AR-GE PROJE PAZARINDA ‘PROBİYOTİK DONDURMA’ PROJESİ BİRİNCİ OLDU
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi işbirliği ile TÜBİTAK’ın finansal destek sağladığı 6. Ar-Ge Proje Pazarı'nın ödül töreni ve kapanış merasimi KMTSO Meclis Salonunda yapıldı.
Yapılan değerlendirme neticesinde, Mühendislik Fakültesi öğrencileri Hazel Dilşad Tatar, Güllü Sert ve İpek Kostakoğlu tarafından Doç. Dr. Kenan Sinan Dayısoylu’nun danışmanlığında geliştirilen ‘Prebiyotik Tarhana Külahında Probiyotik Dondurma Üretimi’ Projesi, Ar-Ge Proje Pazarının en iyi projesi seçilerek birinciliğe layık görüldü.
‘Çölyak Hastalarına Alternatif Çözüm Barbunya Unu’ Projesi ikinci olurken, üçüncü ‘Kalp Atışlarını Görüntüleyen Akıllı Giysi’ Projesi, dördüncü ‘Bası Yaralarını (Dekübit Ülserlerini) Azaltmak İçin Tasarlanmış Yoğun Bakım Yatağı’ Projesi oldu.
Beşinciliği ise ‘Sıvı Kaçağı Tespit ve Müdahale Sistemi’ Projesi ve ‘Drone Yapımı ve Giyilebilir Teknoloji Ürünleri İle Kontrolü’ Projesi paylaştı.
Törene, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, KMTSO Başkan Vekili M. Akif Gölcü, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Züver Çetinkaya, KSÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Temiz katıldı.
Burada bir konuşma yapan KMTSO Başkan Vekili M. Akif Gölcü, dünyanın sanayide dijital çağı yaşadığını söyledi. Gölcü şöyle konuştu: “Bugün dünya, sanayide dijital çağı yaşıyor. Nesnelerin internetini, robotların hukukunu tartıştığımız, insansız hava araçlarından, insansız otomobile yaşamın her alanında robotize bir dünya oluşuyor. Dünyada çok kısa süre içerisinde, şu an insanların yaptığı işlerin yarısını robotlar gerçekleştirecek. Bu, insan için hem bir tehdit, hem de fırsat. İnsan, kendisini bu dönüşüme adapte edemez ise tehdit büyüyerek devam edecek. Ama, insan daha etkin, daha analitik olabilirse, karmaşıklık çağı adı verilen 21. Yüzyılda, kişisel, duygusal, ruhsal, sosyal zekasını geliştirerek, karmaşık sorunlara etkin çözüm üretebilirse, işte o zaman günümüz koşullarını fırsata çevirme imkanı olacaktır.
AR-GE PROJE PAZARI ÇAĞI YAKALAMAK ADINA ÇOK ÖNEMLİ BİR ADIM
Bugün, burada sergilenen ürünleri, günümüzün karmaşık sorunlarına değinen başlangıç projeleri ve çağı yakalamak adına atılan çok önemli bir adım olarak değerlendiriyoruz. Bu adımı formal bir yapıya kavuşturmak, üniversitemiz ve sanayi kuruluşları arasında etkileşimli teknolojik işbirliği ortamını desteklemek amacıyla Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ve Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile organize ettiğimiz, iki gündür devam eden Ar-Ge Proje Pazarı bu nedenlerle çok önemlidir. Şimdi bu çalışmamızı neticelendirerek başarılı projelere ödüllerini vereceğiz. Ben, tüm katılımcılarımıza emek ve zeka ürünü olan projelerini bizimle paylaştıkları için iş dünyası adına teşekkür ediyorum. Dereceye giren projelerimizi gönülden tebrik ediyorum. Organizasyona emeği geçenlere ve başta sayın rektörümüz olmak üzere üniversite yönetimine teşekkürlerimi sunuyorum.”
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci yaptığı konuşmada, zeki olmaktan ziyade çok çalışmaya ihtiyaç olduğunu söyledi. Deveci şöyle konuştu: “Özellikle dereceye girenleri kutluyorum, dereceye giremeyenleri de hiç üzülmesinler çalışmaya devam, inşallah bu yıl olmadı gelecek yıl, mezun olup gitseniz dahi geri gelip burada bulduğunuz icatlarla yarışmaya girin. İlla öğrenci olmanız şart değil. Yaptığınız projeler belki birinin hoşuna gider, size ortaklık teklif eder. Medeni cesaretimizin yüksek olması gerekir. Dün akşamüstü yurt dışındaydım, o yüzden dünkü toplantıya katılamadım. Dünyada dereceye girmiş Farabi Üniversitesi, Kazakistan’ın Farabi Üniversitesi dünyada 237. üniversite unvanını almış. Gittik gördük gerçekten onları da tebrik ettik. Bu yılki sıralamada 237. Olmuşlar. Gerçekten yani duygulandım biz ne kadar o dereceye girememiş olsak da. Sorduğumda 18 bin öğrencisi varmış Farabi Üniversitesi’nin. 5 bin de personeli var. Çok dikkatimi çekti personel sayısı öğrenciye göre baktığımızda çok fazla. Bizde 38 bin öğrenci var yaklaşık 3 bin personel var. Personelin çoğu da tıp fakültesinden kaynaklanıyor. Orada personel daha fazla. Arkadaşlar Aziz Sancarın söylediği gibi Mobel ödülü almış bir Türk vatandaşımızın, ben zekaya inanmıyorum. Bizi birbirimizden ayıran bizim emeğimizdir. O yüzden ben çok çalışmaya inanıyorum. Ben da çok çalışmaya inananlardan biriyim. Bunun da örneğidir Aziz Sancardır, mobel odülü aldı. O yüzden oturup da kendi kendimizi kandırmayalım -işte şöyle zekiyiz, söyle kaçarız, uçarız- yok. Çok çalışacağız. Yani bizde bir tembellik var. Bu tembelliği üzerimizden atmamız gerekiyor.”
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Temiz ise bilim adamlarını ve araştırma ürünlerini ülkemizde tutabilmenin yollarının aranması gerektiğine dikkat çekerek, “Ben proje pazarı gibi etkinlikleri çok önemsiyorum. Çünkü bu etkinliklerde bilimsel ve teknolojik eserler sergileniyor. Büyük emek vererek proje pazarına sunulan ürünler için emeği geçen gençlerimizi ve danışmanlık yapan öğretim elemanlarımıza teşekkür ediyorum. Dereceye girenleri kutluyorum. Dereceye giremeyen proje sahiplerinin üzülmemesi gerekir. Bu proje sahiplerine önerim çok kıymetli değerlendirme jürileri tarafından projenizde görülen eksik kısımların düzeltilmesi ve araştırmanın devam ettirilmesidir. Açılış programında vurguladığım gibi proje pazarı için bir ürünün hazırlanması düşünme, planlama ve üretim aşamalarını kapsamaktadır. Bu bakımdan her ürün kıymetlidir. Kaliteli araştırma ürünü ortaya çıkarılabilmesi için öğretim üyesinin ders yükünün az olması, araştırıcı ruha sahip olması, araştırma laboratuvar imkanlarının yeterli olması, çalışma ortamının müsait olması vb. şartların sağlanması gerekir. Mühendislik ve Mimarlık Fakültesinde Elektrik-Elektronik, İnşaat ve Makine Bölümlerine bir öğretim üyesine yaklaşık 100 öğrenci düşmektedir. Bu sayının ideali 20, normali 30’dur. Gurur kaynağımız olan, Dr. Aziz Sancar Nobel ödülünü niçin Türkiye’de kazanmadı diye soruluyor? Çünkü Türkiye’de araştırmasını yürütecek yeterli imkanı bulamazdı. Bu yüzden Amerika’da kazandı diye cevaplanıyor. Projeleri inceleme imkanımız oldu. Gördüğünüz gibi öğrencilerimize biraz daha fazla imkan verebilsek daha iyi projeler ortaya çıkacaktır. Bizim yapmamız gereken en önemli ödevlerden biri kaliteli bilim adamlarımızı ve araştırma ürünlerini ülkemizde tutabilmenin yollarını aramamız ve bulmamız gerekir.” dedi.
76 PROJE YARIŞTI
Ar-Ge Proje Pazarı’nda iş dünyasına sunumu yapılan proje sayısı 76 oldu. Her geçen yıl proje sayısı ve başarı çıtası yükselen Ar-Ge Proje Pazarı’nda, çevreden enerjiye, tıptan tekstile, atık kazanımından akıllı sistemlere ve çok amaçlı robotlara birçok alanda birbirinden iddialı projeler sergilendi.
BİRİNCİYE 3.500TL
Bu projeler arasından, değerlendirme komitesi tarafından en başarılı 5 proje seçilerek ödülleri verildi. Birinciye 3 bin 500TL, ikinciye 2 bin 500TL, üçüncüye bin 500TL, dördüncü ve beşinciye bin TL para ödülü verildi.
İŞTE KAZANAN PROJELER…
Birinci: Prebiyotik Tarhana Külahında Probiyotik Dondurma Üretimi’ Projesi
Hazırlayanlar: Hazel Dilşad Tatar, Güllü Sert ve İpek Kostakoğlu
KSÜ Müh. ve Mim. Fak. Gıda Mühendisliği Bölümü
Danışman: Doç. Dr. Kenan Sinan Dayısoylu
İkinci: Çölyak Hastalarına Alternatif Çözüm Barbunya Unu Projesi
Hazırlayanlar: Bekir Korkmaz, Meryem Mağralı, Durdane Kay
KSÜ Müh. ve Mim. Fak. Gıda Mühendisliği Bölümü
Danışman: Yrd. Doç. Dr. Yekta Gezginç
Üçüncü: Kalp Atışlarını Görüntüleyen Akıllı Giysi Projesi,
Hazırlayanlar: Beytullah GÖL
KSÜ Müh. ve Mim. Fak. Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü
Danışman: Doç. DR. Suat Çetiner
Dördüncü: Bası Yaralarını (Dekübit Ülserlerini) Azaltmak İçin Tasarlanmış Yoğun Bakım Yatağı Projesi
Hazırlayanlar: Zeynep Özdemir, Kübra Gök, Beytullah Göl
KSÜ Müh. ve Mim. Fak. Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü
Danışman: Yrd. Doç. Dr. Mahmut Tokur
Beşinci (1): Sıvı Kaçağı Tespit ve Müdahale Sistemi Projesi
Hazırlayanlar: Oğuzhan Palancı, Hüseyin Bayır, Turab Selçuk
KSÜ Müh. ve Mim. Fak. Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü
Danışman: Doç. Dr. Ahmet ALKAN
Beşinci (2): Drone Yapımı ve Giyilebilir Teknoloji Ürünleri İle Kontrolü Projesi
Hazırlayanlar: Çağatay Can Kurtçu, Sefa Yıldırımer, Yalçın Kılıç, Kenan Hacıbebekoğlu
KSÜ Müh. Mim. Fak. Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü
Danışman: Doç. Dr. Ahmet ALKAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.