BÖBREK RAHATSIZLIKLARINA DİKKAT!
Özel Hayat Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Mustafa Yeter, böbrek rahatsızlıkları hakkında açıklamalarda bulundu.
Böbrek rahatsızlıklarının göz ardı edilmemesi gerektiğini kaydeden Yeter, “Böbrekle idrar torbası arasında bağlantıyı sağlayan yaklaşık 30cm kadar uzunluğunda 5mm kadar kalınlığında boru şeklinde bir organımızdır. Böbreklerde oluşan idrarın idrar torbasına aktarılmasını sağlar. En çok böbreklerden çıkan taşların idrar akımını tıkamasına bağlı olarak hastalık belirir.” dedi.
KASIK AĞRISI, BULANTI, İDRARDA YANMA…
Böbrek rahatsızlıklarının tedavi yöntemlerini de açıklayan Mustafa Yeter şunları söyledi: “Şiddetli yan ve kasık ağrısı en çok bulgudur, bulantı, idrarda yanma, idrarda kanamada olabilir, hastalığın teşhisi hikâye, muayene ve tetkiklerle konur. Kesin teşhis tomografiyledir tomografiyle taşın yeri ve yapılacak tedavi yöntemi belirlenir 5 mm’ ye kadar olan taşlarda düşme şansı olduğundan ilaç tedavisiyle sonuca gidilebilir ancak taş boyutu arttıkça hastalık, ilaç tedavisine cevap vermeyebilir bu durumda müdahale şekli belirlenip En çok kullandığımız yöntem üretororenoskopidir bu işlem Üreteroskop denilen aletle yapılır. Bu alet yaklaşık 100cm uzunluğunda, bir ışık kaynağına sahip, sıvı yardımıyla fiberoptik sistemle görüntü sağlayan ince uzun bükülmeyen bir cihazdır.”
“AYNI GÜVEN TABURCU EDİLİYOR”
Ameliyatların 15 dakika ile 45 dakika arasında sürdüğüne dikkat çeken Üreter konuşmasını şöyle sürdürdü: “ Ameliyat, aşağı idrar kanalından alet yardımıyla girilerek üretere bir katater (plastik ince boru) konarak başlar. Sonra üreteroskopla girilerek Üreterdeki taşın yeri belirlenir. Görülen taş, üreteroskop içinden geçen bir sistemle kırılır. Kırılan taş parçaları küçükse yerinde bırakılır, büyükse tutucu aletlerle dışarı alınır. Operasyon bitiminde bazen üreter kateteri bazen de double j katater (bir ucu böbrekte diğer ucu mesanede olan yumuşak plastik ince boru) üretere yerleştirilir. Sonra sonda takılıp işlem sonlandırılır. Bu işlemler genel veya sınırlı uyuşturma altında yapılır. Ameliyat 15 –45 dakika sürebilir. Hasta aynı gün veya bir gün sonra evine gönderilir. İşlemin başarısı alt üreter taşlarında üst ve orta üreter taşlarına göre daha yüksek ve %90–98 oranda değişmektedir. Başarıda tecrübe ve alet teknolojisi önemlidir. Bizde hastanemizde yeni kullanıma aldığımız ince ve teknolojik cihazlarla hizmete devam etmekteyiz.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.