RAMAZAN AYINDA NASIL BESLENMELİYİZ  ?

RAMAZAN AYINDA NASIL BESLENMELİYİZ  ?
Necip Fazıl Şehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Emel Zorlu Ölmez, ramazan ayında ibadetimizi yapıyor olmanın yanı sıra kendimizi fiziksel ve ruhsal yönden yenilememiz için süper bir fırsat elde ettiğimizi belirtti.

Necip Fazıl Şehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Emel Zorlu Ölmez, ramazan ayında ibadetimizi yapıyor olmanın yanı sıra kendimizi fiziksel ve ruhsal yönden yenilememiz için süper bir fırsat elde ettiğimizi belirterek oruç tutmanın faydaları ve ramazan ayında sağlıklı beslenme konusunda halkımıza bilgiler verdi.

Peygamber efendimiz (s.a.v) “Oruç tutunuz, sıhhat bulunuz” buyurmuştur. Vücudun dinlenmesi için tavsiye edilen oruç tutma süresi boyunca en çok merak edilen vücudumuzda oluşan metabolik değişikliklerin ne yönde olduğudur. Tüm bilimsel veriler değerlendirildiğinde oruç tutan sağlıklı kişilerde vücudun homeostatik (denge) mekanizmaların dengelenmesi nedeniyle korkulacak derecede elektrolit düzeyinde düşüklük yaratmadığı, bedenin pH dengesinin bozulmadığı yönündedir.  Oruç tutmanın sağlıklı bireyler üzerinde olumlu etkiler yarattığını gösteren pek çok çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmalar sadece orucun sağlık üzerindeki olumlu etkilerini değil aynı zamanda günlük alışkanlıklarda da önemli yararlı etkileri olduğunu bildirmektedir. Sigara, alkol uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklardan da vazgeçmek için güzel bir fırsat olacaktır.

Oruç tutmak özellikle fazla yemek yeme ile mide, kalp, dolaşım sisteminde görülen rahatsızlıkların ortadan kaldırılmasında önemli rol oynamaktadır. 

Oruçla, bir sene boyunca durmadan çalışan mide ile beraber bütün sindirim sistemi istirahate sevk edilmektedir. Mide, bu dönemde daha az çalıştığı için kalbin mideye kan taşıması azalacağından kalp dinlenmesi açısından faydalıdır. Oruç tutmak kan yağları ve kolesterol türevlerinde etkili olduğu gibi özelikle karaciğer yağlanması olan kişilerde yağlanmanın azalmasını sağlamaktadır. Ayrıca bu dönem kandaki atıkların azalmasıyla böbreklerin yükünün hafiflemesine yardımcı olmaktadır.

Ramazan ayının gelmesiyle beslenme alışkanlığı önemli ölçüde değişmektedir.

Beslenme düzeni; iftarda ağır bir öğün, sahurda ise hafif öğün ile yemek şeklindedir. Beslenmedeki bu anlamlı değişikliğe bakıldığında genel olarak vücuda alınan toplam yiyecek alımında nispeten bir sınırlanma olur ve bu da enerji alımında azalmaya ve kilo kaybına yol açabilmektedir. Kısacası oruçla vücut daha dingin ve sağlıklı çalışacaktır.

Oruç tutmanın sağlık üzerinde olumlu etkiler gösterebilmesi için ramazan ayı boyunca beslenme şekline dikkat edilmesi gerekir.

 İftarda ağır yemeklerle oruç açılmamalı, başlangıç olarak çorba, hurma, su tercih edilmelidir.  Ana yemeklerde kızartmalı, hamurlu gibi ağır yemekler olmamalı, çorba, et-tavuk veya balık gibi yağsız-derisiz et çeşitleri, sebze ve kurubaklagil yemekleri, çeşitli sebzelerden oluşan salatalar, bulgur, tarhana, erişte gibi tam taneli tahıllar, çavdar, tam buğday veya karışık-çok tahıllı ekmekler ve mutlaka hazmın kolaylaşması için komposto veya hoşaf birincil olarak tercih edilmelidir. Ara öğünlerde; mevsim meyveleri, dondurma meyveli veya sütlü tatlılar, kuru meyve ve kuru yemiş tüketilmelidir. Son yıllarda ramazanın yaz mevsimine denk gelmesiyle vücuttan su kaybı daha çok olmaktadır. Bu nedenle iftar ve sahur arasındaki sürede bol su tüketmeye özen gösterilmelidir. Sahursuz oruç tutulmamalıdır. Sahurda tam tahıllı ekmek, peynir, haşlanmış yumurta, mevsim sebzeleri tercih edilebilir. 

Bilinen bilinmeyen, hissedilen hissedilmeyen onlarca faydası olan oruç ibadetimizi sağlıklı bir şekilde yapıp, mutlu, huzurlu bir bayrama kavuşmak dileğiyle.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.