ROMATİZMA İÇ ORGANLARA ZARAR VERİYOR
Romatoloji Bölümünden Doç. Dr. Bünyamin Kısacık, "Romatizma ülkemizde ve dünyada son derece yaygın bir hastalık olduğunu ve iç organlara da zarar verdiğini" söyledi.
Doç. Dr. Bünyamin Kısacık, romatizmanın bebek, genç, yaşlı farkı gözetmeksizin 120 milyon insanın hayat kalitesini düşürdüğü araştırmalar tarafından ortaya çıktığını ifade etti. Kısacık, her yaştan insan grubunda görülebilen romatizma genetik yollarla veya tam olarak bilinmeyen farklı enfeksiyon ve metabolik nedenlerle görülebildiğini kaydetti. Kilolu ve hareketsiz insanlarda ise hastalığın daha şiddetti seyredebildiğini vurgulayan Kısacık, romatizmanın toplumda kas ve iskelet sistemi hastalığı olarak bilinen romatizma iç organların çalışmasını da bozabildiğini ifade etti. Kısacık, romatizmanın sadece eklem ağrılarına sebep olan bir hastalık olmadığını belirterek, "Halkımız romatizmayı yalnızca eklemleri etkileyen ve ağrılara sebep olan bir hastalık olarak görüyor. Ancak romatizma iç organları da etkileyerek hayati tehlike oluşturabiliyor. Romatizmadan etkilenen organların başında kalp, akciğer ve böbrekler geliyor. Romatizmanın küçümsememesi ve tıbbi tetkik yaptırılması çok önemli" diye konuştu.
ROMATİZMA TEDAVİSİ ŞART
Kısacık, "Romatizma, uzmanlar tarafından kronik hastalık olarak tanımlanıyor. Bu nedenle çoğu romatizma hastalığın tedavisi tamamen mümkün değil ancak kontrol altına alınabiliyor. İlaç tedavisi uygulanırken hastalığın şiddetine bağlı olarak doz dengelemesi yapılıyor. Hastalık kontrol altına alınsa dahi birden alevlenebileceği için hiçbir şikayet olmasa da sürekli kontrol edilmesi gerekiyor. Genellikle ilaçla tedavi gerçekleştiriliyor" diye konuştu.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.