Trabzon Caddesi yayalaştırılıyor

Trabzon Caddesi yayalaştırılıyor
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Trabzon Caddesi’ni yayaların hizmetine açma projesi için start verdi.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Trabzon Caddesi’ni yayaların hizmetine açma projesi için start verdi.

Büyükşehir Belediyesi Etüp ve Projeler Dairesi Başkanlığı Park ve Bahçeler Şube Müdürlüğü’nce hayata geçirilecek proje kapsamında Trabzon Bulvarı araç trafiğinden ziyade yayalara hizmet vermesi amaçlanıyor.

fb_3d_sunum-7.jpg

KENT-İNSAN-KÜLTÜR BÜTÜNLÜĞÜ

Kentin önemli bir bağlantı noktası olan Trabzon Bulvarı ve devamında yer alan Kıbrıs Meydanı; tarihi yapıların bulunduğu ve Ulucami ile Valilik arasındaki bağlantıyı sağlayan bir koridor niteliğindedir. Bu bağlantı üzerinde kentin tarihi yapısını oluşturan ana unsurlardan biri olan tarihi Kapalı Çarşı da yer almaktadır.

Kentin tümüne hizmet etmesi beklenen proje kentin tarihi yapısını korumayı ve yayaların konforunu ele almaktadır. Araçların ikinci planda kaldığı, kent-insan-kültür bütünlüğünü sağlayacak bir tasarım kararı alınmıştır. Valilik önünden başlayan yaya sirkülasyonu yalın ve belirli bir düzen içinde Ulu Camiye kadar devam etmekte ve bağlantı kopmamaktadır.

fb_3d_sunum-10.jpg

Kapalı Çarşı; Kıbrıs Meydanı ile bir bütün olarak düşünülmüş, Kapalı Çarşının kent ile kopuk olan eski durumunun ortadan kaldırılarak, kültür-insan ilişkisinin kuvvetlendirilmesi hedeflenmiştir. Ayrıca Kıbrıs Meydanının altından geçmekte olan derenin izleri tasarımda yer almakta, Kıbrıs Meydanındaki su yüzeyleri ile canlılık kazanmaktadır.

YAYA ÖNCELİKLİ OLACAK

Projenin en önemli özelliği; tarihi yapının toplum ile bir bütün olarak düşünülmesidir. Araç öncelikli değil, yaya öncelikli bir tasarım esas alınmıştır. Valilik önünde başlayan bisiklet yolu Kıbrıs Meydanına kadar devam etmekte, araç ve yaya sirkülasyonu arasında sınır oluşturmaktadır. Bisiklet yolu ile aynı doğrultuda ilerleyen Yeşil Şerit belli bir düzen doğrultusunda tasarlanmış ve yayalara hitap etmektedir. Döşeme üzerinde insanları meydana ve sonrasında ulu Camiye yönlendiren izler bulunmaktadır. Proje de kullanılan döşeme malzemeleri tarihi yapı göz önünde bulundurularak tarihi yapılara uygun ve de uyumlu doğal ürünler tercih edilmiştir. Tarihi yapıların renk ve dokuları irdelenerek tarihi yapılarla bütünlük sağlayacak taşlardan oluşan döşeme tasarlanmıştır.

KENT MOBİLYALARI AHŞAP OLACAK

Kent mobilyalarında öncelikli olarak ahşap ürünlerine yer verilmiş, tarihi yapıyı destekleyici tasarım ürünleri tercih edilmiştir. Kent mobilyaları proje kapsamında belirli bir düzen doğrultusunda tekrar etmektedir. Aydınlatma armatürleri kültürel yapıya uyum sağlayacak şekilde dizayn edilmiş, aydınlatma direklerinin kent mobilyaları ile bütünlük sağlaması için ahşap olması düşünülmüştür.

Proje kapsamında kullanılan bitki türleri Kahramanmaraş bitki örtüsü de dikkate alınarak, alanda daha önceden kullanılan nitelikli türleridir. Trabzon Bulvarı boyunca alle etkisini sağlayacak ve anıt özelliği taşıyan ağaç türü, Kıbrıs Meydanında ise gövde özelliği ile ön plana çıkan boylu ağaçlar tercih edilmiştir.

Kent mobilyaları, aydınlatmalar ve bitkilendirme belirli bir sistematik içinde tasarlanarak, insanların ulaşımını kolaylaştırıcı hale getirmiştir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.