UYKU APNESİYLE İLGİLİ DOĞRU BİLİNEN 6 YANLIŞ

UYKU APNESİYLE İLGİLİ DOĞRU BİLİNEN 6 YANLIŞ
Sağlıklı ve kaliteli yaşamın vazgeçilmezlerinden biri kaliteli uykudur. Bu nedenle uyku ile ilgili yaşanan problemler kişinin tüm hayatını olumsuz yönde etkileyebilir.

Özellikle 40 yaş üstü erkeklerde daha sık görülen uyku apnesi hakkında doğru bilinen yanlışları Hastane Derindere Nöroloji Bölümü Uzmanı Dr. Keriman Oğuz’dan öğrendik…

YANLIŞ: UYKU APNESİ SADECE HORLAMAYLA BAŞLAR.

DOĞRU: Horlama uyku bozukluğunun bir belirtisi olabilir; ancak her horlayan kişinin uyku apnesi problemi yaşadığı anlamına gelmez. Uyku apnesi yaşayan kişilerin gece boyunca yaklaşık 400 defa nefesleri durur. Bu durmalar 10-30 saniye sürer ve kişi uykusundan sıçrayarak kalkar, tekrar dalar. Bu uyku döngüsü kişinin fark etmese bile yorgun uyanmasına neden olur.

YANLIŞ: UYKU APNESİ ÇOK DA CİDDİYE ALINMASI GEREKEN BİR PROBLEM DEĞİLDİR!

DOĞRU: Uykudaki bu nefes kesilmeleri tedavi edilmediğinde kişi dikkat problemleri yaşayabilir; araba ve meslek kazaları, kalp krizi gibi ciddi problemlerle karşılaşabilir.

YANLIŞ: UYKU APNESİ SADECE YAŞLILARDA GÖRÜLÜR.

DOĞRU: Uyku apnesi 40 yaş üstündeki kişilerde daha fazla görülmekle birlikte her yaştan insanda görülebilir bir hastalıktır. 40 yaş üstü, erkek ve kilolu kişilerde görülme oranı diğer kişilere göre daha fazladır. Genetik faktör de hastalığın görülme oranını artıran bir etkendir.

YANLIŞ: ALKOL UYKUYA YARDIMCI OLUR.

DOĞRU: Alkol sizi uyuşuk hale getirebilir; ancak ihtiyaç duyduğunuz kalitede uykuyu elde etmenize yardımcı olmaz. Alkol, boğazınızın arkasındaki kasları rahatlatır. Bu, solunum yolunun uyku apnesi olan insanlarda bloke edilmesini kolaylaştırır. Uyku hapları da aynı etkiye sahiptir.

YANLIŞ: UYKU APNESİ ÇOCUKLARDA NADİR GÖRÜLÜR.

DOĞRU: Aksine çocuklarda daha sık görülür. Her 10 çocuktan 1’inde uyku apnesi görülmektedir. Çoğu durumda belirtiler hafiftir ve çocuğun büyümesini olumsuz yönde etkilemez. Fakat bazıları davranış ya da ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

YANLIŞ: UYKU APNESİ KİLO VERMEKLE DÜZELİR.

DOĞRU: Kilo vererek uyku apnesi semptomlarını daha iyi hale getirebilirsiniz. Ancak bu tamamen hastalıktan kurtulmanızı sağlamaz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.