YAZARLARLA DOSTLARLA BULUŞMA BAYRAMI
Kahramanmaraş 4. Uluslar arası 4. Kitap ve Kültür Fuarında Kahramanmaraş’ın Usta Şair ve Yazarlarından Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Yazarlık Atölyesi Mimarı Ramazan Avcı‘ya kitap fuarı hakkında görüşlerini sorduk.
Usta Şair ve Yazar, kitap fuarını, Yazarlarla ve dostlarla buluşma bayramı olarak niteleyerek Kahramanmaraş Kitap ve Kültür Fuarının gün geçtikçe daha da güzelleşen bir fuar haline geldiğini söyledi.
Kahramanmaraşlı Yazar Ali Avgın’a gerçekleştirdiği ziyaret sırasında sorularımıza cevap veren Ramazana Avcı, Kitap Fuarı hakkında değerlendirmelerde bulunurken, kitap seçimi hakkında da önerilerde bulundu.
İşte Usta Şair ve Yazar Ramazan Avcı’nın Kitap Fuarı hakkında değerlendirmesi;
‘’Dördüncüsünü gerçekleştiriyor Büyükşehir Belediyemiz. Fuar gittikçe oturuyor, daha ağırbaşlı daha ferah bir ortam oluşmuş ve daha rahat gezilebiliyor bu sene. Daha böyle insanlar gülümsüyor ama daha da önemlisi kitap alırken kitaba bakarken biraz daha seçici davrandıklarını görüyorum. Çok hoş bir şey, çok iyi bir gelişme. Sadece kapağına bakarak kitap alma olmamalı kitap seçimi. Eliyle dokunabilmeli, bunu görebiliyorum bu sene. Kitaba bakıyor, arkasına bakıyor, ön sözüne bakıyor; bilinçli bir okur olursak ancak işe yarar. Biz seçici olmak zorundayız. Her kitabı okuyacak günümüz yok, zamanımız yok, her kitabı da zaten okumamız gerekmiyor. Seçici davrandığımız sürece hem sağlıklı bir eylem gerçekleşmiş olur hem de amacımıza ulaşmış oluruz. Büyükşehir Belediyesini de kutluyoruz, iddialı bir şekilde bu çalışmayı sürdürüyor. Böyle Yazarlarla ve dostlarla buluşma bayramı gibi değerlendiriyoruz biz burayı…
Kitap seçimi hakkında değerlendirmeler de bulunana Ramazan Avcı şunları söyledi;
‘’ Kitap seçiminde özellikle ne aradığını bilen bir okur oluşturmamız gerekiyor. Kitabın sadece adına ya da kapağına bakarak kitap seçimi yapılmamalı. Kitabın şöyle bir ilk sayfasını açıp varsa bir ön sözünü ya da kitabın arkasında varsa bir bilgi o kitabın içeriğiyle ilgili bize bir bilgi verir. Mutlaka suretle onların okunmasını tavsiye ederim ben. Birde her kitabı okuması gerekmiyor. Kitap okuma noktasında seçici olmak lazım. Çok kitap okumak önemli değil, adres olacak kitaplar okumak lazım. Eğitimci olduğum için çocuklara şunu da söylüyorum; ‘’Çocuklar çok çalışmak başarıyı getirmez. Verimli çalışmak başarıyı getirir.’’
Han Duvarları Kalbe Düşen Kor adlı romanın yazarı araştırmacı yazar Ali Avgın ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek,’’ Yeri gelmişken hocama çok teşekkür etmek istiyorum. Hazırladığımız Han Duvarları kitabımızın çalışma esnasında ilk Bismillah dediğimiz zamandan beri Hocamızın kelime kelime emeği çok büyük. Yazarlık atölyesinde iki dönem öğrencisi olmakla gurur duyuyoruz. İnşallah bu dönem tekrar gitmeyi de arzu ediyoruz. Kitabımızın hakkında da Hocamızdan bir iki kelime etmesini rica ediyoruz.’’ Dedi.
Han Duvarları Kalbe Düşen romanı hakkında ise Ramazan Avcı şunları söyledi;
‘’Gerçekten Ali Bey’in bu çalışması şehrimiz adına bir yazar gerçekten oğlun bir yazar ortaya çıkartmaktan dolayı bir katkı da bulunabildik ise ne mutlu bize. Kitabın çok farklı yönleri var.Bir roman olarak bakmamak lazım arkasında çok sağlam bir kültür var. Tarihi bir kültür var. Bunu o kadar güzel kurgulamış ki Ali Bey, bir Maraşlı Şeyhoğlu, tama biz Faruk Nafız Çamlıbel’den duyduk. Han Duvarlarında geçen bir mısra. Bir mısradan hareketle bir romanın ortaya çıkması ve aşkı gerçekten beşeri aşkı yorumlaması ve hatta beşeri aşktan nerdeyse ilahi aşka ulaşabilen bir burada sevgi var. Beşeri aşkı çok güzel okumuş, burada tabii Maraş’a ait özelliklerinin yansıması şehrimizin tanıtmasından dolayı önemli bir değer. Gerek kurgusu gerek dil olarak gerekse gerçekliği yorumlaması harika. Bu nokta da ben zevkle okudum kitabı. Gerek çalışmaları değerlendirme yaparken okudum. Ben bu kitabın Türk Edebiyatına hayırlı olsun diyorum.’’
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.