M.Halit AYHAN
Akraba Hakkına Riayet Ediyormuyuz
Değerli Kardeşlerim Mü’minin akrabısıyla yakınlarıyla alakadar olması, onları kollaması, onları ziyaret etmesi onlarla iyi geçinmek dinimizin önem verdiği hususlardandır.
Mü’min sürekli olarak akrabasıyla arasındaki bağı koparmamalıdır.Cenâb-ı Hak şöyle buyurur: “…Akrabâlık haklarına riâyetsizlikten sakının. Şüphesiz Allah sizin üzerinizde gözetleyicidir.” (en-Nisâ, 1)
“…Anaya, babaya, akrabâya… iyi davranın…” (en-Nisâ, 36)
Yüce Rabbimiz akrabalık ilişkilerinin önemini akraba ziyaretine dikkat eden için iyilik ve ihsan,Akraba ziyaretine dikkat etmeyenlere ise lütuf ve merhametinden mahrum olacağını ifade etmiştir: “…Ona riâyet edene Ben de iyilik ve ihsanda bulunurum. Onu koparanı da lutuf ve merhametimden mahrum bırakırım.” buyurmuştur. (EbûDâvûd, Zekât, 45/1694)
Hani bazı kardeşlerimizde diyorlar ki ben akrabama iyilikle yaklaşıyorum ama akrabam bana aynı şekilde davranmıyor işte sorunun cevabı nı Peygamberimiz bizlere cevaplıyor:
“Akrabâsının yaptığı iyiliğe aynıyla karşılık veren, onları koruyup gözetmiş sayılmaz. Akrabâyı koruyup gözeten kişi, kendisiyle alâkayı kestikleri zaman bile, onlara iyilik etmeye devâm edendir.” (Buhârî, Edeb, 15; EbûDâvûd, Zekât, 45; Tirmizî, Birr, 10)
Bir sahâbî, fazîletli amellerin ne olduğunu sorduğunda, Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem-, kendisiyle alâkayı kesen akrabâlarıyla görüşmeye devâm etmenin, pek kıymetli davranışlardan biri olduğunu beyân etmiştir. (Ahmed, IV, 148, 158)
Rabbimiz Ayet-i Kerimede Mü’minin vasıflarını anlatrken:
“Onlar ki, Allâh’ınriâyet edilmesini emrettiği şeye riâyet ederler (sıla-i rahimde bulunurlar), Rablerinden korkarlar ve (bilhassa) hesâbın kötü olmasından endişe ederler.” (er-Ra’d, 21)
belirterek Allah’ın riayet ettiği emirlerden Birininde akraba ziyareti olduğunu ve bu hususa riayet etmemiz gerektiğini bizlere emretmektedir.
Mü’min bir iyilik yapacağı zaman ilk gözlemleyeceği kişinin akrabası olması gerekir. Peygamberimiz: “Harcamaya kendinden başla. Artanı çoluk-çocuğuna sarf et. Âilenden bir şey artarsa, bunu da yakınlarına harca. Bunlardan arta kalanı da sağındaki solundaki komşulara ver!” (Bkz. Nesâî, Zekât 60, Büyû 84; Müslim, Zekât 41)
Akrabâya yapılan infak için, hem sadaka hem de akrabâyı koruyup gözetme sevâbı vardır. (Tirmizî, Zekât, 26)
Değerli kardeşlerim Dinimiz akraba ziyaretine çok önem vermiş ve akraba ziyareti yapan mü’minleri müjdelemiş: “…Akrabâ ve dostlarıyla irtibâtını kesmeyenlere ve Ben’im için ziyâretleşenlere Ben’im de muhabbetim hak olmuştur.” (Ahmed, V, 229)
“Rızkının çoğalmasını ve ömrünün uzamasını isteyen kimse, akrabâsını kollayıp gözetsin!”(Buhârî, Edeb 12, Büyû` 13; Müslim, Birr 20, 21; EbûDâvûd, Zekât 45)
Akraba ziyaretinden uzaklaşan Mü’minleride ikaz ederek: “Onlar, Allâh’a söz verdikten sonra verdikleri sözü bozarlar, Allâh’ın gözetilmesini emrettiği kimselerle alâkayı keserler ve yeryüzünde bozgunculuk yaparlar. İşte onlar, lânete uğramışlardır; cehennem de onlar içindir.” (er-Ra’d, 25)
Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur: “Allah Teâlâ varlıkları yaratma işini tamamlayınca, akrabâlık bağı (rahim) ayağa kalkarak:
«–(Huzûrunda) bu duruş, akrabâlık bağını koparan kimseden Sana sığınanın duruşudur.» dedi.
Allah Teâlâ:
«–Pekâlâ, seni koruyup gözeteni gözetmeme, seninle alâkasını kesenden rahmetimi kesmeme râzı değil misin?» diye sordu. Akrabâlık bağı:
«–Evet, râzıyım.» dedi. Bunun üzerine Allah Teâlâ:
«–Sana bu hak verilmiştir.» buyurdu.”
Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- bunları anlattıktan sonra:
“–İsterseniz (bunu tasdik eden) şu âyeti okuyunuz!” buyurdu:
“(Ey münâfıklar!) Siz iş başına geçecek olursanız, yeryüzünde fesat çıkarır, akrabâlarla alâkanızı kesersiniz, değil mi? İşte Allâh’ın lânete uğrattığı, kulaklarını sağır, gözlerini kör ettiği kimseler bunlardır.” (Muhammed, 22-23) (Buhârî, TefsîruSûre 47, Edeb 13, Tevhîd 35; Müslim, Birr 16)
“Âhirettecezâsını ayrıca vermekle beraber, dünyada Allah Teâlâ’nın çabucak cezâlandırmasını en fazla hak eden günahlar, zulmetmek ve akrabâyı ihmâl etmektir.” (EbûDâvûd, Edeb, 43; Tirmizî, Kıyâme, 57; İbn-i Mâce, Zühd, 23)
“Her cuma gecesi insanoğlunun amelleri Allâh’a arz olunur. Fakat akrabâsıyla alâkasını kesen kimsenin amelleri kabul edilmez.”
(Ahmed, II, 484)
“Yeryüzünde bir müslüman, Allah’tan bir şey dilerse, günah bir şeyi istemediği veya akrabâsı ile alâkasını kesmeyi arzu etmediği müddetçe Allah onun dileğini mutlaka yerine getirir veya ona vereceği şey kadar bir kötülüğü kendisinden uzaklaştırır.” (Tirmizî, Deavât, 115/3573; Ahmed, III, 18)
“Akrabâsıyla ilgisini kesen kimse cennete giremez.” (Buhârî, Edeb, 11; Müslim, Birr, 18, 19)
Değerli Kardeşleri Sevgili Peygamberimiz Akraba ziyaretinin ne kadar hassas ve önemli bir konu olduğunun ikazı hem rabbimiz hem sevgili peygamberimiz vasıtasıyla bizlere bildirilmiştir.Bizlerin bu önemli hususu dikkatli bir şekilde riayet etmemiz gerekmektedir.Yukarda zikrettiğimiz ayet ve hadislerdende anlaşıldığı üzre akraba hakkı çok önemlidir bizlerinde bu önemli husus olan akraba hakkına çok dikkatli davranmamız gerekir.Rabbim bizleri akraba ziyaretini hakkıyla yerine getiren,akrabanın duasını alan kullardan etsin.Rabbim bizleri kendisine layık kul,Peygamberimize layık ümmet etsin.AMİN.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.