
Bekir Doğan
Bayram, Bayram Namazından Sonra Başlar!
Öncelikle şunu söylemek istiyorum: 9 gün tatil yapacak kadar zengin bir ülke değiliz. Ömrümüzün yarısı tatille geçiyor! Yazık gerçekten bu ülkeye, yazık ediyoruz. Daha çok çalışıp üretmemiz gerek… Daha çok çalışmalıyız, bu tatil neyin nesi?
İslam dini savunmak bu fakire kaldı!
Bayram: Bayram namazı ile hilalin görülmesiyle başlar. Bir gün, iki gün önceden bayramlaşma olmaz! Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.) Efendimiz: “Hilali (Ramazan hilalini) görünce oruca başlayınız ve hilali (Şevval hilalini) görünce bayram ediniz. Hava bulutlu olursa, içinde bulunduğunuz ayı otuza tamamlayınız.” (Buhârî, Savm, 5, 11; Müslim, Sıyâm, 3-4, 7-9) buyurmuştur. Bu kaynak sağlam, benim düşüncem değil.
İnananlar! İnanmayanlar!
Kahramanmaraş’ta kurum ve kuruluşların, Dulkadiroğlu Belediyesi hariç, bayramlaşmalarını Cuma ve Cumartesi günü yapacaklarını duyurularını görünce 1970'lere gittim, sarıklı ve sakallı sofiler vardı! “Hilal Suudi Arabistan’da görülmüş, orucunuzu yiyin,” diyerek çarşıda gezer, esnafa ve vatandaşa oruç yedirirlerdi. Biz yıllarca bunlarla mücadele ettik. Astronomi bilimi, rasathanelerimiz gayet iyi, siz Türkiye Cumhuriyeti Devleti hesaplamalarına güvenin dedik. Kılavuzlu Tepesi'nden çok hilali takip ettik, bu konuda çok yazı yazan biriyim.
Ramazan hilalini 28 Şubat akşamı gördük, 1 Mart 2025 günü oruca başladık. Ramazan Bayramı hangi gün diye merak edenler, 30 Mart Pazar bayramın birinci günü olacak. Yani, bugün 29 Mart 2025 akşamı hava açık olursa, Kılavuzlu Tepesi'nden hilali görmek mümkün. Pazar günü akşamı ise o hilal iki günlük olur. Hilali gördük, oruç tutmayı bıraktık, sabah bayram yaptık. Bayramın birinci günü akşamı ise, iki günlük hilali daha net görme imkanı vardır.
Resmi tatil günleri arasında yerini alan bayram tatili 29 Mart Cumartesi arefe günü ile başlıyor. Salı günü bayramın üçüncü günü olurken, 1 Nisan 2025 Salı günü ise bayramın üçüncü ve son günü olarak takvimlerde işaretleniyor. Salı günü Ramazan Bayramı sona eriyor.
Ramazan hilali, oruç ibadeti için oldukça önemli bir yere sahiptir. 11 ayın sultanı Ramazan ayı için hilal görülmesi gerekir. Ramazan ayı 1 Mart’ta başladı bugün akşam ise sona eriyor..
Ramazan ayı, hilalin görülmesiyle başlar. Hilal görülmesiyle son bulur ve ertesi gün bayramdır. Bayram da camilerde Bayram Namazı kılınarak başlar, sevgili dostlar. Hz. Peygamber (s.a.s.) “Hilali (Ramazan hilalini) görünce oruca başlayınız ve hilali (Şevval hilalini) görünce bayram ediniz,” dediği açık ve net kaynaklarda yazılı iken, bu erken bayramlaşma nereden çıktı?
Batsın sizin 9 günlük tatiliniz!
Tatile gidin, her nereye giderseniz gidin, ama bizim bayramımızla oynamayın, sulandırmayın. Yıllarca inananlar ve inanmayanlar olarak mücadele vererek bugünlere geldik, bir de erken bayramcılarla uğraşmayalım.
Bu ülke bunu kaldırmaz, harici ve dahili düşmanlarımız Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne savaş açmışken, bir de sizinle uğraşmayalım. Bırakın bayramımızı, bayram olduğu gün biz bize kutlayalım, siz 9 günlük tatile gidin! Güle güle, güle güle gidin!
Bayramımızı bize bırakın, ne olur Bayramımıza dokunmayın !
Arefe gününüz mübarek olsun.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.