Bir “Aksu Tv Yazısı” da Benden..

Aksu Tv’de gerçekleşen yeniden yapılanma (her ne kadar nasıl bir yapılanma olacağı açıklanmasa da!!) vesilesiyle televizyon hakkında köşe yazıları yazıldı. Tabi yazılanlara baktığımızda görüyorum ki bardağın hep dolu tarafından bakılmış. Elbette dolu tarafını da görmek lazım, ama boş tarafını da görmezden gelmemek lazım değil mi?

Aksu Tv kurulduğunda; bu şehirde yaşayan ve yaşanan her türlü gelişmeyi takip etmeye çalışan, şehrin daha çok tanınmasını arzu eden ve bunu çok önemseyen, perde arkasında yaşananların halkın önünde tartışılarak halkın yönünü bulmasını, bilinçlenmesini isteyen, haberlerin daha hızlı, objektif ve tarafsız olarak halka ulaşmasını çok çok önemseyen biri olarak en çok sevinen vatandaşlardan biri oldum.  Halen de bu fikirlerimde sabitim.

***

Aksu Tv’nin ayakta kalması, büyükşehir olmaya hazırlanan bir şehir olarak Kahramanmaraş için çok önemli.  Hele hele televizyonun günümüzde en önemli kitle iletişim aracı olarak yerini koruması ve uzun süre de bu işlevini devem ettireceği göz önünde bulundurulduğunda bu çok daha önemli.

Fakat bütün bunların önemli olması bir televizyon kanalının ilkeli yayıncılık ve tarafsız habercilik yapmasını “daha” önemli kılıyor. O bakımdan bizzat çok yakın olduğum iki olayı sizlerle paylaşacağım ve Aksu Tv’nin “bunu” ne kadar başarabildiğini takdirlerinize bırakacağım.

Geçen yıl Mayıs ayı:

Ilıca’da yaşanan ve toplumu yakından ilgilendiren bir “sıkıntı”dan dolayı, aralarında Ilıca Belediye Başkanı’nın da bulunduğu yaklaşık 250-300 kişi, hem de seçimlere 15 gün kala “Ak Parti İl Teşkilatı’nın olaya taraflı yaklaştığını” da düşünerek, akşam saatlerinde toplanıp Ak Parti İl Başkanlığı’na yürüyor. İl Başkanı Fatih Erkoç ve Mehmet Sağlam uzun süren bir bekleyişten sonra parti binasına gelip vatandaşları yatıştırıyorlar. Bu arada küfürleşmeye varan çok sert tartışmalar yaşanıyor, çeşitli iddialar gündeme getiriliyor. “Her ihtimal”e karşı polis bile çağrılıyor.

Bütün bunlar yaşanmadan önce bizzat ben Aksu Tv’yi arıyorum ve “böyle bir durum var” diye ihbarda bulunuyorum. Ve, ne bir muhabir, ne de bir kameraman gelip olayı haber yapmıyor.

Bir soru: Bu olay, seçimlere 15 gün kaldığı için, partinin oylarına/imajına bir “helal” gelmemesi için haber yapılmamış olabilir mi mesela??

***

Geçen yıl Ramazan Bayramı:

Yine “bilinen sorun”dan dolayı, bayram akşamı Ilıca’da Belediye Hamamı’nın suları kesiliyor. Ilıcalı esnaf ve vatandaşlar sezonun ortasında yaşanan bu “rezalet”e isyan ediyor. Tepki olarak bayramın birinci günü yüzlerce kişi eylem yapıyor. Yürüyüş, kazma-kürek, jandarma, korucu…

Jandarma ile vatandaş karşı karşıya geliyor, tartışmalar itişmeler yaşanıyor. (Bu arada, 14 kişinin o gün yaşananlardan dolayı halen mahkemelerinin devam ettiğini belirtmek isterim) “Malum otel”in etrafını jandarma korumaya alıyor.  Ve bütün bunları Aksu Tv’nin bir kameramanı baştan sona kaydediyor. 

Kaydediyor ama yayınlanmıyor!!! Artık (onların kriterlerine göre) haber değeri taşımadığından dolayımıdır,(??) siyasi baskımıdır,(??) bürokratik baskımıdır(??) her ne sebepten ise yayınlanmıyor.

Bir oda başkanının öksürmesini bile her gün haber yapan Aksu Tv bunu haber yapmıyor!!??

Kandil Barajında vatandaşla jandarmanın karşı karşıya gelmesini yayınlıyor ama Ilıca’daki yaşananları yayınlamıyor.

*** 

Bu eleştiriden sonra, bir vatandaş gözüyle bazı teknik konuları da dile getirmek istiyorum. Bunlar, küçük ama Aksu Tv’nin “amatör bir kanal görüntüsü”nden kurtulması bakımından önemli detaylar:

Haberler sunulurken şehrimizdeki yer isimleri ve konumları konusunda hatalar yapılıyor. Örneğin “Bertiz Kasabası’nın Çobanlı Köyü…” (Tamam, Çobanlı diye bir köy var ama, Kahramanmaraş sınırları içinde “Bertiz Kasabası” diye bir yer yok. Bertiz, o bölgedeki köylerin grubuna verilen genel bir isim!)

Gerek haber bültenlerinde, gerekse diğer programlarda ekrana gelen kişin isminin kesinlikle yazılması gerekir. Bu yapılmıyor. (Tamam bir adam konuşuyor ama kim?)

Haber seslendirmeleri halen düzeltilmiş değil. Anons sesiyle haber seslendirmesi arasındaki seviye farkından dolayı birçok izleyici kumanda elinde televizyonunun ses ayarıyla sürekli oynamak durumunda kalıyor.

Sunumlardaki ve alt yazılardaki imla hataları bir an önce düzeltilmeli. Alt yazı ve kullanılan bantların renginde daha sıcak renkler tercih edilmeli.

Bazı programlardaki arka fonlar daha canlı ve dikkat çekici motiflerden seçilmeli. Özellikle haber stüdyosundaki arka fon, kanalın modernlikten uzak “80’li yıllar” görüntüsü vermesine neden oluyor.

***

“Turgay Terzibaş dönemi”nde yapılan tartışma programlarının yeniden ekranlara dönmesi lazım.

Bu arada, çok güzel programlar da yapılıyor.

Gerçekleştirilen canlı yayınlarla her şey vatandaşın evine kadar getiriliyor. Örneğin kurtuluş törenlerindeki performansı takdir etmemek haksızlık olur. Akşam başlayıp gece yarısına kadar canlı yayın… Sonra sabah tekrar başlayıp öğle sonuna kadar devam eden bir canlı yayın maratonu daha... Ve sınırlı sayıdaki personeliyle bunu başaran bir ekip…

***

Aksu Tv’ye daha doğru, daha tarafsız ve daha faydalı programlarla dolu, başarılı uzun yıllar diliyorum..

Sevgi ve muhabbetle kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Veli KARALAR Arşivi