Gözümüzün Nuru Namaz

Yüce Rabbimiz İnsanoğlunu yaratmış,Dünyaya gönderdiği insanoğluna çeşitli yükümlülükler yüklemiştir.Yüce Rabbimizin bizlere yüklediği yükümlülüklerden biriside Namazdır.Yüce rabbimize kulluk görevimizin en önemlilerinden biridir Namaz, Yaratılış gayemizdeki kulluk görevini en iyi ifa etmenin adıdır Namaz.

 Yüce Rabbimiz Ayet-i Kerimede: "İnsanları ve cinleri bana kulluk etsinler diye yarattım."

Buyurarak Bizlerin kendisine karşı kulluk vazifesi olduğunu hatırlatarak,Bu kulluk vazifesinin gereklerinden birinin de Namaz olduğunu unutmamalıyız.Bizler Rabbimize Kulluk vazifesiyle vazifelendiğimizi unutmayalım.

 Yüce Rabbimiz Ayet-i Kerimede: "(Ey Rasûlüm!) De ki: Kulluk ve yalvarmanız olmasa, Rabbim size ne diye değer versin?!."buyurmuştur.

 Bu Ayettende anladığımız üzre Rabbimiz insanın ilk olarak imana sarılması,daha sonrada ibadetlerle imanını taçlandırmasını bizlere emretmiştir.Kainattaki bütün mahlükat zikir halindedir.Sabah namazın da Kuşların zikrini duyarsınız,Bütünmahlükat kendi ne göre bir zikir halindedir.Peki insanın aklına şu soru geliyor bütün mahlukat zikir halindeyken insanoğlu bu halde mi?Oysa ki Yüce Rabbimiz bizleri en güzel surette yaratmış,Kainatı bizim emrimize emretmiş,Akıl nimetini bize vermiş,Yüce kitabımız Kur’an’ı kerimde de Net bir şekilde bizim vazifemizin kulluk olduğunu belirtmesine karşın  kulluk vazifemizi yerine getirebiliyomuyuz. Namazmü’minin Rabbine yaklaşması için aracıdır.Ayet-i Kerimede:

"Secde et ve yaklaş!" (el-Alak, 19)

 Buyurularak Rabbimize Yaklaşmanın aracılarından birininde Namaz olduğu Rabbimiz tarafından bizlere bildirilmiştir.Gerçek namazda Rabbinle konuşursun,ona halini arz edersin.Şunu unutmayalım ki Peygamber efendimiz mirac’a çıktığında aracısız yani Cebrail(a.s)olmadan direk Peygamberimize Namaz Rabbimiz tarafından emredilmiştir.Bizlerde namaza her durduğumuzda aracısız namazımız Rabbimize ulaşmaktadır. Namazın ne Kadar önemli olduğunu Peygamberimizde şöyle ifade etmektedir:

"Namaz, gözümün nûrudur." (Nesâî, Ahmed bin Hanbel)

"Dînin direği, îmân ve kalbin nûru, seâdetin anahtarı, mü'minlerinmi'râcı"gibi önemini ifade etmektedir.

 

Ayettede: "Beni zikrediniz, tâ ki ben de sizi zikredeyim!.." (el-Bakara, 152)lütfunu bizlere bildirmektedir rabbimiz.

 Namaz esnasında mü’min Dünyadan kendisini sıyırıp, Yüce rabbimizin huzurunda olduğu bilincinde olmalıdır. Bazı kardeşlerimiz bu önemli ibadeti ifa ederken maalesef gerekli özeni göstermediğini gözlemleyebiliyoruz. Namazdarükunlara dikkat etmek, iki secde arasına dikkat etmek,sağa sola bakmak bu hareketler bizi namazın maneviyatından uzaklaştırmaktadır.Diğer bir hususta oturarak namaz kılmak gerçekten dizini bükemeyen mü’minlerin uygulaması gerektiği bir kolaylıktır malesf baktığımızda azıcık ayağı ağrıyanda oturarak namaz kılıyor. Önemli hususlardan biriside namazı aksatmadan 5 vakit kılmak, Ayeti kerimede:

"Namazı devam üzere kıl! Gerçekten namaz, fahşâdan, yâni çirkinlik, edebsizlik, fuhşiyyat ve münkerden; aklın ve dînin beğenmeyeceği uygunsuzluk ve günahtan meneder." (el- Ankebut 45)

 Rabbimiz bizi uyarak Namazımızı 5vakit kılmamızı,Birde kıldığımız namazın bizi kötülükten alıkoyması gerektiğini bizlere belirtiyor rabbim. Bazen nefsimize ters gelen  bir olayda küfrediyor, kavga ediyoruz. Bu ayeti okuduktan sonra lütfen kendimize soralım bakalım namaz bizi ne ölçüde ettiğimiz küfürden, yaptığımızkavgadan, kırdığımız kalpten, yaptığımız kötülüklerden alıkoyuyor kendimize verdiğimiz cevap hayırsa kılacağımız namazları gözden geçirip Rabbimizin de emrettiği üzre kıldığımız namazlarla, dilimizi, beynimizi, ruhumuzu, tüm benliğimizi Rabbimizin emrine uygun hale getirmeliyiz. Allâh Rasûlü buyurur:

 "Kim bir namaz kılar da, o namaz kendisini açık ve gizli kötülüklerden alıkoymazsa, ancak Allâh'a karşı uzaklığını artırmış olur."

 Bu hadisi şerifi aklımızdan çıkartmayalım.Mü’min namazını tevazu ile kılmalı namaz kılmak için tekbir alıp ellerini bağladığında Rabbine teslim olmalıdır. Peki namazda tevazu içinde olmamız için neler gerekir. Allah dostu Bahâeddîn Nakşibend(k.s)soruyorlar:

"-Bir kul, namazda nasıl huşûa erer?"

"-Dört şeyle, buyurdular:

1. Helâl lokma,

2. Abdest sırasında gafletten uzak durmak,

3. İlk tekbîri alırken kendini huzûrda bilmek,

4. Namaz dışında da Hakk'ı aslâ unutmamak."

Şeytanın esir aldığı bir kalple yapılan ibadetin ibadet değeri olmadığını Rabbimiz şu şekilde buyuruyor: "Yazıklar olsun o namaz kılanlara ki, onlar namazlarını ciddiye almazlar. Onlar, gösteriş yapanlardır; hayra da mânî olurlar." (el-Mâûn, 4-7)

Bazı Mü’minlerde insanlar görsün diye namaz kılar işte o insanlar Rabbimiz nazarında hoş karşılanmamaktadır.Gerçek manada kılınacak namza bir örnek verelim Âişe -radıyallâhuanhâ- buyururlar:

 "Zaman zaman Rasûlullâh -sallâllâhü aleyhi ve sellem- namaza durduğunda yüreğinden kazan kaynaması gibi ses gelirdi. Ezân okunduğu vakit Allâh'ınhuzûruna çıkacağı için etrafındakileri tanımaz hâle gelirdi!.." (EbûDâvûd, Salât, 157; Nesâî, Sehv, 18) İşte bizim örnek alacağımız namaz modeli budur.Şu kısa dünya hayatında ne olacağımız,ne zaman ruhumuzu teslim edeceğimiz belli değil,Kabristanlara baktığımızda nice gençler var onun için gençliğimize güvenip ben yaşlanınca hacca gider sonrada namaza başlarım düşüncesini bir kenera bırakıp yarın ne olacağımızı bilemediğimiz şu dünya hayatında namazımıza dikkat etmeliyiz. Bunun için de şu hadîs-i şerîfi yaşamak zarurîdir:

 "Namaza durduğunda sanki son namazın gibi kıl! Yarın pişman olacağın şeyi söyleme; insanların (gâfilâne) arzu ettiklerine arzu duymağı bırak!" (İbn-i Mâce, Zühd, 15)

Hâtem-i Esam, namazın hakkıyla edâsı hakkında şöyle der:

 "Evvelâ namaz için gerekli hazırlığı en güzel şekilde yerine getir. Kâbe'yi iki kaşının arasına, sırat'ı ayaklarının altına, cenneti sağına, cehennemi soluna al! Arkanda Azrâîl'in, senin tatlı canını almak için beklediğini tefekkür ile diyerek korku ve ümîd hâlinde Cenâb-ı Rabbü'l-âlemîn'inhuzûruna dur! Tahkîk ile tekbîr al! Ağır ağır ve mânâsını düşünerek Kur'ân oku! Tevâzû ile rukû, huşû ile secde eyle! Bedenin, namazın tabiî erkânına devam etsin, ancak rûhundâimâ secde hâlinde kalsın ve o vuslattan bir nefes ayrılmasın!.."

Rabbim inşallah bizleri hakkıyla namzımızı kılan kullarından etsin.Rabbim kıldığımız namazları kabul etsin.Rabbim kendisine layık kul,Habibine layık ümmet etsin.

AMİN

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
M.Halit AYHAN Arşivi