M.Halit AYHAN
Günahlardan Arınma Ayı Üç Aylar
Değerli kardeşlerim üç aylar diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan aylarının bulunduğu zaman dilimine inşallah 20 Nisan günü Recep ayının ilk günü olarak girmiş olacağız. Üç aylar kameri ayların yedincisi olan Receple başlayan, Şaban’la devam eden ve nihayetinde Ramazanla son bulan ayların toplu adıdır.
Sevgili Peygamberimiz bu aylara girince şöyle dua ederdi.
“Allahlım Recep ve Şaban'ı bize mübarek eyle ve bizi Ramazan ayını bize mübarek eyle (Ramazan'a kavuştur)”
üç aylar Recep ayı ile başlamaktadır. Recep ayı ise, İslam gelmeden önce Araplar arasında haram aylardan sayılan ve kendisine hürmet gösterilen bir aydı. İslam Diniyle beraber bu aya verilen hürmet devam etmiştir. Allah-u Teala Recep ayını haram aylardan saymıştır, Sevgili Peygamberimiz ise bu aya çok değer vermiştir.
Recep ayında bulunan iki kandil gecesi ise bu aya ayrı bir değer katmaktadır. Recep ayının ilk Cuma gecesi Regaib kandili ve yirmi yedinci gecesi ise Miraç kandilidir Regaib kandili ile müminler bu önemli aylara giriş yapmaktadır. Miraç kandili ise Müminlere beş vakit namazı emredildiği, bakara süresinin son iki ayetinin verildiği ve İman ile ölenlerin Cennete gireceğinin müjdelendiği bir gecedir.
Hz. Aişe Validemizin bizlere aktardığına göre Efendimiz Pek az bir kısmı hariç, şâban ayını baştan sona oruçlu geçirirdi. Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem, şâban ayında niçin fazla oruç tuttuğu konusunda, “Şâban, amellerin Allah'a arzedildiği aydır. Ben, oruçlu iken amelimin Allah'a arzedilmesini istiyorum.” “Şâban, ecellerin yazıldığı bir aydır. Ben, oruçlu iken ecelimin tayin edilmiş olmasını istiyorum.” “Şâban, insanların büyük kısmının ramazan ile recep ayları arasında ihmal ettikleri bir aydır. Ben onu ihyâ etmek istiyorum” gibi açıklamalarda da bulunmuştur. Şaban ayının fazileti hakkında Hz. Enes (radıyallahu anh) şöyle anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm): “Ramazandan sonra hangi oruç efdaldir?” diye sorulmuştu, şu cevabı verdi: “Ramazanı ta'zim için şa'bân” Tekrar soruldu: “Hangi sadaka efdaldir?” “Ramazanda verilen!" cevabını verdi.”
Şaban ayının tam ortasında ise çok değerli bir gece Beraat Kandili bulunmaktadır. Beraat gecesinde melekler iner, dualar kabul olunur. Peygamber Efendimiz Beraat Kandilinin önemini bizler şöyle bildirmektedir. “Şaban ayının yarısı (Beraat gecesi) gelince; gecesini namazla, gündüzünü oruçla geçiriniz. Şüphesiz ki Allah, o gece güneşin batmasıyla dünya göğüne iner ve şöyle der: Benden af dileyen yok mu? Onu affedeyim! Rızık isteyen yok mu? Rızık vereyim! Şifa dileyen yok mu? Şifa vereyim” Bir başka hadiste ise şöyle buyurmaktadır. “Allah Teâlâ, Şabanın on besinci gecesi (Beraat gecesi) tecelli eder ve ana-babaya asî olanlarla Allah'a ortak koşanlar dışında bütün kullarını bağışlar.”
Ramazan ayı ise onbir ayın sultanıdır. On bir aydan daha değerlidir. İçinde bin aydan daha hayırlı olan ve o gecede Kuran’ın indirildiği kadir gecesi mevcuttur. Yüce Rabbimiz Ramazan ayının önemini bizlere şöyle bildirmektedir.
“Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur'an'ın indirildiği aydır. Öyle ise, sizden ramazan ayına ulaşanlar idrak edenler onda oruç tutsun.”( Bakara, 2/185)
Hz. Peygamber (s.a.s.) Efendimiz ise Ramazan ayında gerçekleşen manevi atmosferi şöyle bildirmektedir.
“Ramazan ayı girdiğinde cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar bağlanır.”
“Kim, faziletine inanarak ve karşılığını Allah'tan bekleyerek ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır.”
Değerli Kardeşlerim bizler için rahmet kapılarının sonuna kadar açıldığı,günahların bağışlanacağı.cennet kapılarının sonuna kadar açılacağı,rahmetin sağanak sağanak yağacağı bir zaman dilimine giriyoruz.Üç ayların bünyesinde barındırdığı mübarek geceler de meleklerin semaya inerek mü’minlerin dileklerini Rabbimize ileteceği
Rabbimize yapılan niyazların kabül göreceği kutlu geceleri idrak edeceğiz inşallah, Peygamberimize sahabi soruyor
-Ya resulullah bizden önceki ümmetler uzun süre yaşıyorlar biz ise kısa süre yaşıyoruz onların yaptığı ibadet ile bizim yapacağımız ibadet süreleri aynı değil
-Peygamberimizde sizin mübarek gecelerde yaptığınız bir ibadete bin ibadet ecri verilir buyurmaktadır.
Bu mübarek zaman diliminin kıymetini bilip, dolu dolu geçirmeyi rabbim bizlere nasip etsin inşallah. Bire bin verilen bu kutlu ayların kıymetini bilmemiz dileğiyle. Rabbim bizleri üç ayları dolu dolu yaşamayı,günahlarımızdan kurtulup Rabbimizin razı olduğu kullardan etsin.Yaptığımız ibadetleri kabul etsin.Rabbim bizleri kendisine layık kul,Peygamberimize layık ümmet etsin.AMİN.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.