KOPUZDAN ANADOLUYA

Kahramanmaraş Musıki Derneği geçtiğimiz Cumartesi gecesi, Necip Fazıl Kültür merkezinde KOPUZDAN ANADOLUYA adlı muhteşem bir Türk Müziği konseri sundu.

 
Şef Bahaeddin BİLGİNER yönetiminde icra edilen konserde bin yıllık musıki tarihimizden örnekler sunuldu. İzleyiciler adeta orta Asya bozkırlarından kopuzlar eşliğinde Anadoluya doğru musıki seyahatı yaparak tarihi bir geceye şahitlik yaptılar.
 
Bilindiği üzere Kopuz,  Uda benzeyen bir Türk sazıdır. Abdulkadir Meragi, Kitab-ı Edvar şerhinde, Kaşgarlı Mahmut Kitab-ı Lügatit Türk’te  bahseder.
 
Atalarımızın 10. yüzyılda İslamiyetle şereflenmesiyle ve Alp erenlerin Anadoluyu vatan tutmaları ile gelişen musıkimiz, Osmanlı devleti zamanında daha da kemale ermiştir.
 
Hem doğu, hem batı, müziğini hakkı ile bilen günümüz musıki üstadlarından Ömer Tuğrul İNANÇER beyefendinin musıkimiz hakkındaki şu tespiti çok önemlidir.       
  
“ Dünyada yüksek bir medeniyeti ortaya koyan ve sadece bir millete ait olan Türk Müziği dışında bir müzik yoktur. Bir Arab müziği vardır ama, bir Mısır veya Fas müziği yoktur. Bir batı müziği vardır ama, bir Alman yada İngiliz müziği yoktur. Bu sebeple, bir medeniyet göstergesi olarak bir Türk Müziği birde Klasik Batı müziği vardır”
 
Konser, Türkistan Halk şarkısı “ Güzel Türkistan senge ne boldu “ eseri ile başladı. Daha sonra   1353-1435 yılları arasında yaşamış oaln Abdulkadir Meragi hazretlerinin “ Amed nesim-i subhu dem “ sözleri ile başlayan Rast Nakış bestesi ile devam etti.     
 
Kadim kültürümüzün en önemli unsurlarından  biri de şüphesiz  Türk Tasavvuf  musıkimizdir. Hazreti Mevlananın oğlu sultan Veled hazretlerinin “ Şem-i ruhuna cismimi pervane düşürdüm “  adlı Niyaz İlahisi, Gaziantep Mevlevihanesi yaşatma derneği mensubu semazenlerinin  sema gösterisi  eşliğinde  okundu.
 
Konserin ilerleyen bölümlerinde Sultan III. Selim han, Dede efendi, Rahmi bey, Nevres paşa, Hacı Arif bey, Avni Anıl gibi üstadların eserlerinden örnekler sunuldu.
 
Konserde Mesut BİLGİNER hocamızın başından sonuna musıkimizi ve icra edilen eserleri tanıtım sunumu, Üstad Yahya Kemal’ in meşhur dizeleri ile bitirildi.
 
“ Çok İnsan anlayamaz eski musıkimizden
Ve ondan anlamayan bir şey anlamaz bizden”
 
Gönül isterdiki böylesine güzel bir gösteriyi her Kahramanmaraşlı izleyebilsin. Ancak bu türlü etkinliklerin duyurulmasında tanıtım eksiklikleri yaşanmaktadır. Kültürel etkinlik tertipleyenlerin biraz daha tanıtımları erken ve etkili yapmaları gerekmektedir.
 
Malum olduğu üzere Kültürel etkinlik mevsimi Nisan ve Mayıs aylarıdır. Haziran ve sonraki aylarda sıcaklar bastırdığından ve halkımızın bu mevsimde ikametgahları  bağ ve yaylalara taşındığından, kendilerini kapalı salonlarda ağırlamak biraz zor olmaktadır.
 
Halkımızın bu tür etkinliklere duyarsız kalmasında belki geçerli maruzatı olabilir. Ancak böylesine güzel hazırlanılmış kendi şehrimizin insanlarının icra ettikleri bir kültürel gecede, çoğu zaman olduğu gibi protokol koltuklarının boş kalmasının hiçbir mazereti yoktur.
 
Biliyoruz kültür insanlarının hedef kitlesi halktır.  Protokoldeki zevatı muhteremlerimizinde bu güzelliklerden nasiplenmesini arzuluyoruz. Onlarıda çok seviyoruz.
 
Selam ve sevgilerle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali AVGIN Arşivi