Bekir Doğan
Şahin Balcıoğlu ve Sanayicinin Derdi!..
Söz ustaları : sözü yerine kondurur, bazı insanlar bunu anlar bazıları ne demek istediğini anlayamaz.. anlamak için de bir çaba harcamazlar..
Adam : Karın arısından doktora gider, ama derdini bir türlü anlatamaz, kısaca derdini anlatmakta bir sanattır.. iki kelime ile çok şey söyler söz ustası..
Gazeteci her şeyi bilmez her gün yeni bir şey öğrenir , bizde bunu yapıyoruz..
Bir süre önce KMTSO da Kipaş Holding yönetim kurulu başkanı M.Hanefi Öksüz beyle sohbet ettik, Kipaş ana binasını kentsel dönüşüm gibi fabrika dönüşümü olarak yıkarak yeniden yapacağını bize uzun uzun anlatmıştı..
Buradan bir taban bilgi sahibi olmuştum..
Dün akşam da KMTSO Başkanı Şahin Balcıoğlu beyle bir araya geldik, güzel bir sohbet yaptık.. konu döndü dolaştı.. Kahramanmaraş Meselesi ve Sanayi geldi..
Şahin Balcıoğlu : Maraş aşığı bir insan !
Bugün tanımadım 1982 yılından beri tanırım..
Yenilikçi, güzel buluşları olan, İlk göz arasını MOTEKS diye ilk mini fabrikasını kuran insan.. bunca yaşına rağmen Maraş diye çalışmaya devam ediyor..
Kahramanmaraşlı Sanayici ve iş adamları : ilimizde sanayi arsası bulamadığı için yatırımlarını, İslahiye, Osmaniye, Diyarbakır, Nevşehir ‘e kadar olan bölgelerde fabrika yapmaya başlaması ile Şahin Balcıoğlu :” Sanayi Arsası bulamazsak, Maraş köy olacak!, uyarısını veriyor bir süreden beri..
Bu sözünü anlayan anlıyor: Anlamayan da niye böyle dediniz ? diye sormuyor..
Şahin Balcıoğlu : Benim fabrikamın sağı – solu dolu fabrika var , bir metre genişleme imkanı yok.. oraya sıkıştım kaldım, bana yeni makine almam için daha büyük kapalı alanı olan yeni mimarisi olan Fabrika Sanayi Arsası gerekli diyor..
Eski makinanın boyu örnek 50 metre ise yenisi 100 metre, boyutu farklı, mevcut fabrika binasının içine sığınmıyor.. 10 yıllık makinalar ekonomik ömrünü tamamladı.. Tekstil makinaları eskidi.. yeni makinalar daha kaliteli, daha az elektrik yakarak, daha az işçilikle imalat yapıyor böyle olunca eski makinası olanın onlarla rekabet etmesi mümkün değil, üretimde maliyet yüzde yüz fark ediyor.. bizimde kendimizi yenilememiz, fabrikalarda kentsel dönüşüm yapmız gerekiyor, ama arsa yok genişleme şansı yok..” diyerek dert yanıyor..
Kahramanmaraşlı Sanayici yeni makine alacak : eski fabrika binasına sığınmıyor..
Yeni fabrika binası yapacak yeri yok, şehirde sanayi arsası yok..
Örnek : Bugün 10 dönüm kapalı olanı olan bir fabrika kendini yenilemek istediğinde , en az 20 dönüm kapalı alan yapması gerekiyor ancak böylece yeni makinalar buraya koya biliyor..
1983 sonrası Kahramanmaraş’ta kurulan tekstil fabrikaları, bina olarak eskidi.. içindeki beton malzeme, elektrik malzemesi, kılıma sistemi eskimesi sebebi ile yıkılarak yeniden yapılması gerekiyor..
Bu sebeple bugün yan yana olan iki fabrika yıkılırsa : ancak bir fabrika yapıla biliyor. Sözün kısası Kahramanmaraşlı sanayicinin acil sanayi arsasına ihtiyacı var..
Sözün kısası : Kahramanmaraşlı sanayicini yetişmiş, ara elamana ihtiyaç var.. Elektrik, Makine, mühendisi yeterince var.. ama usta, kalfa , eli anahtar turan, makinalara bakım yapacak insana ihtiyacı var..
İş makinalarını çalıştıracak : Ustaya ihtiyacı var..
Eğitim sistemimizin yanlışlığı: Karşılığı olmayan fakülteler açılarak , işsiz Üniversite mezunu yetiştirilirken, bugün Kahramanmaraş Sanayicisi çalıştıracak kalifiye işçi bulamıyor , işçi açığı var !..
Kahramanmaraş’taki esnaf ve Sanayici STK , mesleklerinin sıkıntısını anlatan dosyalar hazırlıyorlar.. Milletvekillerine veriyorlar. İlgilere veriyorlar ama ben açıp okuduklarını sanmıyorum..
Şöyle : Fabrikasında iş adamını ziyaret ederek başa baş görüşerek, arkadaş senin derdin nedir ? diye soramıyorlar.. dert bir değil elvan elvan , çaresiz kalmışım, nacar diyor ya söz ustası.. işte öyle
Bugünlük bu kadar
İyi günler..
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.