Acil Çağrıların Yüzde 90’ı Asılsız
Muğla’da yakında hizmet girecek 112 Acil Çağrı Merkezi tarafından yapılan istatistik çalışmalarında acil çağrı merkezlerine yapılan çağrıların yüzde 90’ının asılsız ihbarlardan oluştuğu açıklandı. Asılsız ihbarların ise yardıma ihtiyaç duyan vatandaşlara ulaşmada gecikmelere neden olduğu belirtildi.
112 Acil Çağrı Merkezi tarafından yapılan istatistik çalışmalarında, Emniyet Müdürlüğü, Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğü, İtfaiye Dairesi Başkanlığı, Sağlık Müdürlüğü, Jandarma Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Marmaris Grup Komutanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’ne 2013 yılında yapılan 1 milyon 828 bin 922 aramadan sadece 102 bin 620 tanesi vakaya dönen çağrı niteliğinde. 2014 yılında ise 1 milyon 588 bin 544 aramadan 127 bin 772 tanesinde vakaya dönülmüş. 2015 yılının ilk yarısında 552 bin 372 aramadan 54 bin 357 vakaya dönülürken yapılan aramaların yaklaşık % 90’ı gereksiz arama niteliğinde olduğu açıklandı.
Muğla genelindeki ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görev alanlarına giren her türlü acil çağrının karşılanması, sevk ve koordine edilmesi amacıyla kurulan 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü’nün Muğla’da faaliyete geçmesiyle ilgili kurumların Komuta Kontrol Merkezleri’ne yapılan çağrılardan sadece gerçek çağrıların ilgili kurumlara yönlendirilmesi sağlanacağını açıklayan Muğla Valisi Amir Çiçek, cevapsız çağrıların zaman kaybına neden olduğunu belirtti. Vali Çiçek, “Asılsız çağrılar gerçek ihtiyaç sahiplerinin bize ulaşmasına engel oluyor. Gerçekleştirilen asılsız çağrılar bize zaman kaybettiriyor ve bu zaman kaybı ihtiyaç sahibi birinin bize ulaşmasını geciktirebilir hatta birinin hayatını kaybetmesine sebep olabilir. Kurumların komuta merkezlerini en çok çocuklar ile telefonlarını denemek için arayan kişiler meşgul ediyor. Bu konuyla ilgili olarak çocuklarımızın ve vatandaşlarımızın bilinçlenmesi gerekiyor. Bu aramalarla gerçekten ihtiyaç sahibi olanların bize ulaşmalarını engelledikleri gibi çağrı merkezlerinde çalışan personelin üzerinde de gereksiz iş yükü oluşturduklarını bilmelidirler. İlimizde 112 Acil Çağrı Merkezinin faaliyete geçmesiyle birlikte yapılan gereksiz çağrılara 112 Acil Çağrı Merkezleri Kuruluş, Görev ve Çalışma yönetmeliğinin yaptırımlar başlıklı 23. maddesi gereği 5326 sayılı Kabahatler Kanununa göre 250 TL tekrarı halinde 500 TL idari para cezası uygulanacak olup ilgililer hakkında gerek görülmesi halinde adli işlemler yapılacaktır. Hizmete girecek olan 112 Acil Çağrı Sisteminde sabit telefonlarda adres bilgileri GSM aramalarında konum ve arayan kişi bilgilerine sistem rahatlıkla ulaşmaktadır ve tespit etmektedir” dedi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.