Araban’da Başak Traktör “Tarla Günleri”

Araban’da Başak Traktör “Tarla Günleri”
SANKO Holding’in tarım makinaları sektöründeki şirketi Başak Traktör tarafından Ar-Ge çalışmaları sonrasında geliştirilen tarla ve bahçe tipi traktörler, çiftçilere tarlalarda tanıtılıyor.Bölgede Gazi...

SANKO Holding’in tarım makinaları sektöründeki şirketi Başak Traktör tarafından Ar-Ge çalışmaları sonrasında geliştirilen tarla ve bahçe tipi traktörler, çiftçilere tarlalarda tanıtılıyor.

Bölgede Gaziantep’in Nurdağı, Oğuzeli ve Kilis’in Elbeyli İlçesi’nde düzenlenen “Tarla Günleri” etkinlikleri kapsamında çiftçilere tanıtılan Başak Traktörler, bu kez de bereketli Araban Ovası’nda çiftçilerin beğenisine sunuldu.

Çiftçilerin yanı sıra, Araban Ziraat Odası yöneticilerinin de katılımıyla düzenlenen “Tarla Günleri”nde traktörleri test eden Hisar Köyü Muhtarı Hıdır Çevik, Başak Traktörlerin kalitesi, sağlamlığı ve düşük yakıt tüketimi ile çiftçi dostu olduğunu söyledi.

“Başta SANKO ailesine teşekkür etmek istiyorum. Böylesi güzel bir organizasyon için. Köyümüzün çiftçileri traktör konusunda bilgilendirdiler” diyen Çevik, “Başak Traktör’ün arkasında, Gaziantep’ten çıkıp Türkiye devi olan SANKO var. Kalite ve güvence bir arada” diye konuştu.

Akbudak Köyü Muhtarı Ali Satıcı ise, Başak Traktörün SANKO tarafından satın alındıktan sonra çok geliştirildiğine vurgu yaptı.

Çiftçi Ramazan İnce de, bir ay önce 2080 bahçe 4x4 modeli Başak Traktör aldığını ve çok memnun olduğunu kaydetti. Antepfıstığı bahçesinde kullanmak üzere Başak Traktör 2080’i aldığını anlatan İnce, sözlerini şöyle sürdürüldü:

“Başak Traktör’ün bu modelini, tarla sürmedeki performansının yanı sıra, ağaçların altına daha iyi girdiği için tercih ettim. Yakıtı çok az tüketiyor. Tam bahçe tipi traktör. Traktör alacak olanlara öneriyorum. Daha önce başka marka traktör almıştım, ancak sattıktan sonra hiç ilgilenmediler. Sattım ve Başak aldım. Çünkü arkasında bölgemiz firması SANKO var.”

SANKO mühendisliği ürünü Başak Traktörün, 2060 bahçe çift çeker, 2080 bahçe çift çeker, BE 90 ve EKO 2047 serisi traktörleri, tanıtıma katılan 70’i aşkın çitçi tarafından detaylı olarak incelenip kullanıldı.

Tanıtım sonrasında verilen yemeğe çiftçiler aileleri ile birlikte katıldı ve yapılan çekilişle şanslı çiftçiler çeşitli hediyeler kazandılar.

BAŞAK TRAKTÖR

Başak Traktör’ün temeli, 1914 yılında Adapazarı’nda kurulan Demir Araba-Tahta Araba Fabrikası’na dayanıyor. 1944 yılında Türkiye Zirai Donatım Kurumu bünyesine alınan şirkette Sakarya Alat-ı Ziraiye adıyla tarım alet ve makineleri üretildi. O dönemde fabrikanın üretim gamında farklı bölgelerde kullanılan at arabası, hayvanla çekilen pulluk, tırmık, motopomp ve traktör ekipmanları yedek parçaları bulunuyordu.

1968 yılında Ford marka traktörler üretilen tesis, pulluk ve diskaroların üretimini de sürdürdü. Ford ile yapılan anlaşma doğrultusunda yüzde 65 oranında yerli traktör üretimine ulaşıldı. 1976 yılında 73, 53, 43 ve 33 HP güce sahip traktörlerin üretimi için Avusturyalı Steyr firmasıyla lisans ve yerli üretim anlaşması yapıldı. 1978 yılında 12 ve 17 HP gücünde tamamen yerli bahçe traktörleri üretimi için yatırımlar yapıldı ve projesi dahil tümüyle yerli "BAŞAK 12" ve BAŞAK 17" modelleri çiftçinin hizmetine sunuldu. Böylece "Başak" markası doğdu.

1994 yılında 45 HP gücünde STEYR 845 traktörleri 2x4 ve 4x4 olarak Avusturya için üretilmeye başladı. Bu proje kapsamında 1000’e yakın traktör ve parçası Avusturya’ya ihraç edildi. 1996 yılında "Başak Traktör" marka ve logosuyla ilk kez, lisans anlaşması olmadan, kendi bilgi birikimi ve teknolojisini kullanan traktör fabrikası olarak 70, 50, 45 ve 33 HP güçlerinde traktör üretimi başlayan ve 2003 yılında özelleştirilen Başak Traktör, 2012 yılında SANKO tarafından satın alındı.

BÖLGEDE GAZİANTEP’İN NURDAĞI, OĞUZELİ VE KİLİS’İN ELBEYLİ İLÇESİ’NDE DÜZENLENEN “TARLA GÜNLERİ” ETKİNLİKLERİ KAPSAMINDA ÇİFTÇİLERE TANITILAN BAŞAK TRAKTÖRLER, BU KEZ DE BEREKETLİ ARABAN OVASI’NDA ÇİFTÇİLERİN BEĞENİSİNE SUNULDU.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.