Bitki Ve Hayvan Türleri Azalıyor
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin ev sahipliğinde devam eden ’12. Ulusal Ekoloji ve Çevre Kongresi’nin teması Eko Turizm ve Çevre olarak belirlenirken, 400’den fazla bilim insanı kongreye katıldı. Üniversite AKM salonunda başlayan kongrenin açılışına Vali Yardımcısı Ahmet Ertürk, Muğla Büyükşehir belediye Başkan Vekili Cumhur Çoban, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar ve çok sayıda bilim insanı katıldı. Kongre Prof. Dr. Muhtar Başoğlu’nun anısına gerçekleşti.
Kongre Başkanlığını yürüten MSKÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Işıloğlu yaptığı konuşmada, “Üzerinde yaşadığımız dünyamız 350 binden fazla bitki türüne, 100 binden fazla mantar ve 1,5 milyondan fazla hayvan türüne ev sahipliği yapmaktadır. Tür sayımız bilim insanlarının yaptığı araştırmalar ile her yıl artmaktadır. Ülkemiz biyolojik zenginlik açısından dünyada ilk sıralarda yer almaktadır. Kıta Avrupa’sının tamamında bulunan 12 bin bitki türüne karşılık Türkiye’de buna yakın bitki türü mevcuttur. Diğer taraftan bu türlerden yaklaşık 3 bini endemiktir. Yani bu türler sadece ülkemizde bulunmaktadır. Sandras dağımız bu türlerden 70’ine ev sahipliği yapmaktadır. Bur kuzu Göbeği türü Üniversitemiz tarafından bilim dünyasına sunulmuştur. Türkiye bitki ve mantar türlerinin yanı sıra havyan türleri açısından da zengindir. Ülkemiz deniz ürünü, deniz omurgasızları ve balıklar bakımından da zengindir. Bilinen 694 balık türünden 250’si tehdit altındadır. Türkiye bir göç yoldu üzerinde bulunması nedeniyle pek çok kuş türü için anahtar ülke durumundadır. Ülkemizde 450’den fazla kuş turunun olduğu bilinmektedir. Bunlardan pek çoğu da tehdit altındadır. Kıyı habitatların tahrip edilmesi birçok alanda karasal ve denizsel ortamlarındaki hayvan ve bitki türünün yok almasına neden olmaktadır. Dünyadaki biyolojik çeşitliliğin azalması insanlığın günümüzde karşılaştığı en ciddi küresel çevre tehditlerinden birisi olarak ortayla çıkmaktadır” dedi.
MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar yaptığı konuşmasında, “MSKÜ olarak bu tür etkinliklere önem veriyoruz. Bu etkinliklerin daha kaliteli ve daha nitelikli olması için elimizden gelen tüm gayreti sarf ediyoruz. Bu kongre için bir yıl önce ev sahipliği yapmayı kabul ettik. 400’ün üzerinde katılımcı ve 400’ün üzerinde bildiri var. Bu kongrenin Prof. Dr. Muhtar Başoğlu’nun anısına yapılması da bilim insanlarına verdiğimiz değerin bir göstergesi. Kongremizin teması seçilirken isabetli bir karar alınmış. Eko Turizm ve Çevre konusu işlenecek. Bu tema Muğla açısından da çok önemli bir konu” dedi.
Kongrede, hızla artan dünya nüfusu, plansız sanayileşme ve sağlıksız kentleşme, nükleer denemeler, bölgesel savaşlar, verimi artırmak için kullanılan tarımsal ilaçlar, yapay gübreler gibi kimyasal maddelerin kullanımı giderek çevre kirliliğine neden olarak çevre sorunlarının ortaya çıkmasına sebep olduğu açıklanırken, bunun doğal sonucu olarak kirlenen hava, su ve toprak canlıların yaşamını olumsuz yönde etkileyecek boyutlara ulaştığı açıklandı. Bu nedenle, 130 yıldan fazla bir geçmişe sahip olan Ekoloji bilimi özellikle 1970’li yıllardan sonra çevre bilimleriyle de bütünleşerek hızla geliştiği ve tüm canlılarla birlikte insan doğa ilişkilerini de kapsamına aldığı belirtildi. Günümüzde dünya üzerinde 1,7 milyondan fazla bitki ve hayvan türünün yaşadığı varsayılırken, son yüzyılda bu türlerin sayısının görülmemiş bir hızla azaldığı, son yıllarda gelişen pek çok teknolojik imkân ve uluslararası antlaşmalara rağmen bahsedilen sorunların insanlığın geleceğini hala tehdit eder boyutta olduğu belirtildi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.