Çöpleri Yer Altına Almayana Ruhsat Yok
Adana’da Çukurova İlçe Belediyesi tarafından başlatılan ‘Çöpleri Yer Altına Alma” projesi tüm binalar için zorunlu hale getirildi. Müteahhitlere, projelerine ‘yer altı çöp konteyneri’ni eklemeleri şartıyla inşaat ruhsatı verilmeye başlandı. Başkan Soner Çetin, “Hijyen ve görüntü kirliliği açısından çöpleri yer altına alma ve aldırma yaklaşımımız halktan da, müteahhitlerden de büyük destek görüyor” dedi.
Adana’da Çukurova Belediyesi’nin hayata geçirmeye başladığı “Çöpleri Yer Altına Alma” uygulamasının kapsamı genişletildi. Başkan Soner Çetin’in talimatı üzerine Çukurova Belediye Meclisi, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nin 10. maddesine dayanarak inşaat ruhsatı alınmadan önce projelere ‘yer altı çöp konteyneri’ koyulması yönünde bir karar aldı. Uygulama, meclisin, “Çukurova ilçesi sınırları içindeki sokaklarda görüntü kirliliği oluşturan, hijyenik olmayan çöp yığınlarının oluşmasını önlemek maksadıyla çöp konteynerlerinin yer altına alınması oybirliğiyle kabul edilmiştir” kararına dayandırıldı.
3 AYDA 60 PROJEYE KONTEYNER EKLENDİ
Binaların estetiği, rengi, çatısı ve cephe kaplaması gibi konularda da Çukurova Belediyesi İmar Müdürlüğüne kural koyma inisiyatifi tanıyan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği gereğince sadece son üç ayda toplam 60 blok, projesine ‘Kapalı Çöp Konteyner Alanı’ koyduğu için inşaat ruhsatı alabildi. Her bina veya inşaatın yola bakan cephesinde yaklaşık 10 bin lira harcayarak 1,7 metre en, 2,5 metre boy ve 2 metre derinliğinde bir alan oluşturacağını taahhüt ettiği için ruhsat alabildi.
Çöplerin yer altına alınmasının şart koşulduğu yeni uygulama için Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin şu değerlendirmeyi yaptı:
“Çöplerin yer altına alınması için ilçe genelinde 400 ayrı nokta tespit etmiş ve 1 yıl önce harekete geçmiştik. Büyük bulvarlardan başlayarak konteynerleri yer altına almaya başlamıştık. Ancak bu yeni uygulama, soruna sistemli yaklaştığımızın, bu yönde sadece belediyemize değil, bina sahiplerine ve müteahhitlerimize de sorumluluk yüklüyor. Bir yandan belediye olarak biz, diğer yandan da bina sahipleri daha temiz bir Çukurova için dönüşümü gerçekleştiriyoruz. Uygulama müteahhitlere yeni maliyet getirmesine rağmen tek bir şikayet olmadı, ‘Çukurova’ya yakışan bu’ diye teşekkür geldi. ”
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.