Çorum’da Kurbanlık Sıkıntısı Yok
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, Çorum’da kurbanlık hayvan sıkıntısı bulunmadığını açıkladı.
Kurban Bayramı’na sayılı günler kala bir açıklama yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, 2014 yılında 10 bin büyükbaş, 11 bin 500 küçükbaş kurbanlık hayvan kesimi yapıldığını söyledi.
Ayrıca geçtiğimiz 9 bin 105 büyükbaş, 4 bin 500 adette küçükbaş il dışına kurbanlık hayvan sevkiyatının yapıldığını açıklayan Ermiş, bu yılda rakamların aynı seviyede olacağını tahmin ettiklerini kaydetti.
Çorum’da kurbanlık hayvan sıkıntısının bulunmadığını dile getiren Ermiş, Hayvan Pazarı’nda da önümüzdeki günlerden itibaren tam zamanlı kurbanlık satışlarının başlayacağını belirtti.
Çevre bilincinin hızla gelişmekte olduğu ülkemizde insan sağlığının yanında hayvan sağlığı da dikkate alınarak yerel yönetimlerce dini müeyyideler ve hijyen kurallarına uygun kesim yerleri hazırlanarak halkımızın kurbanlarını rahat bir şekilde kesmeleri ve kurban etlerini daha sağlıklı olarak elde etmeleri için bazı kurallara uyulması gerektiğini dile getiren Ermiş, “Kurbanlık hayvan alımları veteriner Sağlık Raporu veya hayvan pasaportu olmayan, küpesiz, çok zayıf olan, gebe olan, yeni doğum yapmış olan, yüksek ateşi olan, kılları karışık ve mat halde olan, bakışları ve dış görünümü canlı olmayan, salya ve gözde akıntısı bulunan, pis kokulu ishali olan, öksürük, nefes darlığı, pis kokulu burun akıntısı olan, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olan, yara, şişlik ve ödemi olan, cinsiyet organları ve memede kötü kokulu akıntısı olan, hayvanların satın alınmaması gerekmektedir” dedi.
Kursan kesim yerleri hakkında da bilgi veren Ermiş, “Hayvan kesimleri Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından ruhsat alınmış mezbaha ve kombinalarda veya geçici kesim yerlerinde yapılmalıdır. Kesim yapılacak yerler kolay temizlenebilen ve dezenfekte edilebilen malzemeden yapılmış olmalıdır. Zeminde su ve kanın birikmemesi sağlanmalıdır. Kesim yerlerinde kullanılacak sular yeterli ve içilebilir özellikte olmalıdır. Ete temas eden bıçak ve satır gibi aletler temiz olmalı, kesim işini yapacak olanlar kişisel temizliklerinde titizlik göstermelidirler. Kesim sonrası oluşan atık ve artıkların depolanması ve bertarafı için gerekli çevre düzenlemeleri yapılmalıdır. Kesim işlemi mümkün olduğunca hayvanlar askıya alınarak yapılmalıdır. Böylece kanın mümkün olduğunca tamamına yakınının akıtılması, kesim ve yüzüm işleminin daha temiz ve sağlıklı bir şekilde yapılması sağlanmış olacaktır” ifadelerini kullandı.
Kurban Bayramı süresince kurum veterinerlerinin belediye görevlileri ile koordineli bir şekilde çalışacağını ve herhangi bir sorun yaşandığında vatandaşlardan kendilerine ulaşmalarını isteyen Ermiş, Kurban Bayramı’nın hayırlara vesile olmasını temenni etti.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.