Adnan GÜLLÜ
Elbistan ve Şerefli kalesi
Beştepe denilen yerde ki Tümülüsler araştırılırken Yoğun Söğütlü deresinin asıl Söğütlü ile birleştiği yerin yanında ve Domolar(Domoğlar) mezrası ile Beştepe arasında ki derin vadinin kayalıkları arasında ve üç yönü tahkim ettiği bir yerde büyük bir kale enkazına rastlanılmıştır. Bu kalenin Şerefli deresine açılan kısmında surun yüksekliği 6 metreyi bulmaktadır.
‘ŞEREFLİ KALESİ’ denilen bir tarihi harabe ve bu harabeye yakın bir yerde eski bir yerleşim yerinin kalıntıları vardır. Beştepe’deki beş tane tümülüsü bilim adamları Şerefli ‘deki yerleşim yeri ile ilişkilendirmektedirler. İlk olarak, bilim adamlarınca, Beştepe Tümülüslerine ait (olması gereken) şehir aranırken, Yoğun Söğütlü (Şerefli) deresinin asıl Söğütlü nehri ile birleştiği yerin yakınında ve Tepeler (Domolar) mezrası ile Beştepe köylerinin arasındaki derin vadinin muazzam kayalıkları arasında; ilk defa görülerek 1948 yılında tespit edilmiş ve bilim dünyasına tanıtılmıştır. Antik çağ döneminden kalma ihtimali yüksektir. Kalenin, vadinin uzantısına göre, iki tarafında tünelleri vardır. Bir tanesi, bir kaya önce girişi sağlamak için yatay, sonra da baca gibi dikey olarak, yalnızca bir kişinin girip çıkabileceği genişlikte oyulmuş ve içine seyrek basamaklar yapılmıştır. Diğer tarafındaki ise kayalara oyulan kapısı, tünele varınca yapılmış merdiven basamakları ile birden çok insanın girip çıkabileceği, eşya götürülüp getirilebileceği kadar genişliktedir. Düz veya basamaklı bir yol şeklinde olan tünelin, kale surlarının iç kısmına ve dağın altına doğru uzandığı görülmektedir.
NOT: Şerefli’deki Kale, 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edildi Gaziantep Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Elbistan’a bağlı Beştepe Mahallesi’nde bulunan Kale yapısının, “1. Derece Arkeolojik Sit Alanı” olarak tescil edilmesine karar verdi. 15 Aralık 2017 Gaziantep’te gerçekleştirilen toplantıda Elbistan’a bağlı Beştepe Mahallesi Şerefli mevkiinde yer alan Kale yapısının tesciline ilişkin talepler görüşüldü.
Toplantıda, Kahramanmaraş Müzesince tescili talep edilen kale yapısının, Kahramanmaraş Müzesinin tescil talebine yönelik Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün yazısı okundu. Konunun ekleri ve işlem dosyası incelenmesinin ardından yapılan görüşmeler sonunda, Şerefli mevkiinde yer alan kale yapısının, ‘Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı’ özelliği gösterildiğine karar verildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Gaziantep Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun, Elbistan’a bağlı Şerefli Mahallesi’ndeki Kale yapısının, 1. Derece Sit Alanı ilan edilmesine yönelik olarak aldığı karar, Resmi Gazete’de yayımlandı.
Kararda, şu ifadeler kullanıldı: “Kahramanmaraş İli, Elbistan İlçesi, Beştepe Mahallesi, Şerefli Mevkii sınırları içinde yer alan Kahramanmaraş Müzesince tescili talep edilen Kale yapısının 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 6. maddesi kapsamında “Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı” özelliği gösterdiğinden, aynı kanunun tespit ve tescil ile ilgili 7. maddesi uyarınca ”I. Derece Arkeolojik Sit Alanı” olarak tescil edilmesine, kararımız eki Sit Haritası ve sit fişinin uygun olduğuna alanda 05.11.1999 tarih ve 658 sayılı ilke kararında belirtilen I.Derece Arkeolojik Sit Alanlarında Koruma Kullanma Koşulları hükümlerinin geçerli olduğuna karar verildi.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.