ELEKTRİK YERİNE ISI İLE ÇALIŞAN BİR ELEKTRONİK BİLEŞEN ÜRETTİLER!
Elektronik sistemler yüksek ısılarda pek iyi çalışmaz. Araştırmacılar bu sorunun üstünden gelmek için şimdi termaldiyot geliştirdi. Elektrik yerine ısıda çalışan bir bilgisayar bileşeni olarak tanımlanan yeni diyot, gelecekte ısıya dayanıklı bilgisayar gibi bir çok şeyin öncüsü olabilir.
Normal bir diyot, elektronik devrelerde elektriğin bir yönde özgürce akmasını sağlar. Ancak diğer yönden geriye dönerken bileşen bu süre zarfı içerisinde ısınır. Bileşenler genellikle yüksek sıcaklıklarda ya da iyonlaştırıcı radyasyona maruz kaldıklarında işlem başarısız oluyor.
Bu nedenle daha zorlu bilgisayar sistemlerine yardımcı olmak için Nebraska-Lincoln Üniversitesi'nden bir ekip elektrik yerine ısı ile güçlendirilmiş termal diyotlar geliştirdiler.
Ekibin termik diyotu; ısı aktarımını en üst düzeye çıkarmak için otomatik olarak sistem tarafından yönetiliyor. Hareket eden yüzey hareketsiz sıcaklığa göre daha sıcak olduğunda, içe doğru harekete geçiyor ve sıcaklığın soğutucu yüzeyine hareket etme oranını arttırıyor.
Isı diyodu, 102 ila 257 derece arasındaki sıcaklıkta, yaklaşık %11'lik bir ısı aktarım hızına ulaştı. Ancak ekip, termal diyodların geliştirilmesi durumunda gelecekteki bilgisayarların 704 derecede çalışabileceğini iddia ediyor.
Araştırmacı Ndao, "Temel olarak bir termal bilgisayar üretiyoruz. Bu bilgisayar; yeryüzünün, petrol sondajının ve dünyanın çekirdeğini keşfedilmesinde kullanılabilir." dedi.
Gezegenin çekirdeğinde inerken ekipmanlar, elektronik fanlar veya su devridaimi sistemleri tarafından düzgün şekilde soğutulmazlarsa, elektronik aşırı ısınabilir ve kendilerine zarar verebilir. Daha ağır görevler bilgisayara aktarıldığında, daha ayrıntılı soğutma taktikleri gereklidir.
Bu nedenle, Lockheed Martin cipslerin içine mikroskobik su damlacıklarını entegre etmişti. IBM sıcak su ile soğutmanın karşı-sezgisel tekniğini geliştirmişti. Microsoft ise büyük bir veri merkezini soğuk olmasından dolayı okyanusa inşa etmişti.
Araştırmacılar, yeni buluşları ile şimdiye kadarki en iyi ısıya dayanıklı diyotları bulduğunu ve firmaların ısı için bu denli hassas davranmalarının gelecekte pek bir önemi olmayacağını belirtiyor.
Ndao; ABD'de tüketim için üretilen enerjinin yaklaşık %60'ının boşa gittiğini söylüyor. Eğer bu ısı kaynağından yararlanıp cihazlarda enerji için kullanılırsa, enerji maliyetini azaltabileceğini savunuyor. (teknolojioku.com)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.