Ali AVGIN
“Germanicia Antik Kentinin Tanıtımı ve Turizme Kazandırılması” Projesi
Bilindiği üzere, Kahramanmaraş halkının, turizmcilerinin, büyük ümitlerle beklediği Germanicia Antik Kenti, dört mahalleyi kapsayan 140 hektarlık geniş bir alanına yayılıdır. Bu yayılım sahası 2010 yılında III. Derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edilerek, bütün bölge koruma altına alınmıştı.
OTUZ ADET BEKLEYEN KAZI ALANI VAR
III. Derece Arkeolojik sit alanı içerisinde tespit edilen mozaikli alanlar ve arkeolojik alanlar şu zamana kadar 30 adet olmuş. Bunlardan şu ana kadar bölgede, 2009-2010, 2014-2018 yıllarında olmak üzere toplam 4 ayrı bölgede arkeolojik kazı gerçekleştirilmiş.
Arkeolojik kazısı gerçekleştirilen alanlardan 2014-2015 yılında kazısı gerçekleştirilen Bağlarbaşı Mahallesinde yer alan mozaikli alan, 2018 yılında ziyarete açılmıştır. Fiziki imkânları kısıtlı küçük bir alan olsa da en azından Germenicia mozaiklerini yakından görebileceğimiz bir teşhir mekânımız artık olmuştur. Bu vesileyle emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.
KAHRAMANMARAŞ VALİLİĞİ PROJE HAZIRLATTI
2019 yılına geldiğinde, biraz da kamuoyu baskısıyla olsa gerek; Germenicia bölgesinde bazı yeni müspet gelişmeler olmuştur. Şöyle ki; Dulkadiroğlu Mahallesi sınırlarında yer alan ve 2009-2010 ve 2017 yıllarında arkeolojik kazısı gerçekleştirilen mozaikli alanların ziyarete açılması ve tanıtımının yapılması hedeflenerek, Kahramanmaraş Valisi Sayın Vahdettin ÖZKAN’ın talimatıyla bir proje hazırlanmıştır.
“GERMENİCİA ANTİK KENTİNİN TANITIMI VE TURİZME KAZANDIRILMASI” PROJESİ
2018 yılı içerisinde Kahramanmaraş Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ortaklığında Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’na (DOĞAKA) "Germanicia Antik Kentinin Tanıtımı ve Turizme Kazandırılması" başlıklı bir proje hazırlanmış ve söz konusu proje DOĞAKA tarafından uygun görülerek, 26.06.2019 tarihinde uygulama çalışmalarına başlanılmıştır. Öncelikle Sayın Valimiz Vahdettin Özkan şahsında projeye tüm emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.
PROJE KAPSAMINDA YAPILAN İŞLER
Yetkililerden aldığımız bilgilere göre proje kapsamında şu işlemler gerçekleştirilecektir:
- Alan üzerine çelik rekonstrüksiyon üst çatı örtü sistemi yapılması.
- Tarihi kalıntılara ve mozaiklerin tarihi dokusuna dokuya zarar vermeden mozaiklerin ziyaretçi tarafından rahatlıkla görülebilmesi için alan içerisinde platform düzenlenmesi.
- Kültür varlıklarımızın restorasyon çalışmaları gerçekleştirilmesi.
- Uygulama çalışmaları sonrası tanıtım faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi. Çalışma ile ilin tarih ve kültürü, arkeolojik çalışmaları ve en önemlisi Germanicia Antik kentinin ve kalıntılarının tanıtılması, turizme kazandırılması ve kalkınmaya katkıları üzerinde çalışmalar yapılması.
Şu anda, projeyi üslenen firma ve bütün ekip işin teslim tarihi olan Mart 2020 tarihine kadar gece gündüz hummalı bir şekilde çalışmaktadırlar.
PROJENİN BAŞLICA HEDEFLERİ
- Yapılan arkeolojik kazılar ile gün yüzüne çıkartılan, binlerce yıllık uygarlık tarihi içinde oluşan kültürel mirasın korunması, tanıtılması, değerlendirilmesi ve turizm açısından öneminin vurgulanması, sürdürülebilir kalkınma kapsamında, kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacak altyapının oluşturulması, toplumda tarih-arkeoloji-kültür bilinci oluşturulması, iktisadi kalkınmanın sağlanması ve sosyal refahın artırılması.
- Kültür varlıklarının tanıtımı ve turizme açılmasını sağlayarak Kahramanmaraş İlinin arkeolojik alandaki zenginliğine dikkat çekmek ve sanayisi ile oldukça gelişmiş olan İlin ve tarihsel ve kültürel anlamda da tanıtımına katkı sağlamak,
- Yeni bir cazibe alanı oluşturarak turizme katkıda bulunmak,
- Öncelikle yerel halkın ve sonrasında il genelinin turizm gelirlerinden daha fazla pay almasını sağlayarak bölge halkının ve il genelinde yaşayan halkın gelir seviyesini yükseltmek,
- Bölgede yaşayan halk, mahalle muhtar ve azaları ve bölge ilköğretim –orta öğretim okullarında eğitim gören öğrencilerimiz öğretmen ve idarecilere yönelik gerçekleştirilecek tanıtım, seminer, alan ziyareti gibi faaliyetlerle tarih, kültür ve arkeoloji bilinci oluşturmak.
Açılış için 2020 Mart tarihini heyecanla beklediğimizi ifade ederek; öncelikle bu projenin hayata geçmesine katkı veren; Kahramanammaraş Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB)a, Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ortaklığında Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) ya, projenin hazırlanması ve hayata geçmesinde büyük gayretleri olan Arkeolog Safinaz AKBAŞ hanımefendiye ve bu güzel hizmete emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz.
Selam ve sevgilerle.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.