Ali AVGIN
Kazım Karabekir Paşayı Kızı Timsal Hanım Anlattı
Geçtiğimiz Pazartesi günü Türkoğlu Misak-ı Milli Kültür Merkezinde, Türkoğlu Kaymakamlığı ve Türkoğlu Belediyesi tarafından organize edilen Kazım Karabekir Paşa’nın kızı Timsal Karabekir Yıldıran hanımefendi tarafından “Milli Mücadele” konulu önemli bir konferansı gerçekleştirdi.
Konferansa, Kaymakam Serdar Kartal, Garnizon Komutanı Ahmet Ziya Çelik,Belediye Başkanı Osman Okumuş,Daire Amirleri, Sivil Toplum Kuruluşları,Kahramanmaraş’ın muharip gazileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Bilindiği üzere Kazım Karabekir Paşa istiklal harbimizin kahramanlarındandır. 1917 yılında II. Kolordu Komutanı, 1918 yılında da I. Kafkas Kolordusu Komutanı oldu. 1918 Şubatında Erzincan ve Erzurum’u, Rus askerleriyle takviye edilmiş, Ermeni ordusundan kurtarmıştı. Bu başarılarından sonra Anadolu halkı kendisine "Şark Fatihi" ünvanını ile anılmaya başlandı.
İşte böyle bir babanın kızı olarak Timsal Karabekir Yıldıran hanımefendi, babaları Kazım Karabekir Paşayı anlatmak üzere Türkoğlu ilçemizdeydi. Misak-ı Milli Kültür merkezinde heyecanlı bir konferans gerçekleştirdi. Boş koltukların olmadığı salonda izleyicilerin çoğu ayakta izlemek zorunda kaldı.
Timsal Karabekir, fotoğraflar ve anılar ışığında babasını anlattı. Askeri, siyasi ve aile hayatından yaşadığı acılara kadar tüm yönleriyle Kazım Karabekir'i anlatan Timsal Karabekir, bazı tarihi gerçekleri de katılımcılarla paylaştı.
Kazım Karabekir Paşa; Karaman’a bağlı Kazım Karabekir ilçesi eşrafından dindar bir aileye mensup ve dedelerinin Mevlevi tarikatının önde gelen büyüklerinden olduğunu Timsal Hanım konuşmalarında anlattı.
Kazım Karabekir Paşanın İstiklal Marşı yarışması için yazdığı 'Türk Yılmaz' şiirinde geçen 'Cihan yıkılsa Türk yıkılmaz' sözleriyle başlayan marşı izleyicilerle birlikte sahnede okudu.
Timsal hanım konuşmasında “Hey onbeşli onbeşli” olarak bilinen, halkımız tarafından çok sevilen bir türkününde maalesef ruhundan uzaklaştırıldığını, oyun havasına dönüştürüldüğünden yakındı. “Hey Onbeşli türküsü bir oyun havası değil, şehit olmaya giden evlatlarımıza bir ağıttır “ dedi.
1915’te Çanakkale’yi savunmak için yollara düşenler için bu millet ‘Hey Onbeşli’ türküsünü yakmıştı. Buradaki onbeşli tabiri Hicri takvime göre 1315 doğumlulardır. Miladi takvimde 1894-95’e denk gelir. 1895 tertipli olan bu gençler 1915’e gelindiğinde 19- 20 yaşlarındadırlar ve o büyük muharebeye dahil olmak için devletin seferberlik çağrısına uyarak, vatanı savunmak için yollara düşmüşler ve şehid olmaya gitmektedirler. Kızlarımız da onlar için bu türkü ile gözyaşı dökmüştür
Hey onbeşli onbeşli
Tokat yolları taşlı
Onbeşliler gidiyor
Kızların gözü yaşlı
Timsal Karabekir Yıldıran hanımefendi 1941 doğumlu yedi yaşını bitirdiği gün babası Kazım Karabekir Paşayı kaybetmişti. 2003 yılında Kazım Karabekir vakfını kurucuları arasında yer aldı. Son yıllarda Anadolu’da Milli Mücadele konusu ile seminerler vererek, vatan aşkı heyecanını canlı tutmaya çalışmaktadır.
Zira, Tarihini unutan milletlerin, coğrafyalarını başkaları çizer.
Timsal Karabekir Yıldıran hanımefendiye sağlıklı uzun ömürler temenni ederek, bu önemli konferansı tertipleyen Türkoğlu Kaymakamımız Serdar Kartal ve Türkoğlu belediye başkanımız Osman Okumuş’a ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.
Selam ve sevgilerle,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.