Ali AVGIN
Konakların Ruhu
13 bin yıllık tarihe sahip Kahramanmaraş’ın tarihi eserlerinin korunarak turizme kazandırılması amacı ile; Valiliğimiz, büyük şehir belediyemiz, Ticaret ve sanayi odamız, ilimizdeki tarihi nitelikteki eserlere sahip çıkarak, bir kısmının restorasyonu yaparak turizmimize kazandırmışlardı.
Tarihi yapılarımızdan; Mahmut Arifi Paşa konağı, Dedeoğlu konakları, Çukur hamam, Katip han, Kapalıçarşı külliyesi gibi önemli eserlerimiz büyük şehir belediyemizce geçtiğimiz yıllarda yeniledi. Yapılan geniş kapsamlı envanter çalışmaları ile ilimizde 650 adet tarihi nitelikteki eserde tescilledi.
Kurumlarımızın tarihi eserleri sahiplenmelerini önemsiyoruz. Büyükşehir belediyemizde restorasyon çalışmalarında gayretlerini takdir ettiğimiz; İmar ve şehircilik daire başkanlığı KUDEB sorumlusu sayın Fatih Adanır ve ekibine bu vesile ile teşekkür ediyoruz.
KONAKLARIMIZIN TARİHİ ESTETİĞİ KADAR RUHUDA VARDIR
Konaklarımızın kurtarılması kadar, tarihsel ruhunu incitmeden, doğru şekilde turizmimize kazandırılmasının da önemli olduğunu düşünüyoruz. Konaklarımızın tarihi estetiği kadar, bir ruhunun olduğunu da fark etmeliyiz.
Valiliğimizce Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı tefriş projesi desteği ile; kayabaşında ki Kocabaş Konağı, Maraş kültür evi işletmesi olarak Kahramanmaraş turizmine katkı sağlamaya devam ediyor.
KOCABAŞLAR KONAĞINDAN MARAŞ KÜLTÜR EVİNE
Kocabaş Konağı; bilindiği üzere geçtiğimiz yıllarda, fiziksel ömrünü tamamlayacağı sırada, Kahramanmaraş Valiliğince kamulaştırıldı. İl Özel idaresi ve Doğaka Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı tefriş projesiyle aslına uygun olarak restorasyonu yapılarak turizmimize kazandırıldı.
Konak 1910 yılında Kuruşçu Ali Paşa tarafından yapılmış. Daha sonra Kocabaş ailesine geçmiş. Kuruşçu Ali Paşa konağı olarak anıldığı gibi, uzun müddet Kocabaş ailesine ev sahipliği yaptığı için, Kocabaşlar konağı olarak ta günümüzde anılmaktadır.
İçerisinde birçok anıların yaşandığı tarihi konakta, kurtuluş savaşında, Maraş İstiklal mücadelesinde, mahalle çetelerine kazanlarla yemekler pişirilip dağıtıldığı anlatılır.
Geçtiğimiz yıllarda işletmeciliğini ihaleyle Kadriye Mezir hanımefendi aldı. Kendisi Zonguldak Devrek doğumlu olmasına rağmen Kahramanmaraş’lı iş kadınlarımızdan oldu. Büyük cesaret göstererek tek başına bu işi üslendi. Amacının; ticari gayeden ziyade, daha çok mahalli kültürümüze ve bölge turizmimize katkı vermek olduğunu, konağı bir Osmanlı sarayı zerafeti ile düzenlediklerini, özellikle Kahramanmaraş’ın kültürünü, mutfağını dışarıdan gelen misafirlere tanıtmak olduğunu söylüyor. Mahalli kültürümüze katkısından dolayı kendilerine başarılar diliyoruz.
ZABUNLAR KONAĞINI TİCARET VE SANAYİ ODAMIZ YENİLEDİ
Diğer yanda Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi odamızca satın alınıp, restorasyonu yapılan “Zabun Konağının (Eski Postane) Turizme Kazandırılması Projesi” tamamlanmış olup, önümüzdeki günlerde Ticaret ve Sanayi odamızca açılışı yapılacaktır. Konağının tarihi geçmişi hakkında bilgi verecek olur isek, konağın tarihsel kullanımı dört döneme ayırıyoruz.
1. Dönemde; 1905 ve öncesinde zemin kat, ermeni iki kardeş (doktor ve diş hekimi) tarafından işyeri olarak kullanılmış.
2. Dönemde; 1905 sonrası 1 ve 2. katlar yapılarak kurtuluş savaşı’na kadar konut olarak değerlendirilmiş.
3. Dönemde; 1915-1959 arası Kurtuluş savaşı sonrasında ermeni kardeşlerin şehri terk etmesiyle boşalan bina Postane binası olarak kullanılmış.
4. Dnemde; 1959 sonrası postane taşınarak zemin kat muayenehane ve kuyumcu atölyesi, üst katlar konut olarak iki binli yıllara kadar öylece değerlendirilmiş.
Günümüze geldiğimizde ise boş olarak bulunan yapı restore edilerek kültür ve turizme kazandırılmak üzere Zabun Ailesinden Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’na geçmiştir.
TSO BAŞKANI KEMAL KARAKÜÇÜK; “KAHRAMANMARAŞ’IN TARİHİ DOKUSUNU PROFESYÖNEL BİR SUNUŞLA ÖN PLANA ÇIKARACAĞIZ ”
Konuyla ilgili bir açıklamada bulunan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Karaküçük, projeden bahsederken şunları söylüyordu:
Kahramanmaraş öyle şehir ki, bugün 13 bininci yaşını kutluyor. Öyle bir tarihi var ki hem Germanicia Antik Kenti hem de Ashab-ı Kehf Külliyesi gibi insanlık adına çok önemli değerlere ev sahipliği yapıyor. Öyle bir kültür ki Necip Fazıl’ı, Aşık Mahzuni’yi yetiştiriyor, şiirin başkenti olarak anılıyor. Zabun Konağı, Cumhuriyet öncesi tarihi ile ülkemizin tarihine ışık tutan önemli eserlerden birisi. Bütün bu eserlere rağmen, gelen turistler kısa süreli olarak kente giriş yapıp çıkıyor ve şehirde önemli tarihi ve kültürel alanları görmeden ayrılıyor. Bizim bu proje ile hedefimiz, Kahramanmaraş’ın tarihi dokusunu profesyonel bir sunuşla ön plana çıkarmak. Konak konumu itibariyle tarihi Kapalı Çarşı, Ulu Cami, Taş Medrese ve K.Maraş Kalesine yakınlığı ile buraya gelen ziyaretçilerin kolaylıkla bu eserleri de görmelerine, tarihi ve kültürel bilinirliğin artmasına ciddi şekilde destek olacaktır”
TARİHİ MEKANLARIMIZIN KURTARILMASI KADAR AMACINA UYGUN İŞLETİLMESİDE ÖNEMLİDİR.
Tarihi mekanlarımızın kurtarılması kadar amacına uygun olarak işletilmesinin de mühim bir konu olduğunu düşünüyoruz. En azından yapılış amacına hürmeten, mekanın içerisinde soluduğumuz tarihi havayı kirletmeden, geçmişe gerekli saygı göstererek bu tip mekanların işletilmesi temennimizdir.
Mahalli kültürümüze ve tarihimize sahip çıkan bütün kurumlarımıza; Başta Kahramanmaraş Valiliğimize, Büyükşehir Belediyemize ve Ticaret ve Sanayi odamıza bu vesile ile teşekkür ediyoruz.
Selam ve sevgilerle.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.