Gölge adam
Merhaba!...
Benim kim olduğumu biliyorsunuz saklamaya gerek yok. Hani Fehmi Koru’nun “Taha Kıvanç’ı” gibi bir şey…
Neden müstear isimle yazdığıma gelince tamamen özel bir durum söz konusu. Tabiatım gereği eleştirirken haddimi bilirim. Öyle buradan ne Başbakan’a sallarım nede bir partinin Genel Başkanına.
Hani bir söz var ya; “Her horoz kendi çöplüğünde öter!” diye. Ben burada Kahramanmaraş ve komşu kentlerle ilgili görüşlerimi, önerilerimi sıralarım, yazarım. Bunları da yazarken tutarlı olmaya, ilkeli olmaya, dün ak dediğime bu gün kara dememeye de gayret ederim. Bu duygu ve düşünceler içinde yedi yıl önce bıraktığım gölge adam ile tekrar merhaba;
**
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ VE FATİH ERKOÇ
30 Mart 2014 Yerel seçimleriyle Kahramanmaraş Büyükşehir oldu. Merkez de iki metropol ilçe kuruldu. Bu iki ilçemiz daha henüz kuruluş ve kadrolaşmalarını tamamlayamadı. Aynı şey Büyükşehir Belediyesi içinde geçerlidir.
Bir konu ile ilgili mazeret üretmeyi sevmem. Ancak öyle tez canlı falanda değilim. Meslek yaşamım çeyrek asrın 10 yıl fazlasıdır. Nice Belediye Başkanları gördük. Bu gün bu süreç içinde kentte görev yapan Valilerin bir çırpıda ismini sayamayacağım kadar eskidik. Bunları neden anlatıyorum.
Kahramanmaraş’ta Büyükşehir Belediye Başkanlığına oturan Fatih Erkoç’un elinde öyle sihirli falan değnek yok. Bütçe istenilen düzeyde değil. Hadi para olsa bile yapılacak bir yatırımın planlama, projelendirme ve hayata geçirmek için yıllara ihtiyaç duyulur. Milletin beklenti çıtası çok yüksek.
Bir bulvara asfalt dökümü olsa hadi. Hemen iş makinalarını gönder birkaç gün içinde asfaltını yap. Konu asfalttan açılmışken Kahramanmaraş’ın il genelinde Büyükşehir ekipleri asfalt yapıyor. Mesele sadece Kent merkezi değil. 15.000 Km2’lik bir alana hizmet götürmek bu şehirde yaşayan 1 milyon insanı memnun etmek bir çırpıda öyle çok kolay falan değildir.
**
Gözünü sevdiğim benim memleketimde insanlar her şeyi bilir. Yıllar önce mini bir anket yapıyorum. Bir vatandaş ile konuşurken, - Sen ne diyon gardaşım ben Başbakan olacağım ki bir günde bu işi bitiririm.
Yani bizim sokakta ki vatandaşımız Başbakan olsa ülkenin sorunu bir günde bitecek. Biz Maraşlılar o kadar akıllıyız ki, kimse bizim kadar akıllı olmaz. Bizim kadar bilgili olmaz. Biz hiç kitap okumasını sevmeyiz amma alimlikte ilim bilmekte de üstümüze yoktur. İşte böyle bir şehirde, yaşamak, yazmak, siyaset yapmak kızgın sacın üstünde yürümek gibi bir şeydir. Zorlu ve meşekkatli…
**
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Erkoç Halk Günü yapıyor. Her Cuma günü öğleden sonra başlıyor ve akşama kadar da devam ediyor.
Bir gün tesadüfen içeri girdim insanları dinledim. İnsanların şikayetlerini dinledim. Hep bireysel sorunlar. Kimse benim evimin önünde çöp var alınmıyor demiyor. Kimse mahallesinin, sokağının sorunlarını dile getirmiyor. İş istiyor oğluna kızına. İş istiyor damadına, gelinine..
Hani “bana dokunmayan yılan bin yaşasın” diye Yahudi sözü var ya.. Aynen bu sözü doğrularcasına istekleri var vatandaşların.
Mübarek Büyükşehir Belediye Başkanı değil de sanki İş ve İşçi bulma Kurumu Müdürü gibi bir manzara ortaya çıkıyor.
**
Kahramanmaraş’ta normalde işsizlik sorunu yoktur. İş beğenmeme ve tembellik sorunu vardır. Her insan masa başında bir iş bekliyor. Ya bir şehirde her mesleğe ihtiyaç var. Kimi memur olacak, kimi bekçi olacak, kimi parkçı kimi de çöpçü olacak. Önemli olan iş değil mi?
İlkokul mezunu bir mahalleli yanıma geldi bana iş bul dedi. Bende peki dedim. Hemen seni bir fabrikaya göndereyim dedim.
Adam demez mi; “ben fabrikanın yolunu senden iyi biliyorum. Ben senin gibi masa başında bir iş istiyorum. Sabah 08.00 akşam 17.00”
Bunun üzerine bende mahallelime döndüm şunları söyledim.
“Kardeş 20 yıllık evliyim haftada bir Pazar günü evimde çoluk çocuğumla kahvaltı yaparım. Bayram günlerinde sadece bayramın birinci günü o da en fazla üç saat evde kalırım. Çünkü daha sonra protokol bayramlaşması başlar. Senin dediğin gibi bir iş bulabilsem aha bu gün bende bu mesleği bırakırım” dedi.
Bu mahalleli bana küstü ve hala konuşmaz, kendine iş bulmadığım için….
**
Konu konuyu açıyor. Büyükşehir Belediyesi ve bütün Belediyelere şans vermeliyiz. Bu yıl restorasyon ve planlama yılı.
İnanıyorum ki; bütün Belediyeler 2015 yılından itibaren özel diyebileceğimiz günlük hizmetlerin dışında projelere start vereceklerdir.
Hangi Belediyeyi ziyaret etsem harıl harıl araştırma ve projelendirme çalışmaları içindeler. Biraz sabır ve biraz da moral gerekiyor.
Ha bire kafalarına vurmakla da hizmet gelmez.
Kahramanmaraş’ın geleceğinin daha iyi olacağına inanıyor, ilk yazı ile yeniden merhaba diyorum sevgili dostlara….
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.