1564 yılında, IX. Charles, yıl başlangıcını Ocak ayının 1. gününe almıştır. Oysa, Avrupa’da daha önce yaygın olan yıl başlangıcı 25 Mart’tı. Zaten, o zamanki iletişim şartlarıyla Fransız kralının yıl başlangıcını Ocak ayının 1. gününe alma kararı fazla yayılmamıştı. Bu kararı duyanlar ise, protesto amaçlı eski geleneklerine devam ederler ve 1 Nisan’da partiler düzenlerler. Diğer insanlar da onları “Nisan Aptalları” olarak isimlendirirler. 1 Nisan’a da “Aptallar Günü” adını verirler. Dahası, 1 Nisan’da herkese sürpriz hediyeler verirler. Gerçek olmayan haberler üretirler.
Yıllar sonra, Ocak ayının yılın ilk ayı olmasına alışılınca, Fransızlar 1 Nisan gününü kültürlerinin bir parçası olarak görmeye devam ederler ve 1 Nisan, bütün dünyaya şaka günü olarak yayılır.
Bu günle ilgili bir efsane, Pagan kültüründe, 1 Nisan’da kutlanan Fous bayramıdır. Keza, 1 Nisan’la ilgili farklı kültür, inanç ve dillerde efsaneler vardır.
Antik Roma’da da Hilarya adıyla benzer bir bayram kutlanmıştır.
Hindistan’da ise, bu bayram, 31 Mart’ta kutlanmaktadır.
Velhasıl, 1564 yılında, Fransa Kralı IX. Charles, yıl başlangıcını 1 Nisan’dan 1 Ocak’a aldırır. 1 Nisan’ı yıl başlangıcı olarak kabul etmeye devam edenlerle alay etmek amacıyla yapılan şakalar da bir süre sonra geleneğe dönüşür. 1 Nisan’ı yıl başlangıcı kabul edenlere ise, “Nisan Balığı” adı verilir.
Bütün Dünya Bunu Bilir
1 Nisan Şaka Günü, Hollanda, Belçika, Kanada, Amerika, İsviçre ve Japonya dâhil olmak üzere, dünyanın pek çok yerinde bilinmektedir. Gerçekten de bu günde, dünya genelinde, insanların birbirine şaka yapması gelenek haline gelmiştir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.