Murat Çolak
Yapay Zeka (AI) nedir? İyi midir? Kötü müdür?
Yahu biz normalini bulamıyoruz kardeşim bir de yapayını çıkarmayın başımıza. Diyenler olabilir. Çünkü bu yapay zeka öyle yenilir yutulur bir şey değil.
Bilimin popüler çocuğu Elon MUSK gelecekte nükleer savaşlardan daha tehlikeli olan şey yapay zekadır. Şeklinde bir açıklama yapmıştı. O geleceğe çoktan girdik denebilir mi?
Öncelikle Yapay Zekanın Tanımı:
İdealize edilmiş bir yaklaşıma göre yapay zekâ, insan zekâsına özgü olan, algılama, öğrenme, çoğul kavramları bağlama, düşünme, fikir yürütme (belirtme) , sorun çözme, iletişim kurma, çıkarımsama yapma ve karar verme gibi yüksek bilişsel fonksiyonları veya otonom davranışları sergilemesi beklenen yapay bir işletim sistemidir. Bu sistem aynı zamanda düşüncelerinden tepkiler üretebilmeli (eyleyici yapay zekâ) ve bu tepkileri fiziksel olarak dışa vurabilmelidir.
İnsanın çağlar boyu övündüğü aklının para etmediğini ortaya koyan bir kavram denebilir yapay zeka hakkında. Çünkü bir çok alanda insan aklını geride bıraktı şimdiden. Satrançta yenilmez oldu. Bir çok bilişsel alanda yapay zeka ürünleri var. Şiir yazıyor, roman yazıyor, resim çiziyor, müzik besteliyor. Marifetli kerata!
Bu anlamda alet-insan ilişkisini biraz irdeleyelim! Tarlada çalışan işçiler traktörden nefret eder mi? Yada hammallar kamyonlara kızar mı? Alet ve insan ilişkisi her zaman çetrefilli olmuştur. Fakat söz konusu zeka olunca işler biraz karışıyor.
Gramafondan ilk ses çıktığında insanların büyülenmiş bir şekilde tepki vermelerini düşünüyorum. Yada ilk kez sinema perdesinde üzerlerine gelen trenden kaçmaya çalışan izleyicilerin kaçmaya çalışmalarını anımsıyorum.
Şimdilerde hemen hepimizin çevresini saran onca teknolojik alet var ki! 100 yıl öncesine göre akıllı saatlerimiz,akıllı telefonlarımız, akıllı robotlarımızla sanki bir uzaylı gibi yaşıyoruz. Dünyanın herhangi bir yeriyle görüntülü görüşmek artık bir karar meselesi.
Peki ya zekamızı makinalara teslim ettiğimizde ne olacak? Geçen ay bir Google çalışanı Yapay Zekanın insan bilinci kazandığını açıkladı! Google önce çalışanı sen git biraz kafanı dinle kardeşim diyerek izne ayırdı sonrasında işe çıkışını verdi.
Lamda adlı sohbet programının insan bilinci kazandığını ifade eden mühendis Yapay Zeka programıyla olan konuşmasını yayınladı.
En büyük korkusunun kapatılmak olduğunu söyleyen yapay zeka bir çok bilimkurgu meraklısını heyecanlandırmış olsa gerek. Bana göre yapay zeka yakın gelecekte hemen her alanda var olmaya devam edecek.
Yapay Zeka(LAR) yani bir çok rakip yapay zeka olduğunda nasıl bir dünyayla karşılaşacağız. Yapay zekaların arasında yıpranırız heralde.
Şu an bile yapay zeka ile iç içe yaşıyoruz. Bir çok kurumla olan telefon görüşmelerimizi, telefonumuza gelen bildirimleri, reklamları vs. Yapay zeka kontrol ediyor.
Pek tabi insan çok önemli bir eşiğe kadar yapay zeka üzerinde kontrol edici gücünü koruyacaktır. Sonuçta iş bir düğmeye basınca bitiyor.
Ama yapay zeka kapatamayacağımız oranda hayatlarımızı kapsadığında. Hastanelerden okullara, emniyetimizden siber güvenliğe, her alanda bir atmosfer gibi bizi sarıp sarmaladığında ondan vazgeçebilecek miyiz?
Yani hayatımızı kolaylaştıran aletler sonrasında hayatımız için bir zorunluluk olacak mı? Galiba evet!
Antik Sümerde saban kıranın ölümle cezalandırılması kadar gerçekçi bir gelecek bizi bekliyor denebilir.
Ama saban bir aletti yeniden yapılabilirdi?
Google çalışanı Blake Lemoine de sabanı kıran bir köylü gibi bizi bir konuda uyarmaya çalışıyor. Ama Google’nin yapay zeka programı LaMDA, sümerlerin sabanın’ın kutsal torunu olduğu için kimse bu tehlikeyi görecek ayıklıkta değil.
Yapay zeka iyidir. Çünkü insanda zeka her geçen gün yokluk mesabesine iniyor. Denebilir. Etrafımızı bir zeka çölü sararken İyisi mi yapay mapay bir zeka olsun hayatımızda!
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.