Vali Çiçek Susam Topladı
Türkiye’nin susam ihtiyacını karşılayan dört ilden birisi olan Muğla’da ‘Susam Tarla Günü’ düzenlendi. Ula Gökova Mahallesinde düzenlenen susam tarla gününe Vali Amir Çiçek, İl Jandarma Komutanı Albay Yavuz Fidan, Köyceğiz Kaymakamı ve Ula Kaymakamlığını vekaleten yürüten Gürkan Demirkale, Muğla Müftüsü Abdurrahman Koçak ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici, AK Parti İl Başkanı İhsan Küreci, Gökova Muhtarı Ulaş Barut ve üreticiler katıldı.
Susam hasadının başladığı Gökova Mahallesinde törende susam helvası dağıtıldı. Törende konuşan Gökova Muhtarı Barut, Susam ürününün Gökova mahallesinin en önemli geçim kaynaklarından birisi olduğunu söyledi. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici ise, susam çeşitliliği ve susamın verimliliğinin arttırılması açısından Susam Tarla Günü düzenlediklerini söyledi. Ekici, “Yeni ekilen susam çeşitlerimizin bölgeye uyum sağlayıp sağlamadığını görmek açısından Tarla Günü düzenledik. Yeni çeşitlerin ve yeni tekniklerin denenmesi amacıyla 2014 yılında 484 çalışma yaptık. Sakız ağacı, adaçayı, mısır silajı, patates, yer fıstığı, soğan, arpa ve yulaf devam etmektedir. İlimizde Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü işbirliği ile Dalaman, Milas, Köyceğiz, Ula ve Seydikemer ilçelerimizde Susam demastrasyonları kurduk. Susam ülkemizde çok tüketilen vazgeçilmez bir üründür. Ülkemizin susam ihtiyacının ancak yüzde 15’lik bölümünü karşılıyoruz: Geri kalan bölüm ise ithal deliyor. Farklı yörelere adapte olabilen yüksek verimli sertifikalı tohumluk kullanımı ve uygun yetiştirme tekniklerini kullanarak mevcut üretimi arttırmak istiyoruz. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından yüksek verimli ve kaliteli susam çeşitleri geliştirilmektedir. İlimiz Türkiye susam üretiminde 2014 yılında 2 bin 432 tonluk üretim ile dördüncü sırada yer almaktadır. 2015 yılında üretimimiz artarak üçüncü sırada yer alacağız. Türkiye’deki 30 bin 800 dekar susam ekim alanının 9 bin 850 alanı Ula ilçemizde yer almaktadır. Bu da Muğla’nın üçte birlik susam üretimi demektir. 2015 yılında ayrıca 1408 dekar alanda organik susam üretimi yapılmaktadır. 200 ton tahmini üretim yapılmıştır. Ula ilçemizde 372 dekar alanda organik susam üretimi yapılmaktadır. Organik susam üretiminin büyük bir kısmı Ula Gökova mahallemizde yapılmaktadır” dedi.
Vali Amir Çiçek ise bir nimetin değerinin tatmak ile olduğunu belirterek, “Çiftçimiz toprağı çok iyi değerlendirmesi gerekir. Bu toprağın hakkını ve verebileceği ürünü eğer biz burada alamıyorsak çiftçimizi bu üretim bilgisini öğretemiyorsak o zaman vatan sevgimizde biraz zayıflık var demektir. Toprağı iyi kullanmamız gerekir, Bu topraklar kanla savaşla kazanıldı. Bir metrekaresini bile boş bırakmamalıyız. O zaman vatan sevgimiz, toprak sevgimiz olur. Toprağımızı çok iyi değerlendirmemiz gerekir. Ben istiyorum ki, çiftçimiz toprağı işlerken, en iyi ürünü nasıl alabilirim bunu sorgulayabilmeli. Akademisyenlerimizi de bu konuda çiftçimizin yanında olmalı. Yoksa bu düzenlenen tarla günlerinin hiçbir önemi yok. Türkiye’nin Susam ürününe ihtiyacı var. İhtiyacımızın çok çok altında bir üretim var. Ben inanıyorum ki, bu vatan topraklarında bu ihtiyacı karşılayacak susam üretilebilir. Bunun için de toprağımızın her karışını iyi değerlendirmemiz gerekir” dedi
Konuşmaların ardından şehitler için lokma dağıtılırken, Muğla Müftüsü Abdurrahman Koçak tarafından Kur’an-ı Kerim tilaveti sonrası dua edildi. Susam Tarla gününde sembolik olarak Susam hasadı yapılırken, Vali Amir Çiçek vatandaşlar ile birlikte susam topladı.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.