Arap Bayrakları!

İNGİLİZ TASARIMI ARAP BAYRAKLARI

Ön not: Bu yazı tarihe dair ansiklopedikBilgi içerir. Kesinlikleırkçılık-bir ulusa düşmanlık muradı yoktur. Ancakorta doğudaülkemize ve haIkımızaduyuIan antipatinin bilinçaltınaişlenmişkökenlerinianlamak için bu yazı önemlidir. Sakince okuyunuz, bilgiyi araştırınız, akıl süzgecinden geçirip duygusaldeğil, objektif yorumlar yapmaya çalışınız.
Bayraklardaki siyah bant Osmanlı dönemini temsil eder. Araplar, Türk yönetimi altında gecen süreden KARANLIK DÖNEM OLARAK BAHSEDERLER.Diğer bir kaynakta; Arap İsyanı bayrağı, I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu'na karşı Arap İsyanı sırasında Arap milliyetçileri tarafından kullanılan bayraktı.

Bayrak Büyük Britanyalı diplomat MARK SYKES tarafından Osmanlı İmparatorluğu'na karşı Araplık bilinci yaratmak amacıyla oluşturulmuştur. Bayrak yatay çizgiler halinde siyah, yeşil ve beyaz ile yatay üçgen şeklinde kırmızı renklerden oluşmaktaydı. Siyah Abbasileri, beyaz Emevîleri, yeşil Fatimileri ve kırmızı ise Haşimileri simgelemekteydi.Haşimiler Arap İsyanı sırasında Osmanlı İmparatorluğu'na karşı Britanya ile müttefikti.

Günümüzde Birleşik Arap Emirlikleri, Filistin, Irak, Kuveyt, Libya, Mısır, Sahravi Demokratik Arap Cumhuriyeti, Sudan, Suriye, Ürdün ve Yemen bayrakları Arap İsyanı bayrağından esinlenilerek oluşturulmuştur. Bayrağın 98.5 ve 197 fitlik bir sürümü Ürdün'ün Akabe kentinde dünyanın altıncı büyük bayrak direğinde dalgalanmaktadır.

Arap Ülkelerinin Bayraklarında Neden Hep "Yeşil, Beyaz, Siyah ve Kırmızı" Renkleri Var?

Arap ülkelerinin bayraklarını detaylı bir şekilde incelediniz mi hiç? Cevabınız evet ise ilginizi çeken ilk şey mutlaka renkleri olmuştur. Çoğu zaman birbiriyle karıştırılan bu bayraklar, neden aynı gibi? Sadece ufak şekil farklılıklarının bulunduğu birçok Arap ülkesi bayrakları aslında ortak bir sembol taşıyor. Bu sembolü öğrendiğinizde artık aynı renkleri taşıyan tüm bayrakları birbirinden kolayca ayırt edebileceksiniz.

Kimisi bu durumu Osmanlı ile özdeşleştiriyor, kimisi de Avrupa devletleriyle. Önden bir bilgi verelim öyleyse: Hiçbiriyle de tamamen ilişkili değil. Bu devletlerin bayraklarında gördüğümüz renk kombinasyonu öncelikle Britanya'nın etkisiyle ortaya çıksa da bayraklardaki yeşil, siyah, kırmızı ve beyaz renklerin sadece dış müdahalelerin bir sonucu olmadığını belirtmemiz gerekir. Çünkü bu renkler dış müdahalelerden çok Arap kültürü ve tarihinde köklü anlamlara sahiptir. İslam tarihinde de birçok Arap kabilesi, sancaklarında bu dört rengi kullanarak kendi kimliklerini ifade etmiştir. 20. yüzyılın başlarında yükselen Pan-Arabizm ise farklı tarihî referansları bir araya getirerek SİYAH, YEŞİL, KIRMIZI VE BEYAZrenkleri kullanmıştır. Bu renk kombinasyonu, ilk kez Arap Birliği idealiyle birleştirilerek 1916'daki Arap isyanı sırasında Osmanlı Devleti'ne karşı kullanılmıştır. Bu bayrağın tasarımını yapan isim ise Britanya İmparatorluğu diplomatı Mark Sykes'tır.Mark Sykes, bu yeni bayrağı tasarlayarak Arap aşiretlerini 'Araplık' duygusu etrafında birleştirmeyi hedefledi. Bayraktaki üç yatay renk şeridi; Abbasî, Emevî ve dört halife dönemlerini simgeliyor. Ayrıca kırmızı üçgen, o dönemde İngilizlerin önemli müttefiki olan Haşimiler'in sembolüydü.

Hicaz Emiri Şerif liderliğindeki Haşimi Hanedanlığı, İngilizlerle olan ittifakının bir sonucu olarak I. Dünya Savaşı'nın ardından Hicaz'ın yanı sıra Arabistan Yarımadası'nın büyük bir bölümüne ve Ürdün'e hâkim oldu. Ancak Büyük Suriye, 1920'de kurulduktan kısa bir süre sonra birkaç parçaya bölündü. Haşimiler, Hicaz'daki kontrolü 1925'te Suud ailesine kaybettiler.Irak'ı ise 1958'de gerçekleşen askerî darbe sonucu kaybettiler. Günümüzde ise ailenin elinde sadece Ürdün Haşimi Krallığı kalmış durumda. Bu tarihî süreç, Arap dünyasının modern devletlerinin oluşumunda ve bayraklarının şekillenmesinde önemli bir rol oynamıştır. İlk olarak Britanya İmparatorluğu'nun diplomatı Mark Sykes'in tasarladığı bayrak, Arap aşiretlerini bir araya getirme amacının yanı sıra, tarihî referanslarla zenginleştirilmiş bir sembolizmi de içeriyor. Renklerin dışında bir de şekillerinin anlamına değinelim; Renk şeritleri Abbasî, Emevî ve dört halife dönemlerini; kırmızı üçgen ise dönemin en önemli müttefiki olan Haşimiler'in sembolünü temsil ediyor. İngilizlerin tasarladığı bu bayrak, zamanla Arap dünyasının geçmişiyle şekillenen bir sembol olup bu duyguları yansıtan ve tarihî referansları barındıran bir kimlik taşıyan hâle bürünmüştü.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adnan GÜLLÜ Arşivi