12 ŞUBAT KURTULUŞ GÖSTERİLERİ

Şehrimizin düşman işgalinden kurtuluşunun 91. yıldönümü her yıl olduğu gibi bu yılda parlak törenlerle kutlandı. 12 Şubatın cumartesine gelmesi ve havanında bahar havasında olması nedeni güzel bir bayram yaşandı.

Bilindiği üzere 12 şubat kurtuluş bayramımız, şehrimizin nev i şahsına münhasır bir bayramdır. 91 yıldan beri aynı ruh ve heyecanla bu farklılığımız yaşatılmaya çalışılmaktadır.

Yaklaşık bir asır öncesindeki milli mücadeledeki şahlanışımızı, 91 yıl sonrasına taşımak kolay bir iş değildir. Belediyemiz geçen yıldan beri kurtuluş kutlamalarımızı Trabzon caddesine kurulan sabit sahnede, tiyatro havasında sanatsal gösterilerle  yapmaktadır.

Şehrimiz geleneksel  hareketli Tır üzerindeki kutlamalara alışık olduğundan bu uygulama farklılığına bir türlü alışamadı. Hatta geçtiğimiz yıldaki törenlerde kurtuluş ruhu yansıtılamadığı gerekçesi ile belediyemiz eleştirilmişti.   

Aslında kurtuluş mücadelesindeki olayları işinin ehli sanatçılarımızla canlandırılması çok güzel bir uygulamadır. Eğer bu güzelliğe 91 yıl önceki heyecanı katabilirsek daha da güzel olacaktır. Belki de törenler amacına ulaşacaktır.

Belediyemiz bu kaygıları göz önünde bulundurarak bu seneki gösterilerde daha hassas davrandı. Bir çok güzel etkinlikler yapıldı. Özlediğimiz kadar olmadıysa da belediyemiz bu yıl sınıfta kalmadı.

Şöyle ki; Bu seneki “Kurtuluş destanı” gösterisi geçen yıldaki gösteriden çok farklıydı. Bilhassa gösterideki oyuncu karakterleri oturmuştu. Canlı bir sinema filmi tadında seyredildi.  Bu başarının geri planına kim var diye baktığımızda; Kahramanmaraş’lı bir hemşehrimizi görüyoruz. “ Son Kale Çanakkale “ belgeseli yapımcısı. Balkanlardan 13 ülkede göçü anlatan  “Sürgün ve Ölüm   belgeselini çeken ve bir çok film ve belgesellere imza atan yönetmen Ahmet OKUR u görüyoruz.

Kendisinin Kahramanmaraş’ ın kurtuluşu ile ilgili uzun metrajlı bir sinema filmi yapımı çalışmalarının da olduğunu biliyoruz. Kurtuluş destanımızın sanata dönüşmesinde bu topraklarda bizim insanımızın yapması sanırım esere farklı bir ruh katacaktır.

Diğer yanda şehrimize yakışır bir bayram gösterisi yapmaya çalışan ve hiçbir masraftan kaçınmayan belediye başkanımız sayın Mustafa POYRAZ ada müteşekkiriz. Bilhassa danışmanı ve Kent konseyi başkanı Zeynep ARIKAN hanımefendinin de gayretli çalışmalarını göz ardı etmemiz mümkün değildir.

İlk defa bu yıl belediye başkanı iştiraki ile gündüz gösterileri bayram akşamı da yapıldı.   Kahramanmaraş’lı aileler hanımlar ellerinden tuttukları küçük çete ve köylü kızı kıyafetli çocukları ile Trabzon caddesine gösterileri izlemeye getirdiler. Gündüz resmi törenlerde tam seyredemeyeceğini bildiğinden akşamdan Sütçü İmam olayını, bayrak olayını, Abdal Halil ağayı daha yakından izleme fırsatını buldular. Çokta güzel oldu.

Ayrıca Ömer Tuğrul İNANÇER yönetiminde Kültür bakanlığı Tarihi Türk Müziği mehter takımının gösterileri çok büyük ilgi topladı. Davet edenlere teşekkür ediyoruz.

Sonuç olarak diyoruz ki bayram çok güzeldi. Gösterilerde güzeldi.

Ancak bayramın ana mesajını Sütçü İmam ve bayrak olayı gösterisini halk tam olarak izleyemiyor gibi. Sanki sadece protokol trübünün istifadesine arz edilmiş bir gösteri gibi algılanıyor. Belki de bu kaygı ile belediyemiz bu sene bayram alanına geniş ekranlar kurdurmuştu ama o heyecanı o ekranlar veremezdi.

Acaba diyoruz, eski bayramlardaki gibi bu sanatçılarla bu oyuncularla bu gösteriler Tır lar üzerinde yapılamaz mı? Belki o zaman daha geniş seyirci kitlesi izleme imkanı bulacaktır.  Beklide o heyecan yeniden tadılacaktır.

Şehitlerimize rahmet temennisi ile.

Selam ve sevgilerle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Ali AVGIN Arşivi