Mehmet TAŞ
Bu çevre katliamı değil mi?
Kahramanmaraş’ta bir “gavur gölü” tradejisi yaşanır yıllardır. Her yıl bu gölde canlılar doğar ve su çekilir ölürler.. bu cinayet değil de nedir?
Kahramanmaraş’a 20 km uzaklıkta, aynı zamanda Kahramanmaraş kent merkezinin “deprem sigortası” olarak da ifade edilen Gavur gölünde bir doğa katliamı her yıl olur.
Neredeyse 60 yıl önce gölün kurutulması adına bir çalışma yapılmış ve o yörede yaşayan insanlara topraklar dağıtılmış. En acı olanı ise TİGEM özelleştirilirken, devlet çevrede yaşayanların ve çevre örgütlerinin talebini görmezden gelmiş bütün hazineye ait yerleri vermiş.
Yıllar önce Vali İlhan Atış’ın döneminde bir proje çalışması yapıldı. Benim’de üyesi olduğum bir dernek kurduk. Uğraştık, didindik ama bir sonuç da alamadık.
Değerli dostumuz Mehmet Temizdemir kardeşimiz bu yazıda yer alan görselleri sayfasında yayımlayınca yeniden bu yazıyı yazmanın insanlık borcu olduğunu düşündüm.
Ey yetkililer;
Yanı başımızda 60 yıldır ve her yıl tekrarlanan bir doğa katliamı yaşıyoruz.
Yağmurlar yağdığında orada bir göl meydana geliyor. Ve hemen canlanıyor, çeşit çeşit balıklar ortaya çıkıyor.
Tabii daha sonra ise gölün kurutulması devreye giriyor, sular çekiliyor ve milyonlarca canlı kaderi ile baş başa bırakılıyor ve ölüme terk ediliyor.
Ey insanlar;
Merhamet sadece insanlar için değil, bütün canlılar içindir. Eskiden padişahlarımız doğadaki kuşların aç kalmaması için insanların kuşların geleceği yerlere yem atılması ile ilgili fermanlar yazan bir milletin çocuklarıyız.
Şimdi her yıl tekrarlanan bu doğa katliamı için sizler ne yapıyorsunuz?
**
Sayın Valimize açık mektup
Sayın Valim; bu şehirde yaşayan bir birey ve gazeteci olarak kentime ve topluma olan sorumluluğumun bilincinde olarak toplum tarafından “gavur gölü” olarak bilinen bu alanda 10 bin dönüm alan üzerinde kuş cenneti projesi devletin raflarında çürümeye terk edilmiştir. Sağlık ovası orta yol projesi adı verilen bu projede belli bir alanda su çekilmesinin önlenmesi ve o alanın sulak alan olarak doğal haline bırakılmasıydı.
Ne var ki yıllardır bu proje sahiplenilmemiş, her yıl milyonlarca balık ve diğer canlıların öldüğü gibi, kuşların göç yolu üzerinde bulunan bu sulak alanın tahrip edilmesi nedeniyle de göçmen kuşları için doğal alan kalmamıştır.
Kahramanmaraş’ın eğitimi konusunda gösterdiğiniz yoğun çabayı bu bölge içinde istiyoruz.
Yarın çok geç olmadan bu konuda bir girişim başlatmanızı bekliyoruz. Bu topraklar sadece insanlar için değil diğer canlılar içinde yaşam alanıdır.
Bu şehrin en büyük mülki amiri olarak bu milletin olduğu kadar o canlılarda sizin sorumluluğunuz altındadır.
Ve herkesin size dua etmesini istiyorsanız, 10 bin dönümlük doğal koruma alını için çalışma başlatmanızı o ölen canlılar için istiyoruz….
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.