Çarpık yapılaşma ve bugünkü yönetim

 

Kahramanmaraş’ta 1977 yılında Belediye Başkanı seçilen Sayın Ahmet Uncu’nun 100 bin nüfusa göre yaptırdığı imar planının üzerinden 35 yıl geçti.

Sayın Uncu’dan sonra sırasıyla göreve getirilen ve seçilen Belediye Başkanlarının adını hatırlayalım şöyle bir;

İsa Kalkan (12 Eylül döneminde DSİ Bölge Müdürü iken Belediye Başkanlığına atandı)

Emin Yalçınkaya (İsa Kalkan’ın Ankara’da bir göreve atanması sonrasında yine DSİ’den gelerek Belediye başkanlığına atandı)

Hacı Ali Özal (1984 yılında Anavatan Partisinden Belediye Başkanı seçildi. Atanan Belediye Başkanlarının yıkıp bıraktığı şehri toparlamaya çalıştı. Ve o dönemde imar tadilatları başladı)

Ali Sezal (1989-199 yılları arasında iki dönem Belediye başkanlığı yaptı. Şehir açısından durağan bir dönem.  Muhalefet Belediye Başkanı olduğu için Belediye kaynaklarıyla ayakta durmaya çalıştı. Hacı Ali Özal döneminde yarım kalan yatırımları tamamladı)

Veysi Kaynak (Ali Sezal’ın Milletvekili adayı olmak için istifası sonrasında Belediye Meclis kararıyla Belediye başkanı seçildi)

Hanifi Mahçiçek (1999 yılında toplumun büyük beklentileri ile birlikte o günün şartlarına göre en yakın rakibine 10 bin oy fark atarak Belediye Başkanlığına seçildi. Ard arda açılan mahkemelerden olsa gerek görev süresini tamamlamadan yeni kurulan Ak Parti listesinden 2002 seçimlerinde Milletvekili adayı olarak Belediye Başkanlığına son noktayı koydu ve Milletvekili seçildi. 2002-2007 yılları arasında Milletvekili olarak TBMM’de kahramanmaraş’ı temsil etti)

Sayın Ali Sezal ve Sayın hanifi Mahçiçek önce Belediye Başkanlığı ve sonrada Milletvekili olan isim olarak hafızalarımızda yer almaktadır.

Sayın Ali Sezal 10 yıl belediye başkanlığı ve 10 yılda milletvekili olarak Kahramanmaraş’ın 20 yılına hükmetmiştir.

Hangi hizmetleri verdiğine gelince;

Burada bir şey yazmaya gerek yok.

Millet karnesini vermiştir.

Sayın  Hanifi Mahçiçek’de 3.5 yıl belediye Başkanlığı ve 5 yılda Milletvekili olarak bu şehrin 8.5 yılına hükmetti.

Ne yaptı ne yapmadı?

Karnesini millet vermiştir!...

Mustafa Poyraz (15 Ağustos 2002 tarihinde Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek’in milletvekili olmak için istifası sonrasında Belediye Meclisi tarafından seçilerek Belediye başkanı oldu. Daha sonra iki dönem aday gösterildi ve her ikisinde de kendi partisinin İGM oylarından daha fazla oy alarak seçildi. Halkın verdiği karneye göre bakacak olursak başarılı bir belediye başkanı olarak hafızamızda yer alacaktır.)

1977 yılında yapılan imar planı ile bu güne kadar gelinmiştir. Kimse çarpık imar sorununu çözmek için elini taşın altına koyamamış, bu riski Sayın Mustafa Poyraz üstlenmiştir.

Sayın Poyraz dönemine baktığımızda, kaçak yapılaşma hiç yok denecek kadar azalmıştır. Kimsenin gözünün yaşına bakmamış, bir çok bina yıktırmıştır…

2002 sonrasında yapılan hizmetleri bir hatırlayacak olursak;

Karasu içme suyu projesi,

Yeni otogar,

Yeni Belediye Binası,

Onlarca yeni cadde,

Yeni yerleşim alanları,

Yüzlerce park….

Eskiden bu şehirde insanlar sıcak yaz günlerinde gidecek bir yer bulamıyorlardı. 12 Şubat parkı, Kılavuzlu Parkı, Merhum Muhsin Yazıcıoğlu Parkı, Yukarıda Çamlık Parkı, Yürükselim mahallesindeki çamlık parkı, Seyir terası…v.s.

Kahramanmaraş’ın son 35 yılına baktığımızda, daha önce görev yapan Belediye Başkanlarıyla Sayın Mustafa Poyraz’ı karşılaştırdığımızda, başarılı bir Poyraz portresi çıkıyor karşımıza…

Yeterli mi?

Tabii ki hayır…

Ancak eleştiri yaparken, geçmişten günümüze şehri iyi tanımak, geçmişten miras kalan sorunları da iyi bilmek gerekiyor.

Bir şehir topluca kalkınır.

Milletvekilleri, Vali, İl Genel Meclisi, İktidar ve Muhalefet Parti İl Teşkilatları, Sivil Toplum Örgütleri, Akil adamlar, Medya.

Birlik ve dirlik içinde olmalılar, şehrin gelişimi için birlikte kafa yormalılar, proje üretmeliler. Söz konusu bu insanlar, kamuoyunda yazılıp çizilenlere bakmalı, eleştirileri dikkate almalıdırlar.

Ben yaptım oldu.

Benim dediğim doğru.

En iyi ben bilirim, tarzı yaklaşım biçimlerinden uzak durmalılar, ortak akıla önem vermelidirler.

Ak Parti iktidarının ilk iki dönemine baktığımızda, kavgalı bir dönem olarak hatırlayacağız.

Üçüncü dönemde milletvekillerinin uyum içinde çalıştıklarını görüyoruz. Vekil-teşkilat arasında sorun yok. Vekil- Belediye Başkanı- Teşkilat arasında sorun gözükmüyor.

Yani birlik ve beraberliğin oluşabileceği bir hava var.

Bu ortam genişletilerek büyük bir çember olarak çıkarsa karşımıza, bir çok sorunumuzun ortak akılla çözüleceğine inanıyoruz.

Kahramanmaraş’ta öncelik olarak KENTSEL DÖNÜŞÜM ele alınmalı, bir iki mahalle ile başlamalıdır.

Deprem riski taşıyan Kahramanmaraş’ta deprem önlemi için yakın zamanda yapılacak en iyi proje Kentsel dönüşüm projeleridir.

Ustalık dönemini başarı ile geçiren Belediye Başkanı Sayın Mustafa Poyraz, hiç vakit geçirmeden, kentsel dönüşüme bir mahalleden başlamalıdır.

O zaman bu şehrin imarına düzen veren bir isim olarak tarih sahnesindeki yerini daha belirgin olarak alacaktır.

Çarpık kentleşmenin önlenmesi adına yeni yaptırılan imar planı ile birlikte Kahramanmaraş belediyesini kentsel dönüşüme davet ediyoruz.

Yarın geç olabilir.

Hemen şimdi!.....

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
Editörden Arşivi