Op.Dr.Uğur TOKA
Emekli Komutanlar
29 temmuz 2011 Türkiye'nin siyasi tarihinde ve demokratikleşme sürecinde, not edilmesi gereken tarihlerden birisi oldu.
TSK yüksek komuta kadrosu görev süresi dolmadığı halde emekliliğini istedi. Bu gerçek manası ile bir istifa olayıdır. Bu olayın Türkiye'nin demokratikleşme süreci ve sivil siyasetin olgunlaşma süreci açısından turnusol kağıdı vazifesi gördüğü söylenebilir.
Eskiden böyle bir olayın tecellisi değil mevzubahis olması bile ciddi bir siyasi krize yol açardı. Hükümet , meclis , cumhurbaşkanı ve en önemlisi halk ''eyvah şimdi noolacak '' diye endişeye kapılır ve toplumun vasileri bir kez daha siyasi mühendislik hünerini gösterir
ve işler '' yoluna '' konurdu.
Bu kez öyle olmadı.
Yüksek komuta kademesi birçok rütbeli muvazzaf subayın yargılanıyor olmasını ve ciddi iddialarla yargılanan bu subayların terfi ettirilmemesini kabullenemeyerek istifa etti.
Fakat şunu hepimizin kabul etmesi gerekiyor ki Türkiye artık eski Türkiye değil. Hiçbir ünvan , makam , tarihe dayanan statü, hiçkimseye , topluma karşı sorumsuz ve ayrıcalıklı bir konum sağlayamaz. Cumhurbaşkanlarına , başbakanlara , meclislere dokunulduğu, halka haydi haydi dokunulduğu bir ortamda hiçkimse ''dokunulmaz ''olamaz. Yetki , makam ve ünvan sorumlulukların yerine getirilmesi içindir.Yerine getirilmeyen sorumlulukların bir karşılığı mutlaka olmalıdır.
Evet. Eski Türkiye'de hükümetlerin istifasından daha büyük krizlere yol açabilecek olan
bu istifalar yeni Türkiye'de Avrupa'daki demokratik ülkelerde nasıl karşılanırsa öyle karşılandı. Hükümetimiz görev sürelerince yapmış oldukları hizmetlerden dolayı takdirlerini sunarak değerli komutanlarımızı uğurladı. Ve birkaç saat içinde çok değerli bir başka komutanımızın ataması yapıldı .YAŞ toplantılarında da diğer atamalar yapılıp yeni komuta kademesi oluşturulacaktır.
Bir ülkenin bir toplumun demokratikleşmesi sihirli bir dokunuşla mükemmel bir yasayla falan olmaz. Demokratikleşme, yüzlerce doğru adımın atılmasıyla gelişen , olgunlaşan ve sağlamlaşan bir süreçtir.Avrupa'da bu süreci en son yaşayan ileri demokratik ülkelerden İspanya'da bu süreç 20 25 yıl sürmüştür. Türkiye'de çok partili hayat 65 yılı geçmiş olsada vesayet rejimini reddedip ileri demokrasiyi hedefleyen süreç henüz çok tazedir.
Bu olayla demokratikleşme serüveninde sağlam bir adım daha atıldığını söyleyebiliriz.
Herkesin mübarek ramazan ayını da kutlarım.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.