Op.Dr.Uğur TOKA
FETİH 1453
Bugünlerde gösterimde olan ve İstanbul'un fethini anlatan Fetih 1453 filminde ve genel olarak fetihle ilgili anlatılan şeylerde en görkemli sahne şüphesiz gemilerin karadan yürütülüp Haliç'e indirilmesi olayıdır.
Yıllarca bu olaya derinlikli bakmadan, bende bu olayın görkemine kendimi kaptırıp inanmıştım.
70 tane koca koca gemi bir gecede Galata sırtlarından Haliç'e iniyor.
Olayı çok yönlü düşününce '' farklı bakınca'' insan başka şeyler görüyor.
Koskoca Fatih'in iki yıla yakın zamandır yaptığı fetih planlarında Bizans surlarının en zayıf olduğu Haliç kıyılarından harekat yapmayı düşünmediği anlamı çıkıyor.
Bir ucu Bizans tarafında olan ama diğer ucu tamamen Osmanlı'ların kontrolündeki Cenevizliler'in tarafında olan zinciri , iki cengaver yollayıp kırdırmayı düşünemediği anlamı çıkıyor.
Ya da o kadar uzun planlama zamanında Haliç'in Osmanlı'lara ait olan iç kesimlerinde güvenlikli bir tesane kurup, burada gemi imal etmeyi düşünemediği anlamı çıkıyor
Sınava son akşam çalışan tembel öğrenci gibi kuşatmanın 16. gününde birden kızıp gemileri İstanbul'un en dik yamaçları olan güzergahtan yürütmesi gibi plansız ve çılgınca bir iş yaptığı anlamı çıkıyor.
Ayrıca gemilerin yürütüldüğü iddia edilen bölge İstanbul'un en engebeli yerlerinden birisi. O kadar dik yokuşlar varki bazı sokaklar tamamen merdivenden oluşmaktadır.
Fatih Sultan Mehmet Türk tarihinin en muhteşem liderlerinden biri, belkide birincisi.
Dünya tarihinde Fatih kadar bilgili, vizyon sahibi ve güçlü lider çok nadirdir.
Osmanlı sultanlığını bir dünya imparatorluğu haline getiren kişi Fatih.
Yani imparator ünvanını babasından devralan değil , imparator ünvanını kendisi kazanan birisi.
Ve biz bu insanı yücelteceğiz derken, tarihin en büyük fetihlerinden birinin planını yarım yamalak yapmakla itham ediyoruz.
Hayır.
Fatih Sultan Mehmet yarım yamalak bir planla kuşatmaya başlayan , işler iyi gitmeyincede aklına esen çılgın bir işe karar veren bir lider değil.
Fatih Sultan Mehmet yüzyıllar boyunca birçok hükümdar için bir kızıl elma olan Bizans'ın fethi için iki yıla yakın bir sürede çok ayrıntılı bir plan yapmıştır.
Güçlü bir ordu kurmuş, dönemin en usta top döküm ustalarına en güçlü toplarını yaptırmış, boğazı kontrol etmek için Rumeli Hisarı'nı yaptırmış vede Bizans surlarının en zayıf olduğu Haliç'ten kuşatma yapmak için Haliç'in iç kesimlerinde Osmanlı toprağı olan Kağıthane bölgesinde bir tersane kurdurmuştur.
Evliya Çelebi Seyahatname'sinde olayı şöyle anlatmaktadır.( sayfa 86 )
“Kuşatma başlamadan çok önce Timurtaş paşa'yı ikibin askerle Kağıthane'deki koruluk içinde 50 parça kadırga yapmakla görevlendirdi. Kuşatmanın onuncu gününde Kağıthanedeki kadırgalar hazır olup tersane bahçesi dibinde Şahkulu adlı iskeleden denize indirildiler. Gemilerin geçtiği yerler ( yazıldığı dönemde ) hala görülmektedir.”
İşte böyle.
Fatih, tarihin en bilge, en vizyon sahibi en kudretli hükümdarlarından birisi.
İstanbul'un fethini en ince ayrıntısına kadar planlayıp gerçekleştirdi.
Bu kadar bilge , vizyon sahibi ve herşeyi planlayarak hareket eden bir lider olduğu için Fatih oldu ve gerçek bir imparatorluk haline getirdiği devlet 450 yıl daha yaşadı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.