M.Fatih ERDOĞAN
Hüzün ve Sevinç
Ramazan ayının son günlerine doğru adım adım yaklaşırken, hüzünle sevinci birlikte yaşıyoruz. Hüzünlüyüz çünkü Allah katında ayların en hayırlısı olan Ramazan-ı Şerif'e veda ediyoruz. Sevinçliyiz çünkü bin aydan daha hayırlı olduğuna inandığımız Kadir Gecesi'ne ve Ramazan Bayramına kavuşuyoruz.
İnsanlığın hidayet rehberi olan kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim’in indirilmeye başladığı bu gecenin başta ailelerimiz, ülkemiz ve tüm İslam âlemi için hayırlara vesile olmasını niyaz etmeliyiz. Bu duygularla şimdiden Kadir Gecesinin ve mübarek Ramazan Bayramının insanlık adına Ülkeme, İslam Ülkelerine ve Yeryüzüne hayırlar getirmesini yüce haktan niyaz ediyor, Kandilinizi ve Bayramınızı tebrik ediyorum.
Yerel Basın
Günümüz Türkiye’sinde yerel basın her ne kadar ulusal basının gölgesinde kalmış olsa da önemi asla küçümsenemez. Demokrasi kültürünün yerleşmesinde ve sağlıklı işlemesinde, demokratik çok sesliliğin gelişmesinde, yönetilenlerle yönetenler arasındaki ilişkinin düzenlenmesinde, özgür bir kamuoyu oluşmasında, halkın hakkının korunmasında başrol yerel basınındır. Yerel basın aynı zamanda temsil ettiği coğrafyanın ticari, ekonomik, siyasi, sosyal ve kültürel gelişimini içeren bilgi ve belgelerin yazılımı ve saklanması yönü ile de arşiv ve hafızasıdır o yerlerin.
İnsanlar doğduğu yere göbekten bağlıdırlar. Herkes doğduğu yeri vatan bilir. Bu yer ister fevkalade yaşanabilir bir yer olsun isterse çok zor şartlar taşısın fark etmez. Gurbete çıkmış, doğduğu yerden uzaklara gitmiş olsalar bile gözleri ve kulakları doğdukları yerdedir. Buralardaki yaşanan olayları ve gelişmeleri merak ederler. Merak ettikleri her konu hakkında müracaat edebilecekleri tek yer yerel basındır. Yerel basın yayımlandığı bölge insanının gözü, kulağı ve hafızasıdır…
Tüm bu işlevleri yerine getirirken yerel basın elbette saygınlığını, güvenilirliğini, inandırıcılığını ve tarafsızlığını korumak zorundadır. Bu anlamda bir yerel gazeteyi yaratmak ve yaşatmak çokta kolay elde edilebilen bir iş değildir. Emek ister, zaman ister, bilgi ve birikim ister. Heyecan ve coşku ister. Her şeyden öte maddi güç ister.
Basın Tarihimiz
Maraş’ımızın şuan ki yerel basını hakkında birçok insan gibi ben de detaylı bilgiye sahibim. Günümüzün yerel basınını sürükleyen, peşinden koşturan saygıdeğer insanların tamamına yakınıyla diyalogum var. Tüm baskı ve zorluklara rağmen görsel ve yazılı basın kuruluşlarını yaşatmaya çalışan bu vefakâr, çilekeş insanların tamamını tanıyor ve kendilerine en içten duygularımla teşekkür ediyorum. Şehrim adına yaptıkları hizmetleri alkışlıyorum.
Ancak, Maraş’ın basın tarihi denildiğinde, basın geçmişimiz hakkında bir soru sorulduğunda ne yazık ki söyleyecek fazla bir sözüm yok. Bu konuda ‘herhangi bir çalışma, bir kaynak var mı?’ ne yazık ki onu da bilmiyorum. Konuyla ilgili kendi arşivlerimde bulunan bilgiler ise gazetelerin ve onları yayımlayan kişilerin isimleri ile yayım tarihleri.
Benim bildiğim ilk gazetemiz; İstiklal Harbi döneminde yayınlanan ‘Amal-i Milliye Gazetesi’ Malesef ismin dışında bir bilgiye sahip değilim.
Çeşitli tarihlerde Maraş’ta yayımlanan ve bir müddet sonra kapanan gazetelerimizin kronolojik sıralaması ise şöyle;
1- Maraş Halk Evi Gazetesi / İl Özel İdaresi / 1937 – 39 / 1945 – 47 / Perşembe günleri çıkar.
2- Engizek / Nadire Tolun* / 1947 -1963 / Salı, Perşembe ve Cumartesi günleri çıkar. Siyasi Gazete.
3- Maraş Postası / Mustafa Kocabaş / 1947 – 48 / Pazartesi, Çarşamba, Cuma günleri çıkar. Siyasi Gazete.
4- Kahraman Yurt / Dr. Emin Karpuzoğlu – Ali Kiper / 1949 –1962 / Günlük Siyasi Gazete.
5- Demokrasiye Hizmet / Ali Saim Emirmahmutoğlu* / 1950 -1963 / Günlük Siyasi Gazete.
6- Halk Postası / Hasan Duyar / 1954 -1963 / Günlük Siyasi Gazete.
7- Maraş’ın Sesi / A. Yaşar Başer / 1956 – 1964 / Günlük Siyasi Gazete.
8- Şanlı Maraş / İbrahim Başer / 1957 -1958 / Günlük Siyasi tarafsız gazete.
9- Gençlik / Doğan Keçecioğlu / 1957 -1958 / Günlük Siyasi müstakil Gazete.
10- Gerçek / İsmet Alpaslan / 1962 -1963 / Günlük Siyasi müstakil Gazete.
11- Memleket / A. Saim Emirmahmutoğlu – Nadire Tolun / 1963 -1968 / Günlük Siyasi müstakil Gazete.
12- Ufuk / Orhan Alpay / 1963 / Günlük Siyasi müstakil Gazete.
13- Maraş Postası / Orhan Alpay / 1964 -1975 / Günlük Siyasi Tarafsız Gazete.
14- Kahramanmaraş Postası / T. Alpay / 1973 -1976 / Günlük Siyasi Tarafsız Gazete.
15- Işık / Şeref Turan* / 1973 -1999 / Günlük Siyasi Tarafsız Gazete.
16- Kahraman Kent / M. Şinikçi/ 1979 –1985 / Bağımsız Günlük Siyasi Gazete.
Bu güne kadar yakın tarihimize ışık tutan bu gazetelerimiz ve sahipleri hakkında daha ciddi çalışmaların yapılmaması çok büyük bir eksiklik. Temennimiz en kısa sürede ‘Kahramanmaraş’ın Basın Tarihi’ ile ilgili ciddi çalışmaların yapılması. Yukarda isimlerini zikrettiğim değerli şahsiyetlerden üçü hakkında biyografi çalışması yapılmış. Bunlar;
* 8 Nisan 2012 tarihli Zaman Gazetesinin Pazar ekinde Ayşe Tosun imzasıyla yayınlanan ‘Anadolu'da Bir Kadın Gazeteci’ başlıklı Nadire Tolun’un hayatı hakkında ki makale. HABERLER Pazar
* Serdar Yakar Beyefendi tarafından kaleme alınarak www.cemalnar.com web sitesinde yayınlanan ‘Gazeteci, Siyaset Adamı ve Şair’ başlıklı Ali Saim Emirmahmutoğlu’nun hayatı hakkındaki makale.
* Serdar Yakar Beyefendi tarafından kaleme alınarak www.cemalnar.com web sitesinde yayınlanan ‘Şiir İçin Şiir Gibi Yaşayan Adam’ başlıklı Şeref Turan hakkındaki makale.
Bu titiz çalışmaları yapan Gazeteci Yazar Ayşe Tolun Hanımefendiye ve Serdar Yakar Beyefendiye şahsım ve Kahramanmaraş adına teşekkürlerimi sunuyorum.
Geçmişten günümüze ilimize basın yoluyla hizmet eden büyüklerimizden hayatta olanlara hayırlı uzun ömürler diler ahirete intikal edenlere Cenab-ı Haktan rahmet ve mağfiret dilerim.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.