Op.Dr.Uğur TOKA
İsrail Politikası
İsrail'in Gazze'ye yardım filosuna yaptığı baskın sonrası gerginleşen ilişkilerimiz, BM 'nin bu konuyla ilgili hazırlanan yanlı raporu ve İsrail'in pervasız tutumu sonrası farklı bir boyuta geldi. Günlük haber okuyan sıradan bir vatandaşın bile rahatça görebileceği , anlayabileceği hususlar , adeta İsrail dışişlerinin deklarasyonu gibi hazırlanan raporda gözardı edilmişti.
Bu rapora göre Gazze'nin yardıma muhtaç olup olmadığı belli değildi, geminin yardım gemisi olup olmadığı belli değildi vs.
Barışçı niyetlerle Gazze'ye giden sivil vatandaşlarımızın, İsrail askerlerince , göz göre göre katledilmeleri , sessizce kabullenilecek bir olay değildir. Tarihiyle , devlet geleneği ile hedefleri ile ''Büyük Devlet '' iddiasını taşıyan Türkiye 'mizin bu olaya gerekli tepkiyi göstermesi kaçınılmazdır.
Devletin büyük olması , vatandaşının kıymetli olması bir günde olacak bir şey değildir. Bu binlerce sağlam taşın yerli yerine konması ile yaşanacak bir süreçtir. Bu bağlamda hükümetimiz çok doğru ve onurlu bir hamle yapmıştır.
Bu konu ucuz iç politika malzemesi olacak bir konu değildir. ''Hani komşularla 0 sorun politikası vardı , durup dururken başımıza bela açtık '' gibi değerlendirmelere katılmak mümkün değildir. Bunlar ucuz politik söylemler değilse büyük bir kompleks ifadesidir. Böyle düşünenlere sorulacak şu soru , bu değerlendirmelerin ne kadar yanlış olduğunu anlatmaya yeter. İsrail'in saldırdığı gemi Alman veya Fransız gemisi , katlettiği insanlar Alman veya Fransız vatandaşı olsaydı bu ülkelerin tepkisi nasıl olurdu.
Uluslararası ilişkilerde ilelebed dostluk veya düşmanlık olmaz. Günümüzün en sıkı iki müttefiki ABD ve İngiltere 'nin ikinci dünya savaşından hemen sonra , petrol paylaşımı konusundaki gerilimleri buna örnek gösterilebilir. İsrail ile de askeri , ticari ilişkilerimiz vardır ve olmaya devam edecektir ama yapılan yanlışın da hesabı sorulacaktır. Uluslararası ilişkilerde bunların bir arada olması bir çelişki değildir. Burada önemli olan ve büyük devlete yakışan şey ilişkilerin veya gerilimlerin sadece ve sadece menfaat odaklı değil hem ticari hem de insani odaklı olmasıdır.
Bu süreç belki İsrail 'in de yararına olacaktır. İsrail kurulduğundan beri huzuru bulamamış bir ülke. Ve bunu hep vurmak , korkutmak bidaha vurmakla elde etmeye çalışıyor. İsrail halkının bu bitmek bilmez gerilimden mutlu olduğunu düşünmek imkansız.
İsrail'in saldırdığı insanların , canlı bomba , roket kullanmadan , medeni ölçülerde diplomasinin sınırları içinde tepki göstermesi , hakkını araması karşılıklı vuruşma dışında yöntemlerlede sorunları çözülebileceğini İsrail'e hatırlatır. Her önüne gelene höt deyip bomba atmanın iyi bir yöntem olmadığını anlaması İsrail içinde büyük kazanç olacaktır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.