Mehmet TAŞ
Kahramanmaraş Her Alanda Hikaye Mi?
İstanbul Üniversitesi 81 İl'i içine alan "rekabet endeksi" araştırması yaptı.
Araştırma sonuçları kamuoyu ile paylaşıldığı gibi, "www.kureselrekabet.com" adresinden de incelenebiliyor. Bu siteye girerek raporları inceledim.
Rekabet Göstergeleri olarak şu alt başlıkları kullanarak sorular sormuşlar.
Ekonomik etkinlik endeksi
Turizm endeksi
Ulaşım ve erişebilirlik endeksi
Demografik yapı endeksi
Eğitim endeksi
Sağlık endeksi
Sosyal hayat endeksi
Tarım endeksi
Bu araştırmanın gerekçelerine baktığımızda; yatırımcı için caziplik ön plana çıkıyor.
Ülkeler bunun için büyük çaba harcıyor. Bu gün Türkiye uluslararası yatırımcılar açısından son yıllarda "güvenli" olarak kabul edilmekte ve hatırı sayılır yabancı yatırımcıyı çekebilmektedir.
Aynı şeyi şehirler için ortaya koyan İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinden bir ekip, şehirlerinde küresel rekabet düzeyini çıkartmışlardır.
Bu verilere baktığımızda, Kahramanmaraş'ın yatırımcı için hiç de cazip bir yer olmadığı da ortaya çıkıyor.
Geçmişte, Ankaralı, Kayserili ya da bir başka şehirden Kahramanmaraş'a yatırım yapmaya geldiler ama arsa verilmedi laflarının birer şehir efsanesinden başka bir şey olmadığı da bu arada ortaya çıkıyor.
Bize düşen görev ise;
Yatırımcı hemşehrilerimize sahip çıkmak, destek vermek olmalıdır. En azından onları küstürmemek ve yatırımlarını başka yerlere kaydırtmamak için siyaset bu yatırımcılara her türlü kolaylığı sağlamalıdır.
Bizler mevcut elimizdeki yerel yatırımcıları kaçırırsak, Kahramanmaraş'ın gelişmesi bir yana daha da geriler. Bu gün bu şehirde işsizlik yok ise bunu yerel yatırımcıya borçluyuz.
Ben kendi adıma bu yatırımcılara teşekkür ediyorum...
**
Yapılan bu araştırmalara göre arzı halimiz şu şekilde cereyan etmiş...Bir göz atalım hele;
Altyapı endeksi: 60
Eğitim endeksi: 65
Sağlık endeksi: 35
Ulaşım ve erişebilirlik endeksi : 19
Girişimcilik endeksi: 27
Tarım endeksi: 54
Turizm endeksi: 49
Dış Ticaret Sanayi endeksi: 32
Demokratik yapı endeksi: 65
İnovasyon endeksi: 46
Sosyal yaşam endeksi: 69
Teknolojik altyapı endeksi: 67
Makro ekonomi endeksi: 37
Yüksek öğretim endeksi: 43
**
Ulaşım ve erişebilirlik endeksi verilerine baktığımızda, Kahramanmaraş için çıkmaz sokak diyemeyiz. Ve yollar yok, bu şehir transit yol ağı üzerinde yok falan diye dövünülecek, feryat edilecek bir durum söz konusu değil,
SORUN: öncelikle bizlerde. Bizler şehri tanıtacak çalışmalar yapmıyoruz, yaptıklarımız ise göstermelik olmaktan daha ileri gitmiyor.
**
Altyapı endeksi büyükşehir olan bir il için iyi bir konum değil. O halde şu alt yapı işine bir eğil inmeli. Bu nedir? Nerede hangi eksiğimiz var diye bakılmalı ve projeler geliştirilmelidir. En azından 30. sıralarda olmamız gerekir.
**
Sosyal yaşam endeksi için sadece felaket diye haykırmak geliyor içimden... Acınacak bir durumdayız.. Bunun içinde kafa yorulması ve proje üretilmesi gerekiyor.
**
Eğitim endeksine baktığımızda 81 kent içinde 65. sırada isek, şapkamızı elimize alıp biraz düşünmemiz gerek. Bu Kahramanmaraş'a yakışmayan bir durum.
Benim bunda bir önerim var. Başarı için; Öğretmenler kendi şehirlerinde görev yapmamalı. Rotasyon olmalı. Bu iş yönetici rotasyonu ile çözülemeezz...
**
Teknoloji altyapı endeksi tam ne olduğunu bilmiyorum, ancak önemli bir konu olmasa bu endekse alınmaz. Bu ne ise bunun da Türkiye ortalamaları düzeyine getirilmesi gerektiğini düşünüyorum.
**
Girişimcilik endeksi işte yerel yatırımcılarımızın başarısını ortaya koyan bir durum. Mücadele ede ede bu şehre yatırım yapıyorlar. Hala eski zihniyetlerin kalıntıları olan insanlar, bu yatırımcılar için ileri geri konuşuyorlar. Onlar olmasaydı bu gün Kahramanmaraş koca bir köy olarak kalacaktı. Ben alkışlıyorum..
**
Aslında yazacak çok konu var. Bu şehirde yaşayan biri olarak bende artık kolayca pes etmeye başladım.
32 yıldır yazıp çiziyoruz. 32 yıl öncesine baktığımda aynı kafa'nın hakim olduğunu görüyor ve üzülüyorum.
Van gölü büyüklüğüne ulaşan baraj göl alanlarında hala bir çevre düzenlemesi yapılmayan bir şehir söz konusu...
Ne diyelim...
Yine de bu statüko ile mücadele ederek, çocuklarımıza daha iyi bir şehir bırakabilmek için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.
Bu endeks sonuçlarından ben utanıyorum.. Ama bana ne diyerek utanmayan, yüzleri kızarmayan ve belli yerlerde oturan insanları da kınıyorum...
Sadece İş adamlarımızı alkışlıyorum...
Çünkü iş adamlarımızı ilgilendiren ekonomik konularda iyiyiz, diğer konularda ise berbat bir konumdayız...
Sizleri tablolarla başbaşa bırakıyorum....
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.