Kahramanmaraş Teknokent’e Bakandan Başarı Ödülü

Daha önce bu köşede siz değerli okurlarımıza, Kahramanmaraş Teknokent’e ilişkin gözlemlerimi, yetkililerle görüşmelerim sonrasındaki değerlendirmelerimi aktarmış ve Teknokent’i yakından takip etmeye devam edeceğimi ifade etmiştim.

Ülkemizde kurulan 61 adet Teknokent arasında, Kahramanmaraş Teknokent’in 2014 yılında 21. sıradan 16. sıraya yükselmesini kutlayarak, bu başarıdan dolayı Bakan Işık’ın, Sayın Rektör Deveci ye ödül vermesini önemsiyoruz. Şehrimiz adına gururlanıyoruz. Emeği geçenlere teşekkür ederek, bu başarının öyküsünü bu defaki köşeme taşıyarak sizlerle paylaşmak istedim.     

DÜNYADA VE ÜLKEMİZDE TEKNOKENTLER

İlk Teknokent 1952 yılında ABD'de Silikon Vadisi adıyla kuruldu. Bugüne gelindiğinde ise dünyadaki Teknokent’lerin sayısı 4 bini geçti. Ülkemizde de Üniversite-Sanayi işbirliğini bütün ticari boyutlarıyla kurumsallaştırabilmek amacıyla önce bir coğrafi alan, Bakanlar Kurulu Kararı ile Teknoloji Geliştirme Bölgesi ilan edilerek Teknokent A.Ş. diğer adıyla Teknopark A.Ş. ler  kuruluyor.

Ülkemizde de TGB Kanunu'nu 2001 yılında çıkarılmış; bugün ise yoğun gayretler neticesinde 46'sı faal olmak üzere 61 Teknokent bulunmaktadır.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre Teknokentlerimizin 2014 yılı cirosu 6,9 milyar TL, ihracatı 393,9 milyon dolar, yeni kurulan ar ge şirketi 1842, üniversite-sanayi işbirliği ile gerçekleştirilen arge projesi 2307, staj imkanı sağlanan öğrenci sayısı 1479’dır. Bu Teknokent’lerde savunma sanayi başta olmak üzere diğer pek çok sektörde ürünlerin arge çalışmaları tamamlanarak patentlenmekte ve daha sonra uygun bulunanların seri üretimine geçilmektedir.  

KAHRAMANMARAŞ TEKNOKENT KURUCUSU MESUT BİLGİNER; “ÖZVERİLİ BİR EKİP ÇALIŞMASI SERGİLEDİK.”

Kahramanmaraş Teknokent A.Ş.’nin Kurucusu ve meslektaşım Mesut Bilginer’den konuyla ilgili olarak görüşlerini aldığımda şunları söyledi: “Öncelikli olarak özverili bir ekip çalışması sergileyen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Ülkemizdeki Teknokent’lerin 11 adedi 10 yaş ve üzeri; 17 adedi 5 ila 10 yaş arasında; bizimki de dahil olmak üzere; 9 adedi 5 yaşından küçük ve biz bu son grupta ikinciyiz.

Genel sıralamada geçen yıl 21. olmuştuk. Bu yıl ise 16. olduk. Yani, ülke ve Kahramanmaraş olarak biz bu alanda oldukça yeniyiz. Ama, arge çalışmalarının geri dönüşünün 5-10 yıl sürdüğü ve büyük bir kısmının neredeyse % 90-95 kadarının ekonomik olmadığı düşünülürse, önümüzde kat edilmesi gereken uzun bir yol olduğu anlaşılacaktır.”

 

TGB LER ARASINDA KAHRAMANMARAŞ TEKNOKENT 16. SIRADA.

HACETTEPE 21. ÇUKUROVA 26. BOĞAZİÇİ 31. GAZİANTEP TGB 35. SIRADA

Sanırım Kahramanmaraş Teknokent’in başarılarının tesadüfi olmadığının göstergesi 3.TGB Zirvesinden de yine ödülle dönmüş olması. Kahramanmaraş Teknokent 7 Ekim 2015 tarihinde yapılan zirvede erken aşama TGB’ler arasında bulunan 9 Teknokent içinde yine ikinci olmuş ve genel sıralamada da yerini beş basamak yükseltmek suretiyle 16. olarak değerli bir başarıya imza atmıştır. Listede bulunan Üniversitelere ve TGB’lere baktığınızda ne kastettiğimi de göreceksiniz. Nitekim genel sıralamada Hacettepe TGB 21. Sırada; Çukurova TGB 26. Sırada; Boğaziçi TGB 31. Sırada; Gaziantep TGB 35. Sırada.

 

BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI IŞIK’TAN, KSÜ REKTÖRÜ DEVECİ’YE ÖDÜL

Söz konusu 3. TGB Zirvesinin ev sahibi olan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık,  Üniversitemizin Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci’yi bizzat tebrik ederek plaket vermiştir.  2014 yılı performans endeksindeki bu önemli başarıya katkı sunan başta Teknokent yönetim kurulu başkanı da olan Rektör Prof. Dr. Durmuş Deveci’yi, genel müdürlük görevini Doç.Dr. Mahit Güneş’e  devreden Öğr.Gör. Mesut Bilginer ve arkadaşlarını can-ı yürekten kutluyorum. Katma değeri yüksek ürünler üreten firmaları bünyesinde barındıran ve Kahramanmaraş için önemli bir kazanım olan bu güzide kuruma hepimizin karınca kararınca destek vermesi de bir sorumluluk aynı zamanda.

REKTÖR DEVECİ; 2014 YILINDA TEKNOKENT EKİBİNİN GAYRETLİ ÇALIŞMALARININ KARŞILIĞI OLARAK GÜZEL BİR BAŞARI ELDE EDİLDİ

Konuyla ilgili olarak kendisiyle görüştüğümüz Rektör Deveci,  “ülke kalkınmasında katma değerler üretebilmek için doğru ekiple ve yorulmadan çalışmanın önemine” değinerek “2014 yılı performans endeksinde de böyle bir anlayışın sonucu olarak başarı yakalandığını” ifade etti.  “2014 yılı içerisinde Teknokent ekibinin (Genel Müdür Öğr.Gör.Mesut Bilginer, TTO Yöneticisi Yrd.Doç.Dr.Arif Selim Eren, Koza Kuluçka Merkezi Yöneticisi Yrd.Doç.Dr.Ömer Okan Fettahlıoğlu, Teknokentin idari-mali işler sorumlusu Uzm. Oğuz Ciğerlioğlu, Patent Birimi Sorumlusu Uzm. Ali Samed Ulu ve Basın ve Halkla İlişkiler sorumlusu Uzm. Ahmet Hikmet Zabun) gayretli çalışmalarının karşılığı olarak güzel bir başarının elde edildiğini” kaydeden Deveci “Başarıda önemli pay sahibi olan kurucu ortaklarımızı, yönetim kurulu üyelerimizi, Teknokent çatısı altında faaliyet gösteren firmalarımızı ve işin mutfağında çalışanları da ayrıca tebrik ettiğini ve yeni yönetim kadrolarıyla da başarının izinin sürülmeye devam edeceğini”  söyledi.

Biz de Rektör beyi tebrik ederek başarıların devamını diliyoruz.

Üniversiteden ve Kahramanmaraş Teknokent’ten gelen ve gelecek güzel haberler, başarı öyküleri şehrimizin geleceğine ve yarınlara ait ümitlerimizi tazelemekte ve bizleri heyecanlandırmakta.

Teşekkürler KSÜ, teşekkürler Kahramanmaraş Teknokent

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Ali AVGIN Arşivi