Mehmet TAŞ
Kahramanmaraş “Uçuşa” Hazır mı?
Yaklaşık 50 gün önce Kahramanmaraş Valiliğine atanan Sayın Mustafa Hakan Güvençer bu süre içerisinde edindiği izlenimleri, kentte görev yapan basın mensuplarına verdiği kahvaltıda dile getirdi.
Sayın Vali Kahramanmaraş’a atanmasıyla birlikte, kimdir? Nedir? Ne yapar? Görev yaptığı kentlerde oluşan atmosfer nasıl? Bu ve buna benzer sorulara cevaplar aradık. Edindiğimiz bilgiler pozitif oldu.
Kahramanmaraş’ta mesleğe başladığım ilk yıllardan bu yana görev yapan Valilerin bir çırpıda ismini sırasıyla olmasa bile hepsini sayacağımı ifade ederken, sayının da bayağı olduğunu da dile getirebilirim.
Bir gazeteci olarak; bizde iz bırakan isimler, Erdoğan İzgi, Atilla Osman Çelebioğlu, Atilla Vural, Aslan Yıldırım (Nikâh şahidim), Saim Çotur, İLHAN ATIŞ
Vatandaş, devleti BABA olarak kabul eder ve bilir. O halde kentte görev yapan Valiler baba gibi davranmak zorundadırlar. Bu tanıma giren ve halkla barışık, halkla beraber, halka tepeden bakmayan, basın ile barışık isimleri hatırlıyor, diğerlerini unutup gidiyoruz. Bu anlamda kentte hizmet etmiş, adını hatırlamadığım vefat edenleri de rahmet ve minnetle anıyor, yâd ediyorum.
**
Kahramanmaraş’a henüz gelip göreve başlamadan iyi izlenimler edindiğimiz Sayın Valimizi 13 Kasım 2014 tarihinde arkadaşlarımla ziyaret ettik.
Hepimiz bu ilk tanışma ziyaretinde de iyi izlenimlerle ayrıldık. Bir gün sonra ise basın mensupları ile kahvaltıda buluşan Vali Güvençer, buna “dostlarla sohbet” adını verelim dedi. Sanırım diğer meslektaşlarımda bu ifade ve üsluptan memnun olmuşlardır.
**
Sayın Vali 45 günlük izlenimlerini dile getirirken; “Kahramanmaraş’ta yatırımlar planlanmış kimi ihale edilmiş kimileri de ihale sürecindedir. Şehir tam uçacak kıvama gelmiştir. Bundan sonra bu projeleri takip etmek ve sonuca ulaştırmak hepimizin görevidir.”
Tam bu şekilde olmasa bile buna yakın ve benzeri kurduğu cümlelerden edindiğim izlenim, şehirde bundan sonra daha hızlı bir değişim yaşanacağıdır.
Bu değişimin en büyük mimarı bana göre Ak Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal’dır. Çünkü 2011 yılında milletvekili seçildikten sonra, kentin sorunlarının çözümü adına bir çok çalıştay yaptırdı. Konunun birinci derece muhatapları olan bakanlar bu kente geldi ve sorunlar masaya yatırıldı. Çözüm önerileri geliştirildi.
Hepimize düşen çalıştaylarda alınan kararların ısrarlı takibi olmalıdır. Bizler bu konuda üzerimize düşeni yapmaz ve takip etmez isek, işler ağır ve aksak yürür.
Biz basın mensuplarına düşen görev çalıştay sonuçları ve ortaya konulan çözüm ve bu yönde yapılan projeleri takip etmek ve konuyu sürekli gündemde tutmak olmalıdır.
**
Sayın Güvençer’e bizleri dost olarak gördüğü ve açık sözlü ifadeleri nedeniyle teşekkür ediyorum.
Bizlerde Kamu ile ilgili haber yaparken bu hassasiyeti göz önünde bulunduracağız.
Sayın Vali’den ricamız; kamu kurumlarında görev yapan bürokratların bilgi verme ile demeç verme arasındaki farkı öğrenmeleri ve biz bilgi istediğimizde de bize zorluk çıkarmamalarıdır.
Gazeteci enformasyon noktasında doğru bilgiye ulaşamadığında elindekileriyle haberi yazmak zorunda kalıyor. O durumda da kamu zorda kalıyor, yapılan uygulama yanlış olsa bile bu yanlışta da direterek toplumu aldatıyor.
Bu aldatmaların önüne geçilebilmesi için medyaya doğru bilgi akışı sağlanmalıdır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.