Nurettin Abacıoglu
KAHRAMANMARAŞ’IN GELECEĞİ (2)
Organize Sanayii Bölgesinin Kavlaklı’ya yapılması yanlış bir yer seçimi olduğu için endişelerimi ve uyarılarımı yol yakınken çeşitli platformlarda dile getirmiştim. Ayrıca Organize Sanayi Bölgelerinin oluşturulması için asgari şartların neler olduğuna dair araştırma yazısını Bugün gazetesinde yazmıştım. Okumayanlar okusun diye tekrar yayınlayacağım.
Kavlaklı beldesi şehrin konuşlanacağı yerlerin, en güzeli ve en iyisiydi. İlimizde hatta dünyada şehir kurmak için buradan daha iyi bir coğrafya bulamazsınız.
İlimizde imarlı arsa azaldı. Yapılaşma bu hızla devam ederse imarlı arsa kalmaz. Bu nedenle arsa fiyatları çok yüksek. İnşaat maliyetleri bu nedenle çok pahalı. (Adana ve Antep’te arsa fiyatlarının daha ucuz olduğu söyleniyor.) Şehrin 10-15 sene sonra gideceği yer Kavlaklıdır.
Şehrimizde kaç konutluk imarlı arsa kaldı? Yılda kaç konut yapılıyor? Eldeki arsalar kaç sene idare eder? Elde Rezerv imarlı arsalar var mı? arsa üretimi yapılaşmanın hızına yetişiyor mu? Bu konuda Belediyenin elinde yeterli veriler varmı dır?
Kavlaklıya Başkonuş yolu üzerindeki Yenicekale’den bakarsanız Sır barajının oluşturduğu güzel yarım adanın nasıl katledildiğini daha iyi anlarsınız. Ayrıca, balıkçılık yapan çevre köylüleri barajında çok kirlendiğini söylüyorlar.
Sanayicilerin Kavlaklıda sorunlarını bilen var mı? Çıkmaz sokakta ne yapıyorlar? Mutlular mı? Lütfen bir araştırma yapın ve açıklayın. Bunu gazetecilerde yapabilir.
Organize sanayi bölgesinin kavlaklıya yapılmasının sebebi, tarım arazisi zarar görmesin diyedir. Peki, ziraatçılık iyi bir meslek ise, niye şikayetçiler? İşçi bulunmadığı için pamuk ekmiyor ziraatçılar. Zaten Çukobirlik te kapandı pamuk almıyor. Çiftçi pamuğu kime satsın? artık şekerpancarı da ekilmiyor. Çiftçi mutsuz.
Dünyada organik tarım yapılmaya başlandı. Küçük alanlardan hem kaliteli hem de çok verim alınıyor. Çiftçi de artık kendini yenilemeli.
S.İ.Ü. Ziraat Fakültesi ve İl tarım müdürlüğü Maraş’ın İklim ve ekolojik şartlarına uyan tarımla ilgili projeler geliştirmeli ve bu hususta çiftçiyi eğitmelidir. Bu iki kurum da artık durağanlıktan çıkmalıdır.
Sanayi tarımdan daha iyi değil mi? gelişmiş ülkeler tarımdan sanayiye geçince zengin olmadılar mı? bunun adına “sanayi devrimi” demediler mi? aç mı kaldılar? peki bizdeki ısrar niye? Aç kalma korkusu mu? istihdama bakarsanız, fabrikalarda tarımdan daha çok işçi çalışıyor.
Türkiye’deki işler plansız ve proğramsız yürüyor da ondan iyi sonuç alınamıyor. Mesela: senede kaç adet karpuz üretilmelidir? Kaç ton soğan üretilmelidir. Kaç ton patates üretilmelidir. Bunları bilen çiftçi var mı? Hayır. Her şey rastgele. Fazla üretilirse elde kalıp zarar ettiriyor. Az üretilirse de pahalı olduğu için satış zorlaşıyor.
Maraş’ta sanayii yapacak yer bulunamıyorsa? kala, kala Adana, Antep, Kayseri yolu çevresi kalıyor. Zaten buralara fabrikalar yapılmış ve kullanılıyor. Bilime aykırı da olsa bu yolların 2.organize sanayi bölgesi olarak ilan edilmesi gerekmez mi? Kavlaklı’daki sanayi de buraya yerleşir. En azından karayolu ve demiryolu ulaşımı kolaylaşır. Geriye şehrin konuşlanacağı geniş ve güzel bir alan çıkar. Erken hareket edilirse ve zararın neresinden dönülürse kardır.
- Peki yapılan fabrikalar ne olacak?
-Sanayiciye alternatif yer gösterir ve imkan sağlarsanız o; su gibi kendi yolunu bulur.
Kimse daha önce neden fikir vermedin diyemez. Benim gibi birçok kişi de aynı duyarlılığı gösterip zamanında fikir vermiştir. Siz anlayanı getirin.
ÜLKEYİ VE ŞEHRİ YÖNETENLERİN, YANİ KARAR VERİCİLERİN VİZYONUNUN GENİŞ OLMASI İŞTE BUNUN İÇİN İSTENİR. Bilmem anlatabiliyormuyum dostlar.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.