Kahramanmaraş’ta Eğitim Ve Okullaşma Oranı

Eskiden kamu kurumları ile ilgili “dosyalar” tutardık. Önemli yatırımları, projeleri, kaç personeli var, üst yöneticilerin bindikleri sivil araçlarına kadar araştırdık.

Son on yıldır şahsen ben bu alışkanlığımı bıraktım. Çünkü bilişim ve internetin yaygınlaşması ile birçok bilgiye ulaşabilir olduk.

Dün Kahramanmaraş Valiliğinde KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük babası Adil Karaküçük adına 32 derslik ilkokul yapılması için bir protokol imzaladı.

Bu köşe yazısını yazarken, Kahramanmaraş Valiliği ve Milli Eğitim Müdürlüğünün internet sitelerine göz attım.

“Özel sektör kaç derslik yaptırmış? Yaptıranların isimleri? Tamamlanan derslik sayısı? Devam eden derslik inşaatları? İlçelerdeki dersliklerin durumu? Her sınıfta kaç öğrencinin okuduğu? Okullaşma oranımız?”

Yukarıda yazmaya çalıştığım soruların cevaplarını bulamadım. Oysa her iki internet sitesinin en başında bunların yazılmasını, okul yapan insanların ve yaptıkları okullarının fotoğraflarını teknik bilgilerini görmek isterdim. O insanları hatırlamak ve başka insanları da teşvik etmek amacıyla bunlar sağlanabilirdi.

Gerçi Kahramanmaraş Valiliğinin internet sitesinde Kahramanmaraş’ta faaliyette olan gazete, internet siteleri, Tv ve Radyo isimleri ile yetkililerinin adı da yazmaz ya!

Bir süre önce Kahramanmaraş Milli Eğitim Müdürü olarak göreve atanan Mehmet Emin Akkurt ile ilgili görev yaptığı kentlerdeki dostlarım çok olumlu raporlar verdiler.

Bir kent ile ilgili açıklayıcı, her görenin anlayacağı tarzda istatistiki bilgilerin olması büyük önem taşır. Bu yazıyı Valimiz Sayın Şükrü Kocatepe ile İl Milli Eğitim Müdürümüz okursa, en azından hayırseverlerin yaptığı okullar ve yaptıranlarla ilgili, “Kahramanmaraş’ta okul yaptıran hayırseverler” başlığı altında bir sütun açarlar, ilgi duyan oradaki isimleri öğrenme imkanı bulur.

**

Kahramanmaraş kent merkezinde ilkokullarda hala 40-45 kişilik sınıfların olduğunu biliyoruz. Son yıllarda bu açığın kapatılması için de çok ciddi çalışmalar yapılıyor. Bir ara 1900 dersliğe ihtiyaç var deniliyordu. İlk ve ortaokulların ayrılmasıyla birlikte belki de bu derslik sayısı daha da artmıştır. Kent merkezinde geçmişten bu yana belediyeler yeşil alanları ve sosyal donatı yerlerini ha bire ticari alan ve konuta çevirerek kenti adeta beton yığınına çevirdiler. Bu gün okul yapacak arsa bulunmuyor. Acilen Kentsel dönüşüm projeleri hayata geçirilmeli şehir beton yığınlaşmasından kurtarılmalıdır.

Okul yapacak arsa olmayınca kimseye bir şey demeye de dilimiz varmaz oldu. Bu kadar öngörüsüz idarecilerin olduğu bir şehir modern bir kent değil de “büyük gecekondu” olur. Bu günkü Kahramanmaraş fotoğrafı da budur.

Daha 30 yıl önceki fotoğraflarla bu günü karşılaştırdığımızda bu öngörüsüzlüğümüz ortaya çıkıyor. Son otuz yılda görev yapan hiçbir Belediye Başkanı bana göre başarılı değildir. Günü kurtaracak projeler hayata geçirilmiş, sonuçta koca bir köy ortaya çıkmıştır. Şimdi ahkam kesmenin de bir alemi yoktur. Mevcut Büyükşehir Başkanı şehrin dört bir yanında “Kentsel dönüşüm projesi” başlatamaz ise 5 yıl sonra aynı eleştirileri onun içinde yaparız.

**

Kahramanmaraş’ta okuma oranı, Üniversiteye kazanma oranı, Türkiye geneli başarı ortalaması ile ilgili ciddi bilgilere sahip değilim. Ancak ortada dolaşan sözlere göre; “iyi durumda değiliz!”

Ekonomik büyüklük olarak Türkiye’de 17-18 sıralarda olduğumuz ifade edilir. Ancak hiçbir kriterde de bu rakamlara yakın yerlerde seyretmiyoruz.

Öncelikle nerede hata yapıyoruz?

Bu sorunun cevabının bulunması gerekiyor. Öncelikle sorunlar tek tek tespit edilmelidir. Sonra da bunlara öncelik verilmeli ve çözümü içinde projeler yapılmalıdır.

Bu arada bizim çalıştaylardan ne haber?

Hiçbir kurum bu konuda bir açıklama yapmıyor?

Kurumlar görev alanlarına göre sorumluluklar almışlardı. Her kurum aldığı sorumlulukları ne yaptı? Tabii bir şeyler yapıyor ve bizim haberimiz yok ise bu da çok ayıp. Ama ortada bir eser olsa bunu da kıyısından köşesinden biliriz diye düşünüyorum.

Ey Grup başkan vekilimiz, sizin çabanızı takdir ediyor destekliyoruz. Ama Kahramanmaraş’ın üzerine ölü toprağı ekilmiş. Konuşulan söz orada kalıyor.

**

Yeni Milli Eğitim Müdürümüze güveniyorum. Birkaç aya kadar eğitim de Kahramanmaraş’ın fotoğrafını çekerek, eksiklerimizi ve neler yapmamız gerektiğini bir rapora dökerek önümüze getirecektir.

Ben buna inanıyorum.

Hepimiz Kahramanmaraş’ın eğitim kalitesini artırmak için çaba içine girelim. Kahramanmaraş’ta okul yapan ve yapmak için protokol imzalayan iş adamlarımıza teşekkür etmek istiyorum. İş adamlarımız deyince Sevgili Mustafa Narlı’nın okul yapmaktan vazgeçtiği yönünde bilgiler geldi bize. Buradan çağrı yapıyorum. Sayın Narlı ne oldu? 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet TAŞ Arşivi