Kasiad Dergisinde iz bırakanlar

Kahramanmaraş Sanayici ve İş adamları Derneği tarafından iki ayda bir yayımlanan KASİAD adını verdikleri derginin Kasım- Aralık sayısını inceledim.

Rahatsızlığım nedeniyle evde dinlenirken takip etme fırsatını bulduğum bu sayıda ilginç gözlemler var. Öncelikle Turizm için hazırmısınız? Başlığı altında Kahramanmaraş ile ilgili tanıtıcı bilgiler verirken Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Kurtul’un 3 T başlıklı yazısını tetkik ettim.

İşadamı Ashabil Tanrıverdi ile yapılan bir söyleşi, ve bu söyleşide değerli işadamımızın samimi açıklamalarını okumanızı öneririm. Okuduğunuzda Tanrıverdi’yi daha iyi anlamanıza katkı yapacaktır.

Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcısı Fevzi Büyüktümtürk ile yapılan söyleşide ise acı bir gerçek ön plana getirilmiş. Sayın Büyüktümtürk; “Maraş dondurması dışında bu güzel şehrin diğer özellikleri maalesef yeterince tanınmıyor” diyerek noktayı koymuş. Ve tanıtım eksikliğimizi özellikle dile getirmiş. Bu  söyleşiyi okuduğunuzda değerli Başsavcımızın sportif kimliğini de öğrenme imkanı bulacaksınız diye düşünüyorum.

Derginin bu ay ki konusunu ise Genel Sekreter Ahmet Görgülü “Şimdi Turizm zamanı” başlığı verdiği makalesinde açmış ve son cümlesinde ise; ….Hatta daha da ileri giderek alışılageldik bir söylem olan kabuğunu kırmak sendromunun da bu vesile ile aşılacağı ümidini taşıyorum” diyerek noktalamış makalesini..

Ömrümde birkaç defa ancak konuşma fırsatı bulduğum ama toplumun bütün kesimlerince kabul ve ilgi gören sanayicimiz Galip Çalık ile yapılan söyleşi de de ilginç notlar var.

Değerli Sanayicimiz “ maraş’ı tanıtamazsak, konfeksiyonu maraş’a getiremezsek, maraş’ın kaderini değiştiremeyiz” diyerek, tanıtımda üretim ve modanın önemine dikkat çekmiş ve özel yaşamından kesitler aktarmış. Ben keyifle okudum. Okumanızı öneririm.

Ve milletvekilimiz zaman zaman eleştirsemde dostluğuna her daim önem verdiğim değerli kardeşimiz Fatih Arıkan’ın söyleşisini de bir keyifle okudum. Saf, samimi ve içten ifadeler ile hem kendini tanıtırken, hemde bizleri iğnelemiş.

TBMM’de İnsan Hakları Komisyonu üyesi de olan değerli vekilimiz; “insan hakları konusunda AB’den bile daha ilerideyiz” diyerek ülkemizdeki demokrasi ve insan hakları konusunda yapılan çalışmalara vurgu yapmış. Söyleşisinde basın ile ilgili bir bölüm dikkatimi çekti. Ve o bölümü aktarmak isterken, sayın vekilimizin art niyetle bunu söylediğine inanmıyorum. Tabii ki basın mensuplarınında eksiklikleri vardır. İşte o bölüm:

“Haksız yere çok eleştiriye maruz kalıyoruz. Arada köprü vazifesini görecek insanlar yeterli olmamakla birlikte basındaki arkadaşlarda olayları kendilerince yorumlamaya çalışıyorlar. Çok küçük hesaplar içerisindeler kanaatindeyim” şeklinde görüşlerini ifade etmiş. Ne diyelim. Canı sağolsun.

Bir fotoğraf sanatçısı olarak tanıdığım Belediye Meclis üyesi değerli dostumuz Mehmet Temizdemir’in objektifinden yansıyan farklı kareler dergiye ayrı bir renk ve çeşni katmış. Burada Temizdemir’i tebrik etmek istiyorum.

Ilıca Kasabası ile ilgili Belediye Başkanı Aslan Kaçmaz’ın açıklamaları ve o yörenin görselliğini anlatan yazı ve fotoğraflarda derginin kapak konusunu zenginleştirirken Devlet eski bakanlarından Ali Doğan ile yapılan söyleşiyi de unutmamak gerek. “Maraş cevizini tanıtmaktan keyif alıyorum” başlığı altında Ali Doğan’ın açıklamaları yer almış.

Dergide bir çok farklı makele, söyleşi ve bilgi notları ile kapsamlı bir hal aldığını içtenlikle ifade ederken, yeniden Kasiad Başkanı Kadir Kurtul’un köşe yazısına dönmek ve 3 T başlıklı makalesinden alıntılar yaparak, incelememi devam ettirmek niyetindeyim.
“….Öncelikle, ana maddesini, turizm konusunu biraz daha geniş ve farklı bir pencereden ele almak istiyorum. Bunun için küresel ekonomide Türkiye’nin karşılaştırmalı üstünlüğe (comperative advantage) sahip olduğu alanları yani 3 T’yi tanımlamakta fayda görüyorum. Turizm, Ticaret, Tarım anlamına gelen bu açılım aslında hem ülkemezin dünya genelinde avantaja sahip olduğu yani rekabet yanatacak sektörleri hem doğal olarak yakın geleceğin bir nevi yıldızlarını ifade ediyor…….

…….Açıkça söylemek gerekirse herkes taşın altına elini koymalı ve kentimizde 3 T’nin ilk adımı başarıyla atılmalı. Şimdi soracaksınız, tarım ve ticaret ne olacak diye. Belirli bir eylem ile bu alanlarda elbette hayata geçirilecek lakin ilk adımı atmak turizm cazibesine düşecek, öyle ki oluşacak başarı kendiliğinden hem tarım sektörünü hem de ticareti tetikleyecek ve muhtemelen 3 T’nin çarkları bir bütün olarak çalışacak….”

Değerli sanayicimiz Kadir Kurtul, iş yaşamında tek bir sektöre değil birden fazla sektöre de yatırım yaparak, diğer iş adamlarımıza da örnek olmuştur.

3 T başlıklı yazısında Kahramanmaraş’ta yatırım yapmak isteyenlere de yeni yatırım ip uçları vererek, geleceğin vizyon iş alanlarını da öneriyor.

Velhasıl dolu dolu bir dergi olmuş. Keyif içinde okudum. Emeği geçenleri kutluyorum. Umarım bu dergimiz Türkiye genelinde belli kurum ve kuruluşlara gönderiliyor.

Bu güne kadar gönderilmemişse, en azından bu sayıdan itibaren gönderilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet TAŞ Arşivi