Kurban Bayramınız Kutlu Olsun

Değerli kardeşlerim Rabbimize hamdu senalar olsun ki Kurban bayramını idrak ediyoruz. Kurban ibadeti belirli zamanda, belirli hayvanları kesmek demektir. Kurban ibadeti maddi gücü yerinde olan mü’minlerin yerine getireceği mali bir ibadettir. Kurban ibadeti insanlık tarihiyle birlikte başlamaktadır. Kurban kesiliş amacı ve şekli farklı olmakla beraber bütün dinlerde mevcuttur.  Kur’an-ı Kerim’de bu hususu şöyle dile getirilmektedir:

“Her ümmet için, Allah’ın kendilerine rızk olarak verdiği hayvanlar üzerine ismini ansınlar diye kurban kesmeyi meşru kıldık. İşte sizin ilahınız bir tek ilahtır. Şu halde yalnız ona teslim olun. Alçak gönüllüleri müjdele!”  (Hac Ayet-34)

Bugün bizlerin kesmiş olduğu Kurban ibadetinin şekli Hz. İbrahim ve Hz. İsmail (a.s.)’ın hayatında vuku bulan tarihi bir olaya dayanmaktadır. Bu husus Yüce Kitabımızda şu şekilde anlatılmaktadır:

“İbrahim şöyle dedi: “Ben Rabbime (onun emrettiği yere) gideceğim. O bana yol gösterecektir.”  “Ey Rabbim! Bana Salihlerden olacak bir çocuk bağışla.”  Biz de ona uysal bir oğul müjdeledik.  Çocuk kendisiyle birlikte koşup yürüyecek yaşa gelince İbrahim ona, “Yavrum, ben rüyamda seni boğazladığımı gördüm. Düşün bakalım, ne dersin?” dedi. O da, “Babacığım, emrolunduğun şeyi yap. İnşallah beni sabredenlerden bulacaksın” dedi.  Nihayet her ikisi de (Allah’ın emrine) boyun eğip, İbrahim de onu (boğazlamak için) yüz üstü yere yatırınca ona, şöyle seslendik: “Ey İbrahim!”  “Gördüğün rüyanın hükmünü yerine getirdin. Şüphesiz biz iyilik yapanları böyle mükâfatlandırırız.”  “Şüphesiz bu apaçık bir imtihandır.”  Biz, (İbrahim’e) büyük bir kurbanlık vererek onu (İsmail’i) kurtardık.  Sonradan gelenler arasında ona güzel bir ad bıraktık.  İbrahim’e selam olsun. İyilik yapanları işte böyle mükâfatlandırırız. Çünkü o mü’min kullarımızdandı.” (Saffat Ayet-100-101)

Yüce Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’de Kurban ibadeti hakkında şöyle buyurmaktadır:

“Rabbin için namaz kıl kurban kes”   (Kevser Ayet-2)

Peygamber Efendimiz bu önemli ibadetle ilgili:

 “Kim imkânı olduğu halde kurban kesmezse bizim mescidimize yaklaşmasın”( İbnMâce, “Edâhî”, 2; Müsned, II, 321)

“Ey insanlar, her sene, her ev halkına kurban kesmek vâciptir”( Tirmizî, “Edâhî”, 18; İbn Mâce, “Edâhî”, 2)

Buyurmak suretiyle Kurban ibadetinin islam dini için ne derece önem ifade ettiğini belirtmiştir.

Kurbanın kesilme amacı tamamen ibadet kastı olmalıdır. Tek başına kesen içinde ortaklı kesenler için de durum böyledir. Allah rızası güdülmeyen her ibadette hayır olmadığı gibi Kurbanda da hayır olmayacaktır.

Kurban ibadetini yerine getirirken aklımızda bulunması gereken en önemli husus, Yüce Rabbimizin rızası olmalıdır. Çünkü ibadetlerimizin makbul olmasının temel şartı Allah rızasıdır. Yapmış olduğumuz ibadetin dünya ve ahiret getirisi olması için temel şart, niyetin halis bir halde tutulmasıdır. Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyrulmaktadır.

“Onların etleri ve kanları asla Allah’a ulaşmaz. Fakat ona sizin takvanız (Allah’a karşı gelmekten sakınmanız) ulaşır. Böylece onları sizin hizmetinize verdi ki, size doğru yolu gösterdiğinden dolayı Allah’ı büyük tanıyasınız. İyilik edenleri müjdele.” (Hac Ayet-37)

Sevgili Peygamberimizde:

“Yapılan işler niyetlere göre değerlenir. Herkes yaptığı işin karşılığını niyetine göre alır.( Buhari, İman 41, Müslim, İmâret 155)

Buyurarak yaptığımız bu önemli ibadette diğer ibadetlerimizde olduğu gibi gösterişten uzak Allah rızasını kazanmak amacı ile yapmamız gerektiğini unutmamalıyız.

Kurban bayramında dikkat edeceğimiz diğer bir hususta hayvanı incitmeden, acı çektirmeden kurban ibadetini yerine getirmektir. Peygamber Efendimiz:

“Kesecek olursanız kesmeyi iyi yapın. Bıçağın ağzını bileyin. Hayvana (zahmet vermeyin) rahat ettirin.”( Kütüb-i Site, İbrahim Canan, Zebaih, 1, Hadis No:1948)

Buyurarak Kurbanı incitmeden kesip bu önemli ibadeti yerine getirmemiz gerekir.

Değerli kardeşlerim diğer bir hususta Kurban bayramında çevremizde çirkin görüntüler oluşmasına vesile olan kardeşlerimiz oluyor ki Kurbanın kanını orta yerde bırakıyor,işkembesini ortalığa atıyor bunun gibi Kurban ibadetinin ruhuna ters düşecek hareketler yapıyorlar.Mü’min her anında örnek olmalıdır.Kurbanı toprağı kazıp kestikten sonra o toprağa kanını gömmek ve ya suyla temizleyerek çevremizde çirkin görüntüler oluşturmamalıyız.

Peygamber Efendimiz:

“Müminler birbirlerini sevmekte, birbirlerine acımakta ve birbirlerini korumakta bir vücuda benzerler. Vücudun bir uzvu hasta olduğu zaman, diğer uzuvlar da bu sebeple uykusuzluğa ve ateşli hastalığa tutulurlar.”( Buhârî, Edeb 27)

Buyurarak bu bayram günlerinde birbirimize sımsıkı sarılmamız gerektiğini, Küslerin barışmasını, Dargınların aralarındaki dargınlıkları atması gerektiğini velhasılıkelam mü’minlerin kucaklaşması gerektiğini belirtmektedir.

Değerli kardeşlerim Bayramınızı en içten dileklerimle kutlarım. Kestiğimiz kurbanları kabul etsin. Bu kurban bayramı hürmetine Rabbim günahlarımızı bağışlasın, Bizleri kendisine layık kul, Peygamberimize layık ümmet olmayı nasip etsin. Rabbim dünyada akan tüm Müslüman kardeşlerimizin kanını bu kurban bayramı hürmetine engellesin AMİN.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
M.Halit AYHAN Arşivi