M.Fatih ERDOĞAN
LİSELERE GİRİŞ SINAVI
Başta 8’inci sınıfta okuyan öğrencileri ve velilerini sonra ortaokullarda okuyan diğer öğrencileri ve milyonlarca veliyi ilgilendiren; ‘Liselere Giriş Sistemi ve Sınavı’ hakkında hemen hemen bilinmeyen kalmadı. Orta Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde yapılan değişikliklerin yayınlanmasının ardından; ‘Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu’ da yayınlandı. Böylece, merakla beklenen birçok soruda cevabını bulmuş oldu.
Her şeyin netleşmesine rağmen kamuoyu ve eğitimciler için tekrar hatırlatılmasının yararlı olacağını düşündüğüm bazı hususları özetlemek, sonrasında her eğitimci ve velinin bilmesi gereken bazı hususları da soru-cevap olarak bir kez daha ilgililerinin dikkatine sunmanın yararlı olacağını düşünerek bu çalışmamı yayınlamaya karar verdim.
Bu sene 8’inci sınıfta okuyan öğrencilerin gireceği sınavla ilgili özet bilgiler:
1- Sınav başvurusu, ‘18 Nisan 2018 Çarşamba’ günü saat 17.00’ye kadar yapılabilecektir.
2- Sınav Giriş Belgeleri; ‘22 Mayıstan 2018’ tarihinden itibaren öğrencinin (kayıtlı olduğu) okulundan alınacaktır.
3- Sınav, ‘02 Haziran 2018’ Cumartesi günü iki oturum halinde yapılacaktır.
4- I. Oturumda Sözel Testinin (Türkçe: 20, Din Kültürü: 10, T.C. İnkılap Tarihi: 10, Yabancı Dil: 10 soru) sınavı yapılacak, bu sınavda toplam 50 soru sorulacak, süresi; 75 dakika olacaktır. Sınav 9.30’da başlayım 10.45’de bitecektir. II. Oturumda Sayısal Testinin (Matematik: 20, Fen Bilgisi: 20 soru) sınavı yapılacak, bu sınavda 40 soru sorulacak, süresi ise 60 dakika olacaktır. Sınav 11.30’da başlayıp 12.30’da bitecektir.
5- Sınavda yapılan 3 yanlış soru, 1 doğru soruyu götürecektir.
6- Sınav sonuçları, ‘22 Haziran 2018’ tarihinde açıklanacaktır.
Sınavla ilgilenen kişilerin sorabileceği soru ve cevapları:
SORU 1: Öğrencinin ortaokuldaki ders başarısı liseye geçişte etkili oluyor mu?
Merkezi sınavla girilecek okullarda ortaokul notlarının önemi yok. Sınavsız kayıt yapılacak liselerde başvuru kontenjandan fazla değilse öğrenciler tercihlerine yerleşecek ancak başvurunun kontenjandan fazla olması durumunda Ortaokul Başarı Puanı (OBP) etkili olacak.
OBP’ ye 5. sınıf dahil değil. OBP, öğrencinin 6.7.8. sınıf başarı puanlarının ortalaması alınarak hesaplanacak. Öğrenci bu puanın üstünlüğüne göre okula yerleşecek. OBP eşit ise sırasıyla öncelikle 8’inci, 7’ inci ve 6’ıncı sınıf yılsonu başarı puanı yüksek olana, yine eşitliğin bozulmaması hâlinde ise yaşı küçük olana öncelik verilecek. (Yönetmelikte yeri: Kontenjan belirleme, başvuru ve değerlendirme Madde 38 (9) –b bendi).
Ülkemizde, öğrencinin başarısına bakmaksızın herkesin kayıt alanındaki en başarılı liseyi ilk tercihine yazacağı muhakkak. Bu durumda işte bu madde işleyecek öğrencilerin büyük çoğunluğu buna göre yerleşmiş olacak.
Ayrıca kendi kayıt alanındaki okullarla yerleşemeyen öğrenciler de aynı ilçe/ilçedeki diğer ortaöğretim kayıt alanlarındaki boş kontenjanı bulunan okullara yerleştirilirken tercihe ve OBP üstünlüğüne bağlı olarak yerleştirilecek.
Güzel sanatlar liseleri, spor liseleri ile klasik sanatlar ve musiki, görsel sanatlar ve spor programı/projesi uygulayan Anadolu imam hatip liselerine yetenek sınav puanı ve OBP kullanılarak puan üstünlüğüne göre kayıt yapılacak.
SOR 2: Hangi okullara merkezi sınav puanıyla girilecek?
Fen liseleri, sosyal bilimler liseleri ve proje uygulayan eğitim kurumları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına(Bu okulların listesi yayınlandı) merkezi sınav puanıyla girilecek.
SORU: Merkezi sınav puanları eşit olursa kayıtta kime öncelik verilecek?
Merkezi sınavla öğrenci alan okullarda merkezi sınav puanının eşitliği hâlinde yaşı küçük olana öncelik verilecek.
SORU: Sınavsız girilen okullara kayıtta öncelik neler?
İlk öncelik çocuğunuzun devam ettiği ortaokuldur. il/ilçe millî eğitim müdürlüğünce ortaokul ve liseler birbirleri ile eşleştirilecek ve çocuğunuz ilk önce okulunun eşleştiği okullar için tercihte bulunacaktır. Tercih ettiği okula müracaat kontenjandan fazla değilse oraya yerleştirilecek.
Başvurunun kontenjandan fazla olması durumunda 9 uncu sınıflarda sırasıyla; OBP, 8’inci,
7’inci ve 6’ıncı sınıf yılsonu başarı puanı yüksek olana, eşitliğin bozulmaması hâlinde yaşı küçük olana öncelik verilecek.
SORU: Kayıt alanındaki tercih ettiği okula yerleşemeyen öğrenci ne olacak?
Ortaöğretim kayıt alanı içindeki okullara yerleşemeyen öğrenciler aynı merkez ilçe/ilçedeki diğer ortaöğretim kayıt alanlarındaki boş kontenjanı bulunan okullara tercih ve OBP üstünlüğüne bağlı olarak yerleştirilecek
SORU: Öğrenciler nakil yapabilecek mi?
Ortaöğretim kurumları arasında nakil hakkı olup buna ilişkin yönetmelikte ayrıntılı düzenleme yapılmıştır. Sınavsız kayıt yapan okullar açısından Okul türlerinin her birinin kendi arasında her sınıf seviyesinde, Okul türleri arasında 10 uncu sınıf sonuna kadar nakil yapılabilecektir.
Bu bilgilerin dışında kalan hususlar için; ‘Orta Öğretim Kurumları Yönetmeliğine ve Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzuna’ bakılması önerilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.