Gülser YAMAN
Temsili Demokrasi
Demokrasi, toplumların daha iyi işleyebilmesi için olmazsa olmaz, değişmez kavramlardan biridir. Eşit adalet ve güçlü bağımsızlık yapısı için demokrasinin var olması değil, en iyi şekilde işlemesi gerekir.
Bir toplum yapısında insanlar eşit haklara sahip olmalı ve ülke yapısını kendi özgür iradeleri ile belirlemelidir. Çoğunluğun fikirleriyle seçilen yönetimler vatandaşa eşit imkanlar sunmalı, kişisel çıkralardan ziyade toplumsal refahı hedeflemelidirler. Mesela demokrasinin uygulanış biçimleri şunlardır.
Doğrudan demokrasi… Halk kendi kararlarını kendisi alır.
Yarı doğrudan demokrasi… Halkın seçtiği temsilciler vardır, fakat halk yine yönetime doğrudan katılabilir.
Temsili demokrasi… Halk temsilcileri seçer ve meclise gönderir.
Ülkemizde demokrasi her ne kadar zaman içerisinde sekteye uğratılmaya çalışılmışsa da halen var oluşunu sürdürmektedir. Demokrasinin iyi bir şekilde işleyebilmesi için, yönetim alacağı kararların halkın sorumluluğunu üstlenerek alması gerekir. Verilecek kararlar ülke vatandaşlarının bazen kaderini bazen de geleceğini yakından etkiler. Bunun içindir ki alınacak her türlü karar eleştiri süzgecinden geçirilmelidir. Ülkemizde ‘’ Temsili demokrasi’’ modeli işlemekte ve temsilcilerimiz mecliste görev almaktadır.
Ülkemizde eleştiri muhalefet tarafından yapılmaktadır. Muhalefet demokrasinin işleyebilmesi için oldukça gereklidir. Verilen kararların sorgulanılması bazen yapılabilecek ciddi bir hatanın önüne geçilmesini sağlar. Ama ne yazık ki bizim ülkemizde muhalefet kavramı konuşmaktan öte gidememiştir.
Demokrasi toplumu olmak önünüze sürülen pusulaya evet basarak şahısların makamdan faydalanma sevdalarına destek olmak ile olmaz. Demokrasi toplumu olmak sorgulamak ve vatandaş hakkını her konuda savunan birey olmak ile gerçekleşir. Bugün ne yazık ki biz alınan kararları kendi benliğimizde sorgulamaktan bile aciz bir duruma düştüğümüz, önümüze sunulan her karara evet diyerek kanıtlanmıştır. Ama demokrasi bireyi olmanın gerekliliği ise kabul et ama sorgula anlayışını benimsemek gerektirir. Sorgulamak önce iktidarın kendi içinde kendisini sorgulaması ile başlar daha sonra muhalefetin sorgulayıcı kimliğini masaya koyarak işini yapması ile devam eder.
Sorgulayan birey daha düzgün çalışan toplumun simgesidir. Daha iyi bir hayat için neden bu şekilde yaşadığınızı ve önünüze sağ solu süslenerek altın tepside sunulmuş gibi gösterilen kararları kabul etmekten vazgeçip, karar muhataplarına neden diye sormalısınız.
Unutmayın ki sorgulamazsanız yargılanırsınız.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.