Fatmagül Abacı
Dikkat Dikkat
Nedir bu gündemden düşmeyen dikkat eksikliği ?
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu(DEHB), çocuklarda odaklanamamaya , aşırı hareketli olmaya, düşünmeden hareket etmeye ve dürtüsel davranışlar sergilemeye neden olan nöropsikiyatrik bir bozukluktur.Çocuklarda daha yaygın görülsede yetişkinlerde de bu davranış bozukluğu görülebilir.
Ne zaman öğrencilere arkamı dönüp tahtaya dersle ilgili konu anlatımı yapsam aynı öğrenci sınıfı bir tur atıyor, bu esnada öğrenciler “Güven ayağa kalktı, geziyor ! Öğretmenim ” deyip sınıf bütünlüğünün de konuşmasına sebebiyet veriyordu. Yüzüm dönük konu anlatsam durum değişmiyor. Öğrenci hep ayakta ya da oturduğu yerde kıpır kıpır. Artık dur durak bilmeyen öğrencinin velisi ile görüşmüştüm. Durum bilgisi verildim. Sonrası mı değişen bir durum yok. Bir psikiyatriye götürmesi ve yol tayini istemeleri konusunda ikna oldular. Çocuk ilaç kullanımına başladı. Baba orman mühendisi bir kasa fidan getirdi. Anne teşekkür etti. Öğrenci başarılı bir çocuk. Dersleri daha iyileşmeye, en iyiler arasına girmeye başlamıştı.
Aradan kaç yıl geçti bilmiyorum. Sibel hanımla yolda karşılaştık. Hal hatır sorarken “Güven nasıl, ne yapıyor?” “ Hocam sağ ol, Güven babası gibi mühendislik okuyor.”
Bu olayın mutlulukla sonuçlanması her iki tarafı da mutlu etmişti.
***
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun neden kaynaklandığı henüz tam olarak bilinmemektedir. Genellikle birçok etkenden kaynaklanabilen bir bozukluk olduğu düşünülmektedir. Bu etkenler genetik yatkınlık, beyin hasarları, stres, çevresel birtakım faktörler, fiziksel koşullar ve sosyal yaşantı tarzı olabilir.
Yetişkinlerde dikkat eksikliği belirtileri arasında dikkatin çabuk dağılması, unutkanlık , organizasyon güçlükleri, görevleri tamamlamada güçlükleri, sürekli ertelemeler ve dikkatsiz hatalar yapma eğilimi olabilir.
***
Dikkat eksikliğinden kurtulmanın bir değil birçok yolları var.
-Düzenli beslenme
-Egzersiz yapma
-Düzenli ve kaliteli bir uyku
-Negatif insanlardan uzak durmak
-İyi hissetmediği ortamlardan uzaklaşmak
-Birden fazla işi aynı anda yapmaya çalışmak
-Ajanda tutmak
-Elektronik ortamlarda az kalmak. Mesela bilgisayar başında, cep telefonunda
-Bıkkınlık hissettiğiniz anda işe ara verip dikkati başka yöne kısa süreliğine kaydırmak
Kendinize iyi gelen tavır ve davranışları geliştirebilir, aile ortamlarında iletişimi kuvvetlendirilebilinir.
***
Tüm bunları sayınca düzeltemediğimiz ,aileden destek göremediğimiz bir öğrenciyi okul değiştirmek zorunda kalmıştı, ne yazık ki. Öğrenci arkadaşlarının eline kalem batırıyor, okula bıçak getiriyor, sınıfta neredeyse ders anlatmama müsaade etmiyor. Ödevleri annesi yapıyor. Çocuğun annesi her an kavgaya hazır. Fakat uygun dille anlatıyorum bir türlü ikna olmuyor. Sonrası veliler müdüre şikayet ettiler öğrenciyi. Müdür bey dersi dinlemeye geldi. Tabi ki çocuk olayın farkında. Hiç sesini çıkarmadan dinliyor. Hiçbir yanlış davranışta bulunmadı. Derse katıldı. Hergün derse müdür beyin gelmesi mi gerekiyor çocuğun normalleşmesi için.
Müdür bey gitti. Diğer ders aynı yine. Veliler hergün müdür beyin kapısını aşındırmaya başlayınca sınıf değişikliği yapalım dedi ve çocuğu otuz sekiz yıllık bir öğretmen arkadaşa verdi. Çocuk okulda mimlendiği için herkes tanıyor.
Teneffüste öğrencinin verildiği arkadaş yolumu kesti.”Sen nasıl öğretmensin? Öğrencine sahip çıkamadın bana neden gönderiyorsun ?” “Ben göndermedim, müdür bey sınıf değişikliği dedi bana o kadar.”
Bir hafta geçti. Öğretmen arkadaş hep şikayetle öğretmenler odasına geliyor. Bana karşı tavırlı. Sonra ne oldu ben dersteyken çocuğun annesi geliyor ve öğretmen arkadaşla kavga ediyor. Arkadaşlar araya girip ayırmışlar. Çocuk sonradan başka bir okula gönderildi. Yakın bir okuldu, yeni bir okuldu.
Tayin zamanı o okula ben de geçtim. Fakat o öğrencinin orada olduğunu bilmiyordum. Nöbetçiyken yanıma gelip boya kalemleri istedi benden. Öğrencilerimden alıp verdim. Diğer ders getirdi, teşekkür etti. Bir daha görmedim. Aynı okuldaydık ama o ortaokula devam ediyordu.
Umarım bir meslek sahibi olmuştur. Kendini kurtarmıştır.
Aile çok önemli. İletişim ve gelişim için aile önce gelir okuldan bile. Çünkü çocuk okulda ailenin aynasıdır.
***
Yoğun unutkanlık ve dikkat dağınıklığı olduğunda kendi çabanızla kurtulmadığınızda uzmandan yardım almak gerekecektir.
Dalgın olmadığımız, dikkat eksikliğimizin olmadığı ve unutkanlığı yaşamadığımız bugün ve yarınlarımız olsun.
Kalın sağlıcakla…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.