Osmanlı'nın Son Yüz Yıldaki Bazı İlkleri

TÜRKÇE EZANIN İlk defa II. ABDÜLHAMİT TARAFINDAN Okutulduğunu Biliyor musunuz?

II.ABDÜLHAMİD* 1885 YILINDA İLK TÜRKÇE EZAN VE TÜRKÇE HUTBEYİ ŞEHZADE BAŞI CAMİİNDE OKUTMUŞTUR.

Din istismarcılarının, siyasal İslamcı ve Atatürk düşmanlarının her zaman ileri sürdüğü tez ”Atatürk devrimlerinin İslam karşıtı olduğu” ve Cumhuriyetin ”dinsizlik rejimi” olduğudur. Hatta bu konuda o kadar iler gidiyorlar ki İngilizlerin bizi dinden uzaklaştırmak için Cumhuriyeti kurdurduğu, aslında kurtuluş savaşının hiç olmadığını tek amaçlarının İslam’ı yok etmek olduğu iddiasını bile söylüyorlar. Bunun tek nedeni ŞERİAT MEGALOMANLIĞIDIR. Bu hastalıklı ruh hali tüm Atatürk düşmanı şeriatçı kesimde vardır. Onlara göre İslam o kadar mükemmel bir dindir ki Müslüman olmayan herkes İslam’ı kıskanır tehlikeli görür yok etmek ister. Sanırsın ki dünyanın en güçlü ülkeleri Müslüman ülkeler ve bu gücün temelinde İslam var bu yüzden tüm dünya İslam’ı elimizden alıp bizi güçsüz bırakmak istiyor. Ne kadar mantıklı bilimsel bir tarih tezi değil mi?

Atatürk düşmanı tayfanın istismar ettiği konulardan birisi de Türkçe ezan konusudur. Yobaz tezine göre Atatürk din düşmanı olduğu için ezanı Türkçeye çevirmiştir. Bazen daha da abartıp şöyle bir iddia ortaya atıyorlar. Atatürk ezanı Türkçeye çevirirken ”felah” kelimesine dokunmamış. Bilin bakalım neden? Efendim felahın anlamı kurtuluş demekmiş eğer ”haydi kurtuluşa” diye okunursa insanlar kurtuluşu namazda görüp camiye gidermiş. Atatürk bunu istemediği için ”felah” kelimesine dokunmamış. Şaka sanıyorsunuz değil mi? Şaka gibi ama gerçek.


OSMANLI'NIN SON YÜZ YILDAKİ BAZI İLKLERİ


ilk kıyafet devrimini 2. MAHMUT yaptı.

Devlet memurlarına sarık ve şalvarı yasakladı fes ve pantolon giyilmesini emretti.
Bunun için adı gavur padişah olarak anıldı.

* İstanbul da çarşaf la sokağa çıkmalarını yasakladı.

* Latin alfabesine geçme uygulamasını İstanbul'da başlattı pilot seçilen okullarda 1 yıl Latin alfabesiyle öğretim yapıldı, Osmanlı RUS savaşının çıkmasıyla proje den vazgeçildi.
*Osmanlı Bankasını kurarak modern ekonominin temellerini attı.
*mason localarının açılmasını fermanla 5. Murat yaptı (Abdülhamid'in abisi)
* Osmanlı devletinde Abdülmecit ilk dış borcu Fransa'dan 3 milyon İngiliz sterlini aldı, o parayla annesine yıldız sarayını yaptırdı.

*Osmanlı'da ilk yabancı ülke nişanını Abdülmecit Fransa'dan aldı ( lejyon nişanı)
OSMANLI ARMASINI İNGİLİZLER TASARLAYARAK ABDÜLMECİD'E HEDİYE ETTİ.

Osmanlı Devleti arması ya da Osmanlı arması, 19. yüzyılda Birleşik Krallık geleneğindeki nişanlardan etkilenilerek Osmanlı Devleti için hazırlanmıştır. Öncesinde, padişah tuğraları devlet nişanı yerine geçiyordu. Osmanlı arşivlerinde yapılan araştırma sonucu armanın yapılışı hakkında şu bilgilere rastlanmıştır: Osmanlı ile Rusya arasındaki Kırım Savaşı sırasında, Fransızların Sultan Abdülmecid'e verdiği Légiond'honneur nişanı, Osmanlı Devleti ile yakın ilişkiler kurmaya çalışan İngiltere'yi harekete geçirir. İngiltere Kraliçesi Victoria, Fransa'nın verdiği nişana karşılık Kasım 1856'da Dizbağı Nişanı'nı Osmanlı Sultanı'na sunar. 1346'da Kral III. Edward tarafından ortaya çıkarılan Dizbağı Nişanı'nın geleneğinde şöyle bir uygulama vardır: Nişanı alan kişi ya da hükümdarların armaları Londra'da Windsor Sarayı'nda bulunan Saint George Kilisesi'nin duvarında asılmaktadır. Ancak Osmanlı Padişah’ının arması bulunmamaktadır. Bunun üzerine Kraliçe Victoria, Prens Charles Young ismindeki arma uzmanını Osmanlı için arma tasarlamak üzere görevlendirir. İstanbul'a gelerek araştırmalarda bulunan Young'a, EtyenPizani isminde bir tercüman yardımcı olur.

İngiliz tasarımcı, padişahlık alameti olan saltanat kavuğunu, sorgucu, ay-yıldızlı sancağı ve tuğrayı ön plana çıkararak bir arma hazırlar. Bir yılda hazırlanarak İstanbul'a gönderilen arma çizimlerini Sultan Abdülmecid de beğenir.[1] Bu şekilde oluşan Osmanlı Devleti arması İngiltere'nin Saint George Kilisesi'ndeki yerini alır. Osmanlı nişanının son hali, 17 Nisan 1882'de Sultan II. Abdülhamid tarafından yürürlüğe konmuştur.

Semboller ve simgeler

Armada bulunan sembol ve simgelerin anlamları:

Bayrakların ortasındaki eliptik kalkan ve kavuk: Saltanat ve Hilâfeti,

Kırmızı zeminde hilal ve yıldız bulunan bayrak: Anadolu ve diğer Asya eyaletlerini,

Yeşil zemindeki bayrak: Rumeli Eyaleti'ni,

Terazi: Osmanlı adaletini,

Terazide bulunan kitaplar: Adaletin kaynağı olan Osmanlı kanunnamelerini ve Kur'an-ı Kerim'i,

Solda bereket boynuzu içinde bulunan çiçekler: Hoşgörü ve müsamahayı,

Üstte bulunan güneş: Devletin büyüklüğünü,

Sağ ve soldaki silahlar: Osmanlı ordusunu,

En altta asılı madalyonlar, çeşitli milletlerden oluşan Osmanlı halkını

Madalyaların asılı olduğu aksam: Osmanlı devlet kültürünü,

Güneşin ortasındaki yeşil yuvarlak ve içindeki tuğra: Hanedanın Müslüman-Türk olduğunu,[5]

Tuğranın altındaki ay: Dünyadaki bütün Müslümanların hamisi oluşunu,

Orta kalkanda yer alan 12 küçük yıldız: Bir rivayete göre 12 burcu,

Adnan Güllü

Tarih Araştırmacısı

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adnan GÜLLÜ Arşivi