1967 Kayseri Stadyum Faciası

17 EYLÜL 1967'DE KAYSERİ SPOR ve SİVAS SPOR takımları arasındaki maçta çıkan, 43 KİŞİNİN ÖLÜMÜ, yüzlerce kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan tribün olayları.”

1966 ilkbaharında Erciyes - Sanayi spor ve Orta Anadolu Spor isimli takımların birleşmeleriyle KAYSERİ SPOR kuruldu. Takım, aynı yıl Türkiye 2. Futbol Ligi'ne katılmaya hak kazandı. SİVAS SPOR ise 1967 Mayıs'ında kurulup 1967-1968 sezonuyla top koşturmaya başladı. 1967-1968 sezonu fikstürü (karşılaşma takvimi) belirlendi ve iki komşu şehir arasındaki ilk karşılaşmanın 17 EYLÜL 1967 tarihinde Kayseri Atatürk Stadyumu'ndayapılacağı duyuruldu.

İKİ ŞEHRİN HİKAYESİ SİVAS VE KAYSERİ

 Aşağıdaanlatacağımolaylarınarkaplanında, ikişehirarasındakiekonomikgelişmişlikfarkıyatıyordu. Sivas, Cumhuriyettarihiboyuncaihmaledilmişillerdenbiriydi. 4-11 Eylül 1919’da toplanan TARIHİ SİVAS KONGRESİ’neevsahipliğiyapmışancakCumhuriyetdönemindeunutulmuştu. Sivas’ayapılantektükdevletyatırımındanenönemlisi 1939’da kurulan DDY CerAtölyesiile 1943’te açılanSümerbankÇimentoFabrikasıidi.

Kayseri’deTicaret

Osmanlı’danberiticarettekibaşarılarıylatanınanKayserililer, kendigöbeklerinikesmeyibaşarmışlardı. Türkiye’nin her yerindeticaretyaptıklarıgibi, Sivas’ınekonomisine de egemenkonumdaydılar. Dolayısıyla Kayseri hızla modern birkenthalinegelirken, Türkiye’ninüçüncübüyükyüzölçümünesahipSivas, azgelişmişbirtaşrakasabasıhavasındaydıveTürkiye’ninençokgöçverenilihalinegelmişti. Bu durum kendilerinetaktıkları ‘YIĞIDOLAR’ lakabındanbaşkaservetleriolmayanSivaslılarıngururunuincitiyordu.

1940'lardan o güne değin Sivas'ta ticaret büyük ölçüde Kayserili tüccarların elindeydi. Bu tablo Sivaslılar tarafından pek hoş görülmemekteydi. Çıkan tribün olaylarında bu faktörün de etkili olduğu da ileri sürülür. 1

Önceki Maçlar

7 Eylül 1967'de oynanacak müsabaka öncesinde de Kayseri ve Sivas'ın başka kulüpleri arasındaki karşılaşmalarda da bazı olaylar yaşanmıştı. 1965'te Sivas Sümerspor - Kayseri Şekerspor karşılaşmasında bazı taraftarlar yaralanmış, 1966'da oynanan Kayseri Havagücü - Sivas Sümerspor karşılaşmasında da sakatlanma ve yaralanmalar meydana gelmişti.Kayseri Spor ‘un ilk defa karşılaşacağı maçtan 7 gün önce 10 Eylül 1967 tarihinde oynanan Kayseri Havagücü - Sivas Dört Eylül maçında da iki takım futbolcuları arasında olaylar çıkmıştı

İhmallerveOlaylarınBaşlaması

Maçınoynanacağıgün 20 minibüs, 40 otobüsvetrenleKayseri’yeulaşan SivasSportaraftarları, yıllarınezilmişliğiiçinde, yemekyediklerirestoranlardahesaplarıödemediler, bazıişyerleriniyağmalayıptalanettiler, genelevlerdekavgaçıkardılar.

Gerilimmaçta da devametti. Maçın 20. dakikasında KayseriSpor’un 1-0 önegeçmesiüzerine Kayseri taraftarlarınınaşırısevinmesi, Sivaslıtaraftarlarıiyicekızdırdı. Sivas tribünlerindenatılantaşlara, Kayserilitaraftarlarbıçak, taşvesopalarlacevapverdiler. Kayseri taraftarlarınıngörevlibir polis tarafındagaleyanagetirilmesiyleolaylariyicetırmandıvepaniklebirliktekavgafaciayadönüştü. Demirkapılarınaçılmamasıvestadçıkışındakidüzensizlikleryüzünden (resmimakamlaragöre) 41 Sivaslıtaraftarolayyerindehavasızlıkvesıkışmadandolayıyaşamınıyitirdi. 300’ü aşkınkişi de sopa, bıçakvetaşdarbeleriyleyaralandı.

            Olaylar devam

Ancak, stadyumdansağçıkmayıbaşaranSivaslılar da boşdurmadılarvestadınetrafındaki Kayseri plakalıaraçlarıateşeverdiler. OlaylarınSivas’aabartılarakulaştırılmasıyla (öylekiKayseri’yegidenbeş bin taraftarın da öldürüldüğü, KayserililerinSivaslılarınkellesiyle top oynadığı bile söylenmişti) buseferSivas’taKayseriliavıbaşladı.

Kayserilitüccarlarınpastırma, sucuk, şekerleme-helva, tatlı, kumaş-giysidükkânlarıyağmalandı. Kayserilidiyebilinenlerinevleribasıldı. SahibiKayseriliolanBüyükBelediyeOteli’ninyataklarıcaddeyeatılıpyakıldıveKayserililere ait olan 3 evin de eşyaları dışarı çıkarılıp ateşe verildi. Sivas'ta çıkanPolislerSivaslıhemşerilerinintepkisiniçekmemekiçinolaylarıizlemekleyetininceyağmavetahripdevametti.

Olayların büyümesi üzerine Sivas Tugayından yardım talep edilmiş, bunun yanı sıra Malatya, Tokat ve Erzincan'dan da birlikler gelmiştir. OlaylarınardındanKayserilipekçokkişiSivas’tangöçtü.

Sivas'taki olayların sorumlusu oldukları suçlamasıyla 11 kişi tutuklandı. Sivas'taki bu olayların ardından Kayseri-Sivas girişleri kapatıldı. İki şehir arasında düzenlenen otobüs seferleri iptal edildi. Güvenlik güçlerinin sayısını arttırmak amacıyla yaralıların tedavi gördüğü Kayseri Devlet Hastanesi'nin önüne Polis Koleji öğrencileri yerleştirildi.

BAŞBAKAN SÜLEYMAN DEMİREL, Rusya'ya yapacağı ziyareti erteledi. Radyodan yaptığı konuşmada şu sözleri söyledi: Şuursuz tahriklerle devam ettirilmek istenilen bu hadisenin futbol tarihimizde tek kalmasını temenni ederim. Ayrıca, spor işleriyle görevli Devlet Bakanı KAMİL OCAK yaptığı açıklamada, Türkiye İkinci Ligi'nin kaldırılmasını teklif edeceğini ve bunun da gerçekleşmesi için de bu sebebin kâfi gelebileceği açıklamasında bulundu.

Kayseri'de olaylara neden olan 8'i Sivas 18'i Kayseri Spor taraftarı 26 kişi tutuklandı. Maç esnasında ve sonrasında çıkan olaylar nedeniyle iki takım 17 maç saha kapama cezası aldı. Olayları iyi yönetemediği için Kayseri valisi ve emniyet müdürü görevden alındı. İki takım arasında yarım kalan maç 1968 yılında Ankara’da oynandı, Kayseri Spor maçta 1-0 galip geldi. Bu maçın ardından uzun süre Kayseri Spor ve Sivas Spor aynı gruplarda mücadele etmedi.

Bu olayın küçük bir kopyası, 4 ölü ve yüzden fazla yaralıyla sonuçlanan 25 HAZİRAN 1969 tarihli Kırıkkale spor ve Tarsus İdman Yurdu maçında yaşandı.

 

Faydalanılan Kaynaklar:

Tarihçi Ayşe Hür Makalesi

Başaran, Kenan "Kayseri-Sivas maçı, ihtilal gibi Sivas'ı 50 yıl geri götürdü"

(15 Eylül 2007). 

Öcalan, Mehmet. "Futbolun Toplum Üzerine Etkisi"Fırat Üniversitesi.

10 Mayıs 2014

Dilek, Hakan (14 Ağustos 2003). "Makus tarihi futbolun" 5 Kasım 2013 

 

           

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adnan GÜLLÜ Arşivi