Atatürk’ün İstanbul’un Adını Dünyaya Kabul Ettirmesi

“Aslanlar kendi tarihlerini yazmadıkları sürece, avcı hikayelerine inanmak zorundayız.”

Fatih'in İstanbul'u fethinden, son padişah Vahdettin dönemine kadar; İstanbul'da basılan tüm madeni paraların üzerinde, basıldığı yer olarak "Kostantiniye" yazar.

Ulu Önder Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’ne kadar İstanbul’un adı, “Konstantiniyye” idi. Atatürk son tarih olarak 28 Mart 1930’u verdi ve bu tarihten sonra yurt dışından gelecek mektuplarda şehrin adı olarak Konstantiniyye yazılması durumunda mektupların iade edileceğini bildirdi. Batı dünyası ayağa kalkmıştı…Bu şehre en eskiden Byzantion deniliyordu. Sonrasında Constantinopolis (Costantinople) denildi. Zamanla halk arasında İstanbul adı da kullanılmaya başlandı. İstanbul’a Osmanlı Devleti zamanında sadece “DER-SAADET” “ASİTANE” gibi unvanlar verildi. Hatta başkent anlamına gelen “PAYİTAHT” bile isim gibi kullanıldı. Ama Osmanlı okumuşları dahi Kostantiniyyeismini kullanmaktan vazgeçmediler. Halk; iseİslambol diyordu.

Türklerin eline geçmesine karşın Batılılar bu şehre Konstantin’in Şehri anlamına gelen Konstantinople demeye devam ettiler. Ta ki Türkiye Cumhuriyeti kurulup Mustafa Kemal Atatürk, bu işe el atana kadar... Kemal Atatürk; Batı, özellikle de Rum Hıristiyanlığının hedefindeki bir şehir olan İstanbul’u öz adına kavuşturdu. Bunun nasıl olduğunu gelin yabancı bir kaynaktan öğrenelim:

Charles H. Sherrill, 1932-33’te ABD’nin Ankara Büyükelçisi idi. Gazi Mustafa Kemal’i ve yeni cumhuriyeti anlattığı eserinin giriş başlığı çok çarpıcıdır: “COSTANTİNOPLE DEĞİL İSTANBUL” Büyükelçi Sherrill burada İstanbul’u anlatırken diyor ki: “Biz yabancılar, bu eski şehir için Costantinople adını kullanmaya o kadar dilimizi alıştırmışız ki şimdi “İstanbul” demekte hayli güçlük çekeriz. Ama 1929 yılının ocak ayından beri bu şehrin resmi adı artık İstanbul’dur ve COSTANTİNOPLE yazılarak gönderilecek mektupların Türk posta idarecileri tarafından geri gönderilmesi ihtimali her zaman vardır…

Fotoğrafta gördüğünüz gümüş para, Sultan Vahdettin döneminde basılmıştır.Kırmızı ile işaretlediğim yerde, paranın basıldığı yer olarak "Kostantiniye" yazılıdır.

349650531_501361112119223_3060247724620416548_n

3 Ocak 1929’da Türkiye’nin posta telgraf ve telefon genel müdürü, merkezi İsviçre’nin Bern şehrinde bulunan Uluslararası Posta, Telgraf ve Telefon Teşkilatı’na bir mektup yazarak bundan sonra “CONSTANTİNOPLE” yerine “İSTANBUL” adının kullanılması gerektiğini resmen bildirmiştir.”

İngiltere de gazeteler böyle duyurdu.

" Türkler Konstantinopolis ismini kabul etmiyor"

Osmanlı'nın 400 yılda kabul ettiremediği İstanbul ismini Atatürk 40 günde kabul ettirdi.

İşte bu karardan sonra Konstantin Şehri, resmen İstanbul olmuştur. Böylece İstanbul Atatürk sayesinde TÜRK ve MÜSLÜMAN kimliğine kavuşmuştur.

YANİ İSTANBULU İSTANBUL YAPAN MUSTAFA KEMAL ATATÜRK VE ONUN ŞANLI ORDUSUDUR. .

Kaynak: Bir Elçiden GAZİ MUSTAFA KEMAL, Tercüman Yay. S.24, Büyükelçi Charles H. Sherrill ve Atatürk kitabı – 1934

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adnan GÜLLÜ Arşivi