Mehmet TAŞ
KMTSO 16 ayda neler yaptı?
1995 yılından 2011 yılı Şubat ayına kadar 16 yıl kesintisiz Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığını yapan Mehmet Balduk sonrasında o makama oturmak her babayiğidin harcı değildi.
Çünkü; Balduk gerek Ticaret ve Sanayi Odasında yaptıkları ve gerekse de TOBB yönetiminde bulunduğu süre içinde ortaya koyduğu performans ile marka bir isim olarak Türkiye'nin dikkatini çekmeyi başardı.
Mehmet Balduk sonrasında bayrağı devralan Kemal Karaküçük, 16 ay içinde neler yapıldığını basın mensuplarına verdiği kahvaltı ve sonrasındaki canlı sunumuyla çok güzel izah etti. Bir gazeteci olarak insanları zor beğenme gibi bir huyum var. Meselelere hep pozitif bakmaya gayret gösteririm. Eleştiri yaparken dikkat ettiğim, etmeye çalıştığım kırmızı çizgilerim var.
2013 yılı Şubat ayında da KMTSO seçimleri var. Bir gazeteci arkadaşım yeniden aday olup olmayacağını sordu. Daha vakit var diyerek ne aday olacağını nede aday olmayacağını ifade etti.
16 Temmuz 2012 tarihinden itibaren bir kaç gün sürecek köşe yazıları ile bu 16 ay içinde KMTSO'nun ortaya koyduğu performansı, Ak Parti İl Başkanlığının organizesi ile icracı Bakanların getirilmesi sonucu yapılan ÇALIŞTAY'lar ve bu çalıştaylarda KMTSO'nun önerileri gibi konuları değerlendirerek, kamuoyunun bilgisine sunacağım, kalemimin yettiğince...
Yaklaşık 2 saatlik toplantıda satır başları halinde kısa kısa notlarla toplantıda nelerin gündeme getirildiğini izah etmeye çalışacağım.
**
Önceliğimiz üyelerimiz;
KMTSO olarak bizim asli görevimiz üyelerimize yatırım imkanı oluşturacak projelerdir. Bunlara odaklanırken her yeni yatırım ve üretimin toplumsal kalkınma ve refahı artıracağını da biliyor, üretim ve ihracata büyük önem veriyoruz.
**
TSE şubesi faaliyette
Kurumsallaşma büyük önem arz ediyor, TSE için küçük bir evrak sebebiyle geçmişte Ankara'ya gidiliyordu. Şimdi tam yetkili şube haline geldik ve artık bu iş için Ankara'nın kapısını çalmıyoruz.
**
Teknokent gelecekte büyük önem arz edecek
Üniversite bünyesinde kurulan Teknokent, yeni fikir ve projeler için önemli bir kaynak olacaktır.
Yeni ve farklı fikirleri olan, proje üreten insanlarla sanayicileri buluşturmayı hedefledik.
KMTSO olarak buna % 10 nispetinde ortak olduk. Gelecekte güzel proje ve fikirlerin çıkacağına inanıyor ve destekliyoruz.
**
Sektörel tanıtıma büyük önem veriyoruz
KMTSO olarak şehrimizin tek Televizyonu Aksu TV'de Kahramanmaraş'ta öne çıkmamış, farklı alanlarda yatırımları olan KOBİ ölçekli ve bu ölçeğe yakın firmaları öne çıkartarak, tanıtılmasına katkı yapıyoruz. Hem firma ve ürettikleri tanıtılırken hem de Kahramanmaraş'ın tanıtımı hedefleniyor.
**
Çalıştaylara katıldık, önerilerimizi sunduk
Kahramanmaraş'ta Bakanların katılımıyla farklı zamanlarda çalıştaylar tertip edildi.
KMTSO olarak, hem kurumsal anlamda ve hem de şahsen ben büyük önem verdim. Şehre gelen Bakanın faaliyet alanına göre şehrin sorunlarını içeren sunumlar yaptık. Önerilerimizi ortaya koyduk. Biz bir sivil toplum kuruluşuyuz. İcracı olan siyasi iktidardır. Siyasi iktidar Türkiye'yi şaha kaldırdı. Başka şehirlerde hayat bulan projeleri bizlerde şehrimiz adına istedik, talep ettik. İstemek ve talep etmek bizim işimiz, bu talepleri dikkate alarak hizmete dünüştürmek iktidarın işi.
**
Toplum olarak hayal kırıklığı yaşadık
Kahramanmaraş'ta 7-8 çalıştay yapıldı, sizlerde bu çalıştaylar ile ilgili yazılar yazdınız, haberler yaptınız.
Biz vatandaşlar çalıştaylardan beklentimiz büyüktü. Sizlerde yazılarınızda bunları ifade ettiniz.
Şu anda yapılan bu çalıştaylardan dolayı ortaya çıkan somut bir yatırım ya da proje yok.
Kaldı ki çalıştayların bu güne kadar sonuç bildirgeleri bile kamuoyu ile paylaşılmadı.
Şimdi toplum olarak bu bizde bir hayal kırıklığı oluşturdu. Nitekim bunu yansıtan yazan arkadaşlarınız var aramızda.
Ama her şeye rağmen şehrimizin gelişmesi ve gelecekte çocuklarımıza daha güzel bir şehir bırakabilmek içinde bunları söyleyeceğiz.
**
Tomsuklu imar planına işlendi
Kahramanmaraş'ta gelecek yıllarda yapılacak tesisler için şu an itibariyle bile arsa sıkıntısı yaşıyoruz.
Mevcut tek OSB'mizde yer yok. Şehirde yeni teşvik yasası ile birlikte sanayici de yeni yatırım yapma arzusu oluştu.
Biz 5. bölgedeyiz. Ancak OSB'ye yatırım 6. bölge kategorisinden değerlendiriliyor.
Hazır bir OSB alanımız daha önceden tamamlanmış olsaydı şimdi yatırımlar yapılırdı.
Yeni teşvik sistemine göre 2013 yılına kadar yatırımların bitmiş olması isteniyor.
Tomsuklu'yu biz gelecek için talep ediyor ve istiyoruz. Hemen verilse bile yatırım için bir kaç yıla ihtiyaç var.
Tomsuklu bölgesinde istediğimiz alan 26 bin dönüm. Ancak 5 bin dönümlük farklı ve hazır bir alan var. Bu alan ile ilgili askeri yada başka bir sıkıntı yok.
Bu alan için bir çalışma yaptık. Kuruluşumuzu tamamladık. buna göre % 50 KMTSO, % 25 İGM, % 25 Kahramanmaraş belediyesi ortak oldu. Toplantılar tamamlandı, kararlar alındı. Valimiz Sayın Şükrü Kocatepe'nin yazacağı üst yazı ile Bakanlığa başvuru yapılacak. Bunun yakın zamanda neticeleneceğini ümit ediyorum.
Öte yandan Islah OSB ile ilgili bütün hazırlığımızı bitirdik. İlgili kararlar alındı ve başvurumuzu yaptık. Bakanlık izni çıktıktan sonra gerekli alt yapı çalışmalarına başlanılacak.
**
1600 dönüme Serbest Bölge talebimiz var
Tomsuklu Bölgesinin hemen yanı başında Seyrantepe köyü yakınlarında 1600 dönüm alan üzerine serbest bölge kurulması için çalışıyoruz.
Ticaretin gelişmesi, ihracatın artması için buna ihtiyacımız var. Hükümetin ortaya koyduğu 2023 Vizyonuna Kahramanmaraş'ın da ulaşabilmesi için bu şarttır.
Kaldı ki 2023 yılına kadar 5 milyar dolarlık ihracat hedefimiz var. Bu hedefi yakalayabilmemiz için serbest bölge önemli bir ayaktır.
**
Narlı bölgesine Uluslarası Hava limanı
Kahramanmaraş'ın sanayi gelişimi ve bir çok önemli sebepler, bizleri büyük bir havaalanına yönlendiriyor.
Karabıyıklı köyü üzerinde 6000 metre uzunluğunda pist yapımına uygun bir plato mevcut. Burasının hava alanı yapılması yönünde Ulaştırma Çalıştayında önerimizi ortaya koyduk. Sayın Bakan buna pek sıcak bakmadı.
Ancak Kahramanmaraş çevre düzeni imar planına biz bunu yazdırdık. Gelecek yıllarda bunun gerçekleşeceğini umut ediyorum.
**
Ve İş geliştirme merkezi
Kendinize güveniyor ve ben şu konuda başarılı olurum diye özgüveniniz var ise ve sermayeniz yok ise biz bu girişimciler için İş geliştirme merkezi kuruyoruz.
Mevcut OSB içinde bunu planladık. 35 işlik olarak planladığımız bu bina da parlak fikir ve projesi olan insanlara yer vereceğiz. Orada üretim yapacaklar, sermaye biriktirecekler. Elektrik, su gibi giderlerini biz karşılayacağız ve 5 yıl oturma izni vereceğiz.
Başarılı olanlar 5 yıl sonunda kendi işletmelerini başka yerlerde kurabilirler. Bu konuda farklı krediler de var. Biz bu girişimcilerimize de her türlü desteği sağlayacağız.
**
Yaklaşık 50 dakika kayıt aldığım şehrin bütün sorunlarına vakıf, sorunları gündeme getirirken çözüm önerileri de yapan, dersine çalışan bir başkan portresi gözlemledim.
Toplantı sonrasında ayak üstü görüştüğüm gazeteci arkadaşlarım da benim gibi düşünüyorlardı.
Biz başkana iyi not verdik.
Ve yazmaya da devam edeceğiz.
**
Hafta sonu Başkonuş yaylasındayız
Kahramanmaraş'ın olduğu kadar bütün Türkiye'de bir örneğine rastlamadığım Başkonuş Yaylasında hafta sonu GAP (Güneydoğu Gazeteciler Birliği) Temmuz ayı toplantısı yapılacaktır.
Yönetim Kurulu üyelerimiz aileleri ile bu güzel yaylaya gelecekler bir iki gece de olsa buranın havasını teneffüs edeceklerdir,
Bu toplantıyı organize etme görevi bana verildi.
"Barış dilini" kullanarak bölgemizde faaliyet içinde olmamıza rağmen bu gün için İstanbul, Ankara gibi metropol kentlerde yaşayan bir çok gazeteci meslektaşımız bizlerle omuz omuza verdiler.
10 yıldır düzenlediğimiz GAP Oscar ödül töreni ve bu törene katılımlar, ortaya koyduğumuz performans ile bölgesel bir cemiyet olmaktan çıkarak bütün ülkeyi kapsayan ama içinde Anadolu olan bir yapıya doğru gidiyor.
Başkonuş Yaylasını bize açan, misafirlerimizin rahat etmesi için büyük çaba harcayan değerli dostum Serdar Erdoğanyılmaz ve kıymetli eşi Süreyya Erdoğanyılmaz'a da şimdiden teşekkür etmek istiyorum.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.